16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΟι εμμονές ενός πολεμοχαρούς Προέδρου

Οι εμμονές ενός πολεμοχαρούς Προέδρου

- Advertisement -

του Μπενουά Βιτκίν, ανταποκριτή  της Monde στη Μόσχα

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου του 2023, η ρωσική κυβέρνηση επέστρεψε στις εργασίες της. Ο πρόεδρος Πούτιν έμοιαζε χαλαρός: «Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά που έγινε το 2022…» Στη συνέχεια απαρίθμησε τους στόχους για τη νέα χρονιά: ανάπτυξη των διεθνών συναλλαγών, βελτίωση των οδικών υποδομών, αύξηση των μισθών, διευθέτηση των «δημογραφικών δυσκολιών». Ξαφνικά στράφηκε στον υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ και του είπε: «Πού είναι τα συμβόλαια; Κάνεις τον βλάκα;»

Η σκηνή μεταδόθηκε εκατό φορές. Οι τίτλοι των ρεπορτάζ που ακολούθησαν θα μπορούσε να έχουν γραφτεί πριν από δέκα, είκοσι χρόνια: «Ο Πούτιν ζήτησε την κυρίαρχη ανάπτυξη της Ρωσίας», «Ο Πούτιν ζήτησε τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων», «Ο Πούτιν ζήτησε τη στήριξη των επιχειρηματιών».

Αυτό είναι λοιπόν, η Ρωσία σε εμπόλεμη κατάσταση; Μια κανονική χώρα, με έναν Πρόεδρο ελάχιστα λαϊκιστή, που ενδιαφέρεται για την ποιότητα των δρόμων στις απομακρυσμένες επαρχίες; Η μήπως το πραγματικό του πρόσωπο είναι εκείνο που έδειξε μερικές ημέρες αργότερα στους εορτασμούς για τα 80 χρόνια από το τέλος του αποκλεισμού του Λένιγκραντ; Εκείνη την ημέρα συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με την εισβολή των Ναζί, αλλά και του Ναπολέοντα, όταν «όλη η Ευρώπη» τα έβαζε με τη Ρωσία. Με άλλα λόγια, η χώρα δέχεται για άλλη μια φορά επίθεση και η μάχη είναι υπαρξιακή.

Εδώ κι έναν χρόνο, υπάρχουν δύο Πούτιν: αυτός που προβάλλει την κανονικότητα μιας απλής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» κι εκείνος που αποδέχεται τον δραματικό χαρακτήρα του πολέμου και ζητά από τους συμπατριώτες του να δείξουν ηρωισμό. «Δεν πρόκειται μόνο για μια επικοινωνιακή τακτική», λέει η πολιτειολόγος Τατιάνα Στανόβαγια, από το ίδρυμα R.Politik. «Ο Πούτιν θέλει να διατηρήσει ένα αίσθημα κανονικότητας, να δείξει στους πολίτες ότι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τη ζωή τους. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή, αντίθετη με τη στάση τής πιο ριζοσπαστικής πτέρυγας του καθεστώτος που ζητά μια ολοκληρωτική κινητοποίηση της οικονομίας και του πληθυσμού».

Η επιλογή αυτή αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα του Προέδρου. Παρόλο που αναφέρεται συχνά στη σύγκρουση, για να πει ότι τα πράγματα εκτυλίσσονται σύμφωνα με το πλάνο, τα γεγονότα που συνδέονται με την Ουκρανία είναι λιγοστά. Μέσα σε έναν χρόνο, το Κρεμλίνο ανήγγειλε μόνο μια επίσκεψη στη «ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην πραγματικότητα, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν πήγε ποτέ πέρα από το Ροστόφ επί του Ντον, πέντε ώρες με αυτοκίνητο από το μέτωπο.

Τον Νοέμβριο, υπό πίεση, ο Πούτιν δέχθηκε τις μητέρες και τις συζύγους των στρατιωτών που έχουν επιστρατευθεί, αφού όμως είχε γίνει αυστηρή επιλογή ώστε οι γυναίκες αυτές να είναι εκλεγμένες αξιωματούχοι ή μέλη πατριωτικών οργανώσεων.

Ο Πούτιν παραμένει έτσι πιστός σε αυτό που πάντα ήταν, ή τουλάχιστον ήταν τα τελευταία χρόνια. Αν ο Ζελένσκι είναι ένας νέος Τσόρτσιλ, εκείνος κατέφυγε στο μπούνκερ του πριν ακόμη ξεκινήσει ο πόλεμος. «Η πρόσβαση στον Πρόεδρο έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη», παρατηρεί ο πολιτειολόγος Αμπάς Γκαλιάμοφ, που έγραφε τους λόγους του τη δεκαετία του 2000 και σήμερα ζει εξόριστος. «Απ’ ό,τι ξέρουμε, οι καθημερινές του επαφές περιορίζονται στον φίλο του επιχειρηματία Γιούρι Κόβαλτσουκ και στον επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ, τους δύο ανθρώπους που τον ενθάρρυναν να ξεκινήσει τον πόλεμο.»

Μια άλλη τακτική είναι η ανάθεση παράλληλων αποστολών σε ανταγωνιστικούς οργανισμούς. Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και τον προκάτοχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Τατιάνα Στανόβαγια διακρίνει πάντως μια απογοήτευση, ίσως και μια μορφή μελαγχολίας, στους λόγους που εκφωνεί ο Πούτιν από τον Νοέμβριο και μετά. Ο Ρώσος Πρόεδρος επαναλαμβάνει, για παράδειγμα, ότι η Ρωσία δεν είχε επιλογή και καταλογίζει την ευθύνη για τη συνέχιση του πολέμου στη Δύση. «Τον Νοέμβριο άρχισε να καταλαβαίνει ότι η σύγκρουση με τη Δύση θα συνεχιστεί, χωρίς δυνατότητα εξόδου για κείνον. Γι’ αυτό και άρχισε να προβάλλει εκ νέου την απειλή των πυρηνικών όπλων».

Δημοσίως, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους δεν αναγνωρίζει παρά ένα λάθος: ότι δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία νωρίτερα. «Δεν μπορεί να πει περισσότερα, θα ήταν ένδειξη αδυναμίας», σημειώνει ο Γκαλιάμοφ. «Υπάρχουν όμως μερικές ενδείξεις ότι θεωρεί πως δεν τον πληροφόρησαν καλά και προσπαθεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο μεταβιβάζονται οι εντολές».

Κατά τα άλλα, ο Πούτιν εξακολουθεί να διακατέχεται από τις πολύ προσωπικές του εμμονές, όπως φάνηκε στη βίαιη επίθεση που εξαπέλυσε στη Δύση στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, όταν ανακοινώθηκε η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Και είναι περισσότερο πεισμένος από ποτέ για τον ιστορικό του ρόλο. Δεν θέλει πλέον μόνο να «προστατεύσει» τη Ρωσία, αλλά και «να πάρει πίσω αυτά που της ανήκουν».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

70 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
70 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Απριλίου 1915: Συμμαχική απόβαση στην Καλλίπολη, το...

0
Πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην χερσόνησο της Καλλίπολης η πρώτη αποβίβαση συμμαχικών στρατευμάτων από ANZAC (Australian and New Zealand Army...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

FM Gerapetritis holds talks with Kuwait counterpart, emphasizing bilateral relations & regional cooperation

Greek Foreign Minister George Gerapatritis wrapped up his visit to Kuwait with a meeting with his counterpart Abdullah Ali Al-Yahya on Thursday.The discussions highlighted...

Frigate Hydra intercepts two Houthi drones in the Red Sea

The Hellenic Navy frigate Hydra - while escorting a merchant ship, as part of the EUNAVFOR ASPIDES operation - on Thursday intercepted two Unmanned...

Ηγέτες 18 χωρών κάνουν έκκληση στη Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων

Οι ηγέτες 18 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Βραζιλία, απευθύνουν έκκληση σήμερα σε ένα κοινό κείμενο για...