Ο Ερντογάν δήλωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με την κοινή παραγωγή εξαρτημάτων των συστημάτων S-400. Τα σχόλια του Ερντογάν ήρθαν δύο ημέρες αφότου η ρωσική κρατική εταιρία εξαγωγών όπλων Rosoboronexport ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είχε αρχίσει να μεταφέρει τεχνολογία στην Τουρκία για τους S-400.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την κοινή παραγωγή των αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400, καθώς το θέμα ήταν «ευαίσθητο».
Ο Ερντογάν έκανε σχόλια καθώς συμμετείχε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες στην πρωτεύουσα Άγκυρα στις 17 Νοεμβρίου.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποιο από τα εξαρτήματα των S-400 θα κατασκευαστούν στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε: «Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή εξαρτημάτων S-400, και οι δύο πλευρές, Τουρκία και Ρωσία, συμφώνησαν να μην κάνουν καμία δήλωση. Επομένως, δεν κάνουμε τέτοιες δηλώσεις. Αυτές ευαίσθητες μεταξύ μας πληροφορίες».
Στις 15 Νοεμβρίου, η ρωσική κρατική εταιρεία εξαγωγής όπλων Rosoboronexport ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Τουρκία για τη μεταφορά τεχνολογίας και την τοπική παραγωγή πυραυλικών συστημάτων S-400.
«Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την τεχνολογία (μεταφορά) σχετικά με τους S-400. Εντοπίζουμε ορισμένα εξαρτήματα (και την παραγωγή τους) και έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες σε αυτό το σκέλος», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport, Alexander Mikheyev, κατά τη διάρκεια του Dubai Airshow 2021, σύμφωνα με το Sputnik.
Ο Ρώσος αξιωματούχος δεν αποκάλυψε ποια από τα εξαρτήματα των S-400 θα ήταν αυτά.
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ένα δεύτερο ρωσικό πυραυλικό σύστημα παρά τις έντονες αντιρρήσεις του συμμάχου του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών. «Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει όσον αφορά το είδος των αμυντικών συστημάτων που αποκτούμε, από ποια χώρα και σε ποιο επίπεδο», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τον Σεπτέμβριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της İsmail Demir και τρεις άλλους υπαλλήλους τον Δεκέμβριο μετά την απόκτηση από τη χώρα της πρώτης παρτίδας S-400.
Συνεχίστηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας, για την οποία η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες κυρώσεις.