Σε λίγη ώρα, στην 117 Πτέρυγα Μάχης, εγκαινιάζεται η Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, με την παρουσία του ΥΕΘΑ, του ΑΓΕΕΘΑ και του ΑΓΕΑ. Τι είναι όμως η Επιχειρησιακή Συνθετική Εκπαίδευση. Με δυο λέξεις, είναι το μέλλον. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διακλαδικότητα, αν δεν υπάρχει Επιχειρησιακή Συνθετική Εκπαίδευση.
Το ΓΕΕΘΑ, επιδιώκοντας συνεχώς την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και εντολές προς τα Γενικά Επιτελεία προωθεί καινοτόμες τακτικές εκπαίδευσης, προκειμένου τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδεύονται σε συνθήκες ρεαλιστικές που επιτυγχάνονται με διαφορετικούς τρόπους, όπως με την μέθοδο της προσομοίωσης.
Στην κατεύθυνση αυτή το πρώτιστο μέλημα του ΓΕΕΘΑ είναι η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας των μέσων, για να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και αποδοτική η εκπαίδευση των στελεχών αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους. Έτσι ένας Κλάδος, αναλαμβάνει να συν-εκπαιδεύεται, να συν-επιχειρεί με άλλους. Έτσι την κρίσιμη στιγμή, όλοι μαζί θα πολεμήσουν σαν μια γροθιά.
Μία τέτοια πρωτοβουλία Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, εγκαινιάζεται με την ίδρυση της νέας Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα (117 Πτέρυγα Μάχης). Με τα εγκαίνια της νέας Μοίρας η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα στον τομέα της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που οδηγεί μετά και την σύσταση του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, στην πλήρη κάλυψη των εκπαιδευτικών της απαιτήσεων.
Οι νέοι εξομοιωτές της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης αναβαθμίζουν κατακόρυφα την εκπαίδευση του προσωπικού, αφού παρέχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης των Ιπταμένων σε ένα ευρύ φάσμα τακτικών σεναρίων, από τα πιο απλά ως τα πλέον σύνθετα.
Έτσι επιτυγχάνεται ανάπτυξη δυνατοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας αφού οι εξομοιωτές προσφέρουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης με μηδενικό βαθμό επικινδυνότητας και σχετικά μικρού κόστους, σε ένα εικονικό περιβάλλον που προσομοιώνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τις πραγματικές καταστάσεις, κάνοντας πράξη το δόγμα της ρεαλιστικής εκπαίδευσης.
Η ύπαρξη διασυνδεδεμένου θόλου με ανάλογο εξοπλισμό για χρήση από Joint Terminal Attack Controller (JTAC), όσον αφορά στην κατάδειξη και προσβολή στόχου, έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας των επίγειων τμημάτων με τα ιπτάμενα μέσα και προάγει την διακλαδική συνέργεια καθώς επιτυγχάνεται συνεργασία της Πολεμικής Αεροπορίας, με τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Και αναμένεται βεβαίως, η διακλαδική συνέργεια να επεκταθεί μελλοντικά και με την Αεροπορία Στρατού.
Το επιχειρησιακό αποτύπωμα των νέων εκπαιδευτικών μέσων είναι εντυπωσιακό, καθώς διευρύνει και εξελίσσει τη διαλειτουργικότητα μέσω αναβαθμισμένης τεχνολογικά επιχειρησιακής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά πρότυπα. Θα επανέλθουμε μετά τα εγκαίνια!