Όπως γράψαμε και σε πρόσφατο άρθρο μας, οι ιταλικές κορβέτες τύπου FCx-30 είναι αυτές που πληρούν τα παρακάτω τυπικά αλλά και άτυπα κριτήρια στην αναζήτηση νέων πλοίων που κάνει το Πολεμικό μας Ναυτικό:
- «Χωρούν» μέσα στον προϋπολογισμό των 2 δις για 4 πλοία, με τα 3 να μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.
- Καλύπτουν τις απαιτήσεις του Ναυτικού, δηλαδή έχουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες για να αντικαταστήσουν τις γερασμένες S.
- Θεωρείται εφικτό να λυθεί μέσω interface το όποιο θέμα συμβατότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων διαχείρισης μάχης SETIS της FDI HN και του ATHENA της FCx-30 (χωρίς αυτό να σημαίνει πως πετυχαίνεται η τέλεια συνεργασία που προσφέρει η ομοιοτυπία).
- Η τιμή φαίνεται να είναι η χαμηλότερη από όλες τις προσφορές
- Η Ιταλία έχει αυξημένη γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα και υπάρχει γεωστρατηγική προέκταση, όπως έγινε και με τη σύμβαση των Γαλλικών FDI HN.
- Υπάρχει χρηματοδότηση
- Υπάρχει συνεργασία με ελληνική εταιρεία που λίαν συντόμως θα αναλάβει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Την ίδια στιγμή, το πλοίο είναι το ισχυρότερο οπλισμένο, καθώς εκτός από το σύστημα STRALES στο πυροβόλο των 76 χιλιοστών της πλώρης, θα διαθέτει και πλήρη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, με ενσωματωμένο το σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών R-ECM. To ECM (Electronic Countermeasures) θεωρείται σαν απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση σύγχρονων πολεμικών πλοίων στις ναυτικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα, και η μη τοποθέτησή του στις FDI HN είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ελπίζουμε το ΠΝ να εξασφαλίσει τα κονδύλια στο μέλλον για την τοποθέτηση του εκ των υστέρων, όταν, και το βασικό, αν, εξελιχθεί από τους Γάλλους.
Με λίγα λόγια, δια της ατόπου, η Fincantieri μπορεί να κερδίσει το “Κύπελλο”, καθώς το “Πρωτάθλημα” το πήρε η Naval Group. Βέβαια μέχρι τέλους θα συνεχίσουμε να λέμε πως δεν πρέπει να υποτιμούμε τους Γάλλους. Το τι θα φέρουν την τελευταία στιγμή, δεν το ξέρουμε, και δεν το ξέρει και κανείς. Όσοι έκαναν το λάθος να τους υποτιμήσουν το 2021, το πλήρωσαν με απώλεια του συμβολαίου των πρώτων 3,3 δις.
H FCx-30HN θα έχει σαν κύριο αντιαεροπορικό όπλο τους πυραύλους MICA VL NG. Το όπλο για πολλούς και διαφόρους λόγους, άγνωστους σε εμάς, δείχνει να προτιμάται από το ΠΝ αντί του αμερικανικού ESSM Blk2. Ειδικά το τελευταίο είναι τελείως ακατανόητο, διότι ακόμη κι αν δεχτούμε πως οι MICA VL-NG έχουν ανώτερες επιδόσεις του ESSM Blk2 (μεγάλο αν…), ο τελευταίος έχει σειρά πλεονεκτημάτων που κάνουν τελείως παράδοξη την εισαγωγή του γαλλικού πυραύλου. Σήμερα όμως θα προτείνουμε κάτι τελείως διαφορετικό, που το έχουν συζητήσει πολλές φορές οι αναγνώστες μας, αλλά οι Ιταλοί δεν το έκαναν.
Η FCx-30HN όμως είναι ουσιαστικά η γνωστή σε όλους μας Doha, μια αντιαεροπορική κορβέτα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι Ιταλοί για το Κατάρ. Το εντυπωσιακό του οπλισμού της Doha είναι οι 16 αντιαεροπορικοί πύραυλοι ASTER 30, ένας πραγματικά μοναδικός οπλισμός για πλοίο αυτού του μεγέθους. Το 3.300 τόνων πλοίο ως έχει (Doha), και αυτό είναι πραγματική «ευκαιρία» για το ΠΝ μας, αρκεί να προστεθεί και ένα σόναρ, όπως το συρόμενο Leonardo WASS ATAS (Active Towed Array Sonar). Μπορεί ο αστικός μύθος να θεωρεί οτιδήποτε διαφορετικό του CAPTAS-1/-2/-4 για «πέταμα», αλλά δεν ισχύει.
ThinkOutOfTheBox: Εξοπλισμός των νέων κορβετών με 2 x RAM, χωρίς ESSM, MICA VL ή CAMM/ER
Η Doha στα χαμηλού βάθους νερά του Περσικού, εξοπλίστηκε με το πολύ ενδιαφέρον Leonardo THESAN, ένα μικρό σόναρ τρόπιδας, που επιτρέπει τον εντοπισμό ναρκών, εισερχόμενων τορπιλών, δυτών που πλησιάζουν για δολιοφθορά κ.ο.κ. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το Κατάρ, στα νερά του Περσικού, προτίμησε τη λύση του ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου, βασισμένο σε διδάγματα του Αμερικανικού Ναυτικού. Με λίγα λόγια, ακόμα και να προτιμούσαμε την Doha μαζί με ένα WASS ATAS (και όχι την εξέλιξη της, FCx-30 που μας προτείνουν), θα είχαμε μια κορυφαία κορβέτα/ελαφριά φρεγάτα για το Αιγαίο κι όχι μόνο. Ας μην υπάρξουν παρανοήσεις πάλι, το ξεκαθαρίζουμε, η Fincantieri/ONEX προσφέρουν τις FCx-30HN με σόναρ τροπίδας, είτε το Thales Kingklip Mk2 είτε άλλης εταιρείας.
Γιατί όμως βρίσκουμε «κορυφαία» την Doha και όχι τόσο και την FCx-30HN; Που διαφέρουν (εκτός από το σόναρ);
La Tribune: Οι Γάλλοι βλέπουν προβάδισμα Doha, αλλά και πιθανή πρόταση για 5 Gowind στα 2 δις!
Μα στους αντιαεροπορικούς πυραύλους! Άλλες δυνατότητες δίνει ο ASTER 30 των 4,5 Mach, άλλες ο σχεδίασης της δεκαετίας του ‘80 MICA VL (NG). Μα καλά, εμείς δεν έχουμε πει πως ο MICA VL έχει την μισή τιμή ενός ASTER 30; Επίσης, δεν είναι φθηνότερος και ο εκτοξευτής; Άλλο το κόστος του εκτοξευτή Α50 που απαιτούν οι ASTER 30, άλλο το κάνιστρο των MICA VL. Αλλά τώρα, όπως έχετε καταλάβει, προτείνουμε να βάλουμε ASTER 30 στις FCx-30 ώστε να φθάσουν σε αντιαεροπορικές επιδόσεις τις Doha. Όμως αυτό δεν θα αυξήσει σημαντικά την τιμή τους; Όχι απαραίτητα!
Θυμίζουμε πως οι ελληνικές FDI HN θα έχουν 4 οκταπλούς εκτοξευτές Α50, για 32 συνολικά πυραύλους ASTER 30. Οι δυο πρώτες FDI HN, που ουσιαστικά είναι και οι δυο της γαλλικής διαμόρφωσης, θα παραδοθούν με 16 μόνο πυραύλους, και 2 εκτοξευτές Α50. Οι 2 επιπλέον εκτοξευτές Α50 και οι 16 επιπλέον πύραυλοι, θα τοποθετηθούν στον πρώτο δεξαμενισμό του πλοίου, κάπου το 2028. Τότε λογικά θα τοποθετηθεί και το RAM, που επίσης δεν περιλαμβάνεται στην αρχική διαμόρφωση Standard 1. Μόνο η 3η FDI HN θα έρθει το 2026 πάνοπλη με 32 ASTER 30 και τους 21 RAM. Βέβαια καμία FDI HN δεν θα φέρει ECM στο ορατό μέλλον, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Η ιδέα μας λοιπόν είναι πολύ απλή. Οι 4 εκτοξευτές από τις δυο πρώτες Α50, αντί να παραδοθούν στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, να κατευθυνθούν απευθείας στο σημείο ναυπήγησης των 2 πρώτων FCx-30HN. Έτσι, οι δυο αρχικές FCx-30HN, θα εξοπλιστούν με 16 ASTER 30, αφήνοντας τις 2 πρώτες FDI HN με μόλις 16 ASTER 30. Αν το καλοσκεφτούμε, δεν είναι και τόσο πρόβλημα. Και εξηγούμε την απλότητα της λύσης που προτείνουμε.
Το Βρετανικό Ναυτικό αναβαθμίζει τους πυραύλους Aster 30 των αντιτορπιλικών του, σε αντιβαλλιστικούς
Υποθέτουμε πως το ΠΝ υλοποιεί την ιδέα μας. Ας δούμε τι προσφέρει:
- Αρχικά μια τέτοια επιλογή δεν σημαίνει πως ο χώρος στις FDI HN για τους εξτρά ASTER θα κλείσει. Στο μέλλον μπορεί να μπει εκεί κάτι άλλο, π.χ. εκτοξευτής για Meteor Naval, ένα Laser, ακόμη και κάθετα εκτοξευόμενοι πύραυλοι εναντίον πλοίων Perseus, που αναπτύσσει η MBDA. Φυσικά παραμένει η προοπτική να μπουν -όταν βρεθούν τα κονδύλια- οι επιπλέον πύραυλοι ASTER 30 με εκτοξευτές Α50, αφού η υποδομή θα είναι έτοιμη.
- Το κόστος για να οπλιστούν οι 4 FCx-30HN με 16 ASTER 30 έκαστη, θα έχει μειωθεί στο μισό (καθώς οι μισοί πύραυλοι/εκτοξευτές θα είναι από τις 2 πρώτες FDI).
- Πλέον, θα υπάρχουν 7 πλοία στο Στόλο με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με συνολικά 128 πυραύλους ASTER και όχι 96 που θα είχαν οι 3 FDΙ.
- Αν μια FDI HN είναι σε συντήρηση, αυτό δεν σημαίνει πως θα έχουμε χάσει το 1/3 της αντιαεροπορικής μας ικανότητας μεγάλου βεληνεκούς. Τα ποσοστά θα «παίζουν» ανάμεσα στο ποια FDI HN είναι στη δεξαμενή. Κι αν χαθεί ένα πλοίο σε σύγκρουση, θα παραμένουν άλλα 6. Είναι η λογική «όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι».
- Δεν θα χρειαστεί να εισάγουμε έναν ακόμη πύραυλο σε υπηρεσία. Θα μείνουμε με τους ESSM Blk1 στις φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ, τους ASTER 30 στο υπόλοιπο Στόλο και όλα τα πλοία θα έχουν τους RIM-116A/C των RAM σαν Close In Weapon System (CIWS) για αντιμετώπιση εισερχόμενων πυραύλων, κι όχι μόνο!
Αυτό που προτείνουμε είναι έμμεσα ένα…
Η συνέχεια στο Navaldefence.gr Εδώ
Ιδέα σαμουράι ..Χράκα χρούκα, πετσόκομμά …
Έχουν λογική όλα αυτά και από πλευράς οικονομικών απλά χάνουμε αρκετούς αντιαεροπορικούς μέσης εμβέλειας.Εγώ έχω να προτείνω το εξής: Δεν θα ήταν όμως καλύτερα να πάμε σε 2 επιπλέον FDI HN συν την μία από την προηγούμενη παραγγελία και να έχουμε 6 φρεγάτες ενός τύπου; Αργότερα μπαίνουμε στις EPC που μάλλον θα είναι μια παραλλαγή της FCx-30 όπου σίγουρα θα υπάρχει καλύτερη χρηματοδότηση από αυτή που προσφέρει η Ιταλία και το κόστος μάλλον μικρότερο μιας και θα κατασκευαστούν περισσότερες κορβέτες. Έτσι σε βάθος χρόνου θα έχουμε περισσότερες μονάδες με σχεδόν τα ίδια χρήματα ειδικά αν σκεφτούμε και τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την ομοιοτυπία.Συν ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος για να δοθεί μία καλύτερη λύση για τα ναυπηγεία.
Αυτό το άρθρο έρχεται σε αντιδιαστολή με το άλλο που μάλλον ξεχνάμε προς ώρας τις κορβέτες .
Αν τελικά δίναμε τα κονδύλια που απαιτούνται τότε θα προτιμούσα οι πύραυλοι να βρεθούν από το απόθεμα , δλδ να εξαντλήσουμε το απόθεμα των έξτρα 22 πυραύλων που δίνουν οι Γάλλοι και να αγοραστούν οι εκτοξευτές
Αυτό γιατί η εγκατάσταση των έξτρα 2 εκτοξευτών στις fdi είναι προπληρωμένη και πιθανόν να χρειάζεται κάποιες εργασίες που κοστίζουν . Αν το αφήσουμε για το μακρινό μέλλον πιθανόν να τις πληρώσουμε έξτρα αυτές τις εργασίες
Επομένως ναι στην πρόταση αλλά με αγορά των 8 εκτοξευτών που απαιτούνται και αξιοποίηση του αποθέματος + αγορά επιπλέων Αστέρ κι ας βγούμε λίγο εκτός μπατζετ
Αρχικά ελπίζουμε να μάθουμε το νικητή της διαδικασίας στην ΔΕΘ όπως και την ανακοίνωση για άσκηση της προαίρεσης για την 4η FDI. Προσωπικά θα ήθελα τις κορβέτες με Mica ή κάποιον πύραυλο μέσης εμβέλειας και εξηγούμαι. Η μεγάλη εμβέλεια των Aster αφορά την αναχαίτιση-κατάρριψη στόχων που έχουν δύναμη μακρού πλήγματος δηλαδή F-16 ( και δυστυχώς Akinci ) με πυραύλους αέρος επιφανείας. Έστω όμως ότι είμαστε νότια της Ρόδου και μια ομάδα από Τ-129 εχονταα αδρανοποιήσει τις δυνάμεις Α/Α του νησιού είναι έτοιμη για προσβολή των θέσεων της εθνοφρουράς. Εκεί θα απαιτηθεί ένας φτηνότερος και μικρότερης εμβέλειας πύραυλος. Το ίδιο ισχύει και για επιθέσεις κορεσμού. Υπενθυμίζω ότι το κλειδί της Α/Α προστασίας μιας ομάδας μάχης είναι η πολυστρωματικότητα. Αρα θελουμε πιστεύω 2 κατηγορίες πυραύλων.
Καταρχάς ας ευχηθούμε να μην ακυρωθεί το πρόγραμμα λόγω των οικονομικών προβλημάτων και των παροχών .
Για τις FCx-30HN γενικά μπορώ να πώ οτι είναι ένα ισχυρό και ισορροπημένο πλοίο .
Ακόμα μπορώ να πω οτι η σκέψη σας για αποκέντρωση των Α/Α μεγάλου βεληνεκούς είναι σωστή .
Σε καμιά περίπτωση όμως σε βάρος των FDI .
Μιλάμε συνέχεια για επιθέσεις κορεσμού , δεν πρέπει να σκεφτόμαστε για απομείωση όπλων .
Και θα το εξηγήσω παρακάτω .
Πρώτα όμως μια ερώτηση .
Λέτε : ”Άλλο το κόστος του εκτοξευτή Α50 που απαιτούν οι ASTER 30, άλλο το κάνιστρο των MICA VL.” Δεν μπαίνει ο Mica NG σε Sylver A50 ? Απο ότι γνωρίζω μπαίνει .
Άρα με αυτό το δεδομένο των 2 Sylver A50 έχω να προτείνω το εξής .
Στο συμβόλαιο των FDI προβλέπεται αριθμός Aster-30 αναλογίας αρκετά μεγαλύτερης του 1 όπως μας έχετε πληροφορήσει .
Άρα τους περισσευούμενος μπορούμε έτσι και αλλιώς να τους τοποθετήσουμε στην FCx-30HN με τους υπόλοιπους να είναι Mica NG .
3-4 Aster-30 μπορούν να προσθέσουν άλλο ένα στρώμα άμυνας και να δημιουργήσουν αμφιβολία για τον αριθμό τους στον αντίπαλο .
Και σε περίπτωση σύγκρουσης είναι σίγουρο οτι ένα από τα πρώτα όπλα που θα έρθουν απο Γαλλία για αναπλήρωση είναι αυτό .
Συν του οτι έτσι και αλλιώς σε συντήρηση μιας FDI μπορούν να γεμίσουν μια FCx-30HN με αυτούς .
Τώρα για το πολύπαθο και χιλιοειπωμένο θέμα των ECM FDI .
Η άποψη μου είναι η εξής .
Το ΠΝ αποκλείεται να δεχτεί να λειτουργήσει τέτοιο πλοίο χωρίς ECM .
Αν ήθελε μπορούσε να παραγγείλει τις FDI με ένα ήδη υπάρχον έτοιμο εγκατεστημένο όπως το NETUNO ας πούμε ή κάποιο άλλο .
Επέλεξε να μην το κάνει .
Τι έκανε όμως ?
Επέλεξε στην σύμβαση των FDI δεσμεύσει μια πίστωση 100εκ για αυτό το λόγο .
Γιατί ?
Σίγουρα κάτι θα έχει δει , σίγουρα κάτι θα ξέρει . Θα είναι νέο σύστημα ? Θα είναι εξέλιξη του NETUNO ? Δεν γνωρίζω .
Άλλωστε είμαστε στο 2022 και η πρώτη FDI θα έρθει σε τρία χρόνια .
Έχει η Γαλλική βιομηχανία την δυνατότητα να παρέχει τέτοιο σύστημα σε τέτοιο χρονικό διάστημα ?
Αυτό το γνωρίζουν τα στελέχη του ΠΝ που επέλεξαν την μη εγκατάσταση παλαιότερου συστήματος , των οποίων οι ζωές παίζονται πάνω στο πλοίο .
Νομίζω ότι εκείνοι ξέρουν .
Οταν διαβαζω κατι τετοια αρθρα (τα οποια σιγουρα δεν εχουν καποιο δολο αντιθετως προσπαθουν να δωσουν λυσεις) το μυαλο μου πηγαινει στο εξης απλο, μια χωρα που εχει βλεψεις στην ανατολικη μεσογειο, μελος της ΕΕ, χωρα με απιστευτη ναυτικη παραδοση κτλπ…δεν βρισκει 20-30εκ για να παρει δυο τρεις εκτοξευτες? Ειμαστε σοβαροι?
Θα μπορούσαν βέβαια οι νέες ελαφρές φρεγάτες να έχουν έκαστη 32 BARAK 8 των 80 χλμ η 32 CAMM ER συν τα RAM όποτε 4 Χ 32 = 128 + 4 Χ21 = 44 Σύνολο 172 συν 96 μας κάνουν 268 , συν 64 από τις ΜΕΚΟ 332 . Όχι άσχημα .
Κοστος όσο η λύση με τους ASTER
Αν δε είχαμε 32 CAMM η BARAK 8 στις ΜΕΚΟ τότε θα φτάναμε κοντά 400 πυραύλους υψηλότατων επιδόσεων .
Ας δεχτούμε ότι οιESSM για λόγους που δεν γνωρίζω μας « τελείωσαν» και ας κοιτάξουμε λίγο “out of the box ” για τον εξοπλισμό του στόλου με πυραύλους επαρκών επιδόσεων και όχι με την αστεία λύση των MICA .
Επαναλαμβανω ότι οποίος πύραυλος υιοθετηθεί για το ΠΝ πρέπει να υιοθετηθεί από όλους τους κλάδους των ΕΔ
Επισης, η ιστορια με τους δυο εκτοξευτες που θα ειναι τοοοσο ευκολο να μπουν αργοτερα καπου βρωμαει. Αφου εχουν/θα εχουν κανει ολη την προεργασια γιατι να μην κουμποσουν απλα τους εκτοξευτες? Αν και χαρηκα για την επιλογη, οι FDI ερχονται με τρομερα μεγαλα ερωτιματικα.
Αυτη η ιδέα λέει πως αν είναι να έχεις 128 Aster 30 αντί να βρίσκονται οι 96 στη θάλασσα και οι υπόλοιποι στις αποθήκες καλύτερα να βρίσκονται και οι 128 στη θάλασσα. Ενδιαφέρουσα άποψη.
Προσωπικά εξακολουθώ να πιστεύω πως χρειαζόμαστε έναν πύραυλο ανάμεσα στον Aster και στον RIM116. Ο οποίος να μπορεί να αναπληρωθεί σε περίπτωση – ΑΝ λέμε – που θα μπλέξουμε σε κανένα πόλεμο διαρκείας όπως οι Ουκρανοί. Οι Τούρκοι θα παράγουν Atmaca και Hisar και οι Ευρωπαίοι θα θέλουν να μας στείλουν Aster από τα αποθέματά τους και δεν θα χουν ούτε οι ίδιοι. Είναι πολύ ελιτίστικος ο πύραυλος για να βασιστούμε μόνο σε αυτον. Χρειαζόμαστε ένα μουλάρι που θα βγάζει τη δουλειά.
Το να αποδυναμώσεις τις κύριες μονάδες σου, για να ενδυναμώσεις τις πιο ελαφρές,
δεν είναι ούτε λογικό, ούτε αποδοτικό !!!
Ειλικρινά προσπαθώ να καταλάβω αν υπάρχει σπό το περιοδικό σας κάποιου είδους «αντιπάθεια», «δυσανεξία» όπως τέλοσπαντων θέλετε πείτε το είτε στις Gowind είτε στους ΜICA, είτε και στα δυο.
Μην προσπαθήσετε να με μεταπείσετε, αν θέλατε να είναι αμερόληπτη η κατα τα άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση σας ΔΕΝ θα έπρεπε να περιορίζεται ΜΟΝΟ στις FCX-30 αλλά ισχύει και στις υπόλοιπες προτάσεις!!! Φυσικά το ίδιο θα μπορούσε να προταθει και για τις Gowind, και για τις AH140 (αυτές μάλιστα και αν έχουν χώρους να χωρέσουν έως και 48 Aster) και για την Sigma 10514. Το πλεονεκτημα ολοκληρωσης Aster 30 το έχουν σιγουρα οι Gowind (λόγω SETIS), αλλα φυσικα και οι AH140 & Sigma λόγω Tacticos στο οποιο ολοκληρώνονται τα πάντα!!
Όμως πουθενά στο κείμενο δεν αναφέρονται ως πιθανές εφαρμογές και οι υπόλοιπες προτάσεις!!! Χωρις να γινεται καν προσπάθεια για αυτό.
Αν θέλουμε να είμαστε και πιο «λογικοί», αν υποθέσουμε οτι η χρήση Aster 30 είναι δόκιμη και στις κορβέτες, γιατί τότε να «μπλέκουμε» με άλλο CMS και να μην μείνουμε στο SETIS όπως στις FDI; Δηλαδή να πάμε σε Gowind/SETIS. Αλλά ξέχασα, για πολλούς οι δυο αυτες λέξεις προκαλούν εκνευρισμό.
Ειλικρινά, και πιστέψτε το λέω με όλη την αγάπη και σεβασμό στο περιοδικό που όλοι θεωρούμε ως την πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στα αμυντικά θέματα, ειλικρινά κουράζει η μονοσήμαντη «μουρμούρα» (politically correct όρος» στην Γαλλική πρόταση και η «εκθείαση» της ιταλικής ενάντια στις καθόλα αξιολογες ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες προτάσεις!
Αντί να χαιρόμαστε που ΟΛΕΣ οι προτάσεις είναι αξιόλογες και θα παιχτουν στα σημεία, κυριαρχεί μια έντονη αντιπάθεια, μένος σε αυγκεκριμένες προτάσεις. Μόνο κακό στον ανταγωνισμό κανει μια τέτοια προσέγγιση. Ίσως για αυτό «αποσύρθηκαν» πρακτικά οι Ολλανδού
Αν δεν θέλετε να παρερμηνεύουμε τέτοια άρθρα, καλό είναι αυτά να αναπτύσσονται με δικαιο τρόπο για όλες τις προτάσεις.
Συμπερασματικά, ναι, ας γίνει συζήτηση για την χρήση Aster 30 στις κορβέτες, αλλά αυτή η συζήτηση ισχύει για ΟΛΕΣ τις προτάσεις, πολύ περισσότερο, ιδιαίτερα, για την γαλλική.
May the best win!
Keep calm and trust the HN.
Σημ.1 Ελπίζω να δημοσιευθεί το σχόλιο μου αυτό
Σημ.2. Διορθώστε την φράση όπου «ξεδιαλύνετε» οτι οι FCX θα έχουν σοναρ τρόπιδας, είτε το Captas 2 είτε κάποιο άλλο. Το Captas ειναι συρομενο σοναρ! Έτσι όπως το έχετε γραψει (χωρίς δηλ. να αναφέρεται πουθενά ποιο σόναρ τρόπιδας προτείνεται) μάλλον δημιουργείται σύγχυση….πάλι!!
Dear “Flight & Space”,
I agree with your proposal of equipping the FXC-30 with the Aster-30 missile. A different option would not take full advantage of the Kronos capabilities. I have made this point several times in previous postings.
However, we should avoid “watering down” our operational requirements; we need 4 FDIs with 32 Aster-30 each and 4 FXC-30 (if chosen) with 16 Aster-30 and two sonars each.
As far as the political willingness to continue investing in defence is concerned, time will tell…
Personally, I do not think that there has been a policy shift because:
1. The threats are getting worse
2. The corvettes are linked to the Elefsis shipyards rescue plan
3. You do not request “Whidbey Island” if you plan to cut defence spending.
4. The fiscal results have been much better than expected allowing both an increase in social benefits (I would prefer tax cuts instead i.e. reducing employer & employee contributions) and high defence spending.
Time will tell….In the meantime, I continue to….”Keep Calm & Trust HN !!!”
Μήπως τότε να πάμε μελλοντικά σε κάποιο αλλο πύραυλο μέσου βεληνεκούς, σε quad packed ?
Κάτσε πρώτα να ανακοίνωση ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ αν θα πάρουμε κορβέτες γιατί σε άλλο άρθρο αλλά γράψατε και μετά μιλάμε για το συγκεκριμένο γιατί δεν το βλέπω να παίρνουμε λόγω εκλογών το πολύ αναβάθμιση τον φρεγατών ΜΕΚΟ.
Την απάντηση την ξέρετε!!! Οχι !!!!!!!! διότι δεν αξίζει !!!!!! ΔΙΟΤΙ μας συμφέρει να εχουμε 4 Belharres με 128 aster 30 και 4 Doha με 64 vl-mica-ng και 8*21=168 βλήματα Ram παρα 1*32+ 2*16+ 4*16 = 128 aster 30 ολους και ολους μαζι με 168 βλήματα Ram…. Χανουμε 64 πυραυλους μεσεας αεραμοινας απο τον στολο μας !!!!!!!!!!!!!!
Πτήση έξυπνη σε τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο η πρότασή σας. Αυτό όμως που δεν κατάλαβα από το άρθρο σας (αν μπορείτε να το εξηγήσετε) είναι γιατί οι Γάλλοι να δεχθούν να εξοπλίσουν τις ιταλικές FCX-30 με πυραύλους Aster-30 και να κάνουν τις FCX-30 ΥΠΕΡ-ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ, την ώρα που οι ίδιοι προσπαθούν να μας πουλήσουν τις δικές τους Gowind; Βασικά, η απορία μου ισχύει και για τις καταριανές Doha. Πώς οι Γάλλοι εξόπλισαν τις Doha με Aster-30, δεν προσπάθησαν να πουλήσουν και σε εκείνους Gowind, όπως στους Αιγύπτιους;
Οχι και παλι οχι. Η αεραμυνα πρεπει και οφειλει να ειναι πολυστρωματικη. Τα πλοια επιχειρουν σε στολισκους δεν πανε μονα τους και το ενα καλυπτει τις αδυναμιες του αλλου. Με την προταση σας χανουμε τους πυραυλους μεσης εμβελειας – ειναι απλα λαθος.
Γιατί να πάρουμε ιταλικό πλοίο με γαλλικούς πυραύλους και όχι με camm/camm-er???
Αν η Fincantieri (μα γιατί μου θυμίζει το φριγαδέλι…) βάλει το χεράκι της για να μας δώσουν οι Ιταλοί τα 2 San Giorgio (το πέτυχα το όνομα) όπου θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο του Κατάρ, θα πω ένα μεγάλο ΝΑΙ. Απορία… Μίας και αγοράζουμε ότι και το Κατάρ, γιατί δεν προχωράμε σε παραγγελία μαζί?
Αν δεν ηταν να Ναυπηγεια Ελευσινας στην μεση θα ελεγα οτι κορβετες/φρεγατες δε θα δουμε..Ολα ειναι θεμα κοστους..θα μπορουσαμε να βαλουμε 8 aster 30 και 8 ΜΙCA ή κατι αντιστοιχο…αλλά λεφτα δεν υπάρχουν..Κατσε στο τέλος μην μεινουμε και με την γαλλικη εκδοση στις FDI..υπαρχει και θεμα με τα RAM γιατι μονο 1 νομιζω δεν καλυπτει τα πλοια μας…οι γερμανοι πχ εχουν 2 συστηματα στα πλοια τους
Η ιδέα για υποβάθμιση των ήδη οριακών δυνατοτήτων (από άποψη φόρτου βλημάτων) των FDI, δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμη κατά κανένα τρόπο. Πέραν αυτού, δε νομίζω ότι είναι και ρεαλιστική σε αυτή τη φάση, καθώς προϋποθέτει τροποποίηση σαφών όρων ηδη υπογεγραμμένης σύμβασης.
Όμως θεωρώ ότι είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το συμφέρον του ΠΝ είναι να μην συζητήσει τίποτα λιγότερο από την εξαρχής τοποθέτηση 16 κελιών Sylver Α50 στις FCX-30. Αυτή η λύση δίνει την επιλογή για τρία ΑΑ όπλα: Aster 30, Mica NG και μελλοντικά (βάσει των Ιταλικών προθέσεων) Camm-ER.
Προσωπική μου προτίμηση θα ήταν ένα μείγμα των πρώτων με τους τελευταίους, ειδικά αν οι Camm-ER πιστοποιηθούν στους Sylver σε τετραπλή ή έστω διπλή διαμόρφωση, δίνοντας συγχρόνως λύση και στην απουσία βλημάτων μέσης εμβέλειας στις FDI. Αυτό φυσικά απαιτεί είτε την παραγγελία της πιστοποίησης από εμάς (=επιπλέον κόστος), είτε να περιμένουμε τους Ιταλούς, με ότι χρονική αβεβαιότητα συνεπάγεται αυτό.
Αυτό που θα έδινε προσωρινά λύση θα ήταν η χρήση του όποιου πλεονάσματος Aster 30 από την παραγγελία των FDI στους Α50 των FCX-30. Αυτό θα έφτανε για τον εξοπλισμό 2 πλοίων, αφήνοντας ένα υπόλοιπο 32 επιπλέον βλημάτων που θα χρειαστούν τα άλλα δύο. Ε, δε νομίζω ότι αυτή η αγορά θα είναι πολύ ακριβότερη από την εξ αρχής αγορά 64 Mica NG. Άρα πρακτικά το μόνο επιπλέον κόστος είναι η επιλογή των Α50 έναντι των CLA. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η διαφορά είναι εκτός των δυνατοτήτων μας και ότι το πρόσθετο επιχειρησιακό όφελος και η ευελιξία που προσφέρει δεν την δικαιολογούν. Άρα, ποιός ο λόγος προτίμησης Mica NG 1-1 στη θέση των Aster 30 για παραπλήσιο κόστος; Αν μάλιστα μας προκύψουν στο έμμεσο μέλλον ως δυνατότητα και οι Camm-ER dual ή quad packed σε Sylver (προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνει), τίποτα δεν μας εμποδίζει να εντάξουμε και βλήμα μέσης εμβέλειας σε αυξημένους μικρούς φόρτους στο σύνολο των σύγχρονων μονάδων μας και των δύο τύπων. Συγχρόνως, οι ήδη αγορασμένοι Aster 30 θα παραμείνουν ως απόθεμα αναχορηγίας για το σύνολο του στόλου, που ούτως ή άλλως είναι απαραίτητο. Πραγματικά δεν βλέπω πως προκύπτει η οποιαδήποτε αναγκαιότητα για Mica NG σε αυτή την εικόνα…
Διόρθωση: ….σε αυξημένους μεικτούς φόρους… (κάτι πρέπει να γίνει με τους αυτόματους διορθωτές στα κινητά!)
Εάν τοποθετηθούν οι aster30 στα ιταλικά πλοία αυτά θα μπορούν να συνδράμουν τις λιγοστές fdi στην ανοιχτή θάλασσα. Πιστεύω αξίζει να τους βάλουμε κι ας δωσουμε και κάτι παραπάνω .
Η μαγκιά, είναι να βάλουμε στην FCX-30HN(ή στη gowind hn), 32 MRSAM. Αφού το ΠΝ βλέπει κάτι στους mica NG, τότε πρέπει να πάμε για 32 CLA με mica NG. Τα περί σχεδίασης του ’80(ακόμη και για τον απλό mica), είναι επιεικώς αστεία, όταν από την άλλη μιλάμε για ESSM1/2… Αυτοί δηλαδή, τι σχεδίαση είναι; Όπως και να έχει, οι mica NG, από όσα διαρρέονται, είναι (πολύ)φθηνότεροι των essm2, πιο γρήγορα παραδοτέοι, περιορίζουν το βάρος(ειδικά από CLA) και έχουν και παθητική λειτουργία χωρίς να υστερούν σε επιδόσεις. Ο essm2, εκτός ότι θα είναι προς παράδοση πολύ αργά, είναι too much(και στη τιμή), για αυτό που προορίζεται. Το quad-packed δεν αρκεί, όταν έχεις τόσο καλύτερες επιδόσεις από πυραύλους με μικρή διαφορά στη τιμή (aster-30 block1).
Αν το ΠΝ θέλει ντε και καλά να αγοράσει Mica NG, γιατί να θέλει να δεσμεύσει τις FCX-30 αποκλειστικά με αυτούς και να μην βάλει Α50 για να έχει δυνατότητα διαμοιρασμού των αποθεμάτων Aster 30 και Mica NG από κοινού σε FDI και FCX-30, αφού και δύο μπορούν να υποστηρίξουν αυτόνομα τα όπλα; Γιατί να ψάχνουμε για πατέντες διαλειτουργικότητας ώστε το Kronos των FCX-30 να ελέγχει τους Aster 30 των FDI και να μην τους εκτοξεύουν απευθείας οι FCX-30; Αν πάλι οι FCX-30 μπορούν να φέρουν Aster 30 τότε και οι FDI θα έχουν την πολυτέλεια να διαθέσουν κάποια κελιά τους για Mica NG, αποκτώντας την δυνατότητα αναχαίτισης στόχων σε μεσαίες αποστάσεις πιο οικονομικά. Ο Α50 είναι win-win σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με την (όχι βέλτιστη κατ’εμέ) επιλογή των Mica NG.
Πως γίνεται να ειναι “το ισχυρότερο οπλισμένο πλοιο μας…” η FCX-30 HN έχοντας 16 Mica VL αντι 32 Aster 30 των FDI HN, ο Θεός και η ψυχή σας… Το Strales κάνει την…διαφορά; Η μήπως το ECM που θα έχουν οι FCX-30, αγνοώντας κάποιες πληροφοριες που ακουγονται (εκτός Πτησης) οτι οι Γάλλοι θα βάλουν ιδια έκδοση του NETTUNO τελικά όπως στις Γαλλικές FREMM είτε νέα έκδοση του στις FDI; (αν ισχυει κλάτι τεοτιο και έχει παρει κάτι το αυτί σας, θα βοηθούσε)
Πάω στην ουσία του άρθρου\άποψη σας με μια ερωτήση.
Λέτε δλδ να έρθουν οι 2 FDI ΗΝ με 16 αντι 32 για να πανε οι δύο 16αδες στις 2 FCX. μαζί και οι εκτοξευτες Α50 αυτων, να βγουν και να μπουν στις Ιταλίδες.
Τι ακριβώς εννοειτε:
α) Να σπάσουμε το συμβολαιο των 3.3 δις (3.054 δις είναι και οχι 3.3 βασικά, με εναν κομπιουτερακι διαβαζοντας τα ποσα της συμβασης + φορους, θα σας βγει εύκολα), να ζητήσουμε να μην μας δωσουν 16+16 Aster (+ επιπλέον φόρτο), να ζητήσουμε να μην τοποθετησουν 1+1 εκτοξευτες Α50, και τα χρηματα που θα μας “έκοβαν” να τα διναμε για να πάρουμε Aster και A50 για 2 FCX;
β) Να πληρώσουμε κανονικά το προσυμφωνηθέν/ενεργό συμβολαιο στους Γαλλους, και εμεις “μετα την απομάκρυνση από το ταμείο”, να τους βάλουμε στις FCX (το πως θα μεταφερθον οι Α50, δεν το ξέρω, αν το ξέρουν locally);
Πως ακριβώς θα γίνει η ιδέα της “σκάτζας”; Τι από τα δύο (αναξιοπιστα προς τον αναδοχο του έργου των FDI) θα γινόταν;
Μετα, λετε “Πλέον, θα υπάρχουν 7 πλοία στο Στόλο με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής με συνολικά 128 πυραύλους ASTER και όχι 96 που θα είχαν οι 3 FDΙ.”
Μπερδευομαι… Δλδ λετε, στο αμεσο μελλον (χωρίς να εχω καταλαβει ακομα το παραπανω σας σκεπτικο πως θα γινει η μοιρασια αυτη), να πληρωσουμε πάλι για να μπει αλλος ενας A50 στις FDI και να αγοράσουμε αλλους 16 Aster30 (+ επιπλέον φόρτο); Και μάλιστα να εχουμε και όλες τις (4) FCX30 με Α50 + Aster30 (οι δυο απο την σκατζα, οι αλλες δυο με νέο κονδυλι);
Επίσης εδώ παρατήρησα ότι δεν σας ενοχλεί ότι θα ξοδεύεται ένας πύραυλος των (περίπου) 2 εκ ευρώ για να ρίχνουν π.χ. ενα Bayraktar και αυτές (όπως οι κοστοβόρες…FDI για κάποιους). Όπως επίσης, δεν σας ενοχλει που οι (αοπλες για καποιους) FDI HN, εκεινες των…32 Aster και RAM, θα εμεναν για χρόοοονια με … 16 Aster.
Πρώτα δλδ αφορίζουμε τις FDI, μετα τις αφοπλιζουμε, και μετά τις φαντασιωνομαστε σε ενα παραλληλο συμπαν ουτοπιας και θετικων παντα εξελιξεων γεμάτες λεφτά με μελλοντικους “εκτοξευτες για Meteor Naval, ένα Laser, ακόμη και κάθετα εκτοξευόμενοι πύραυλοι εναντίον πλοίων Perseus, που αναπτύσσει η MBDA”.
Κάθε φορά που διαβάζω για 3 FDI αντί για 4 που λεγόταν, για μισά κελιά και κανένα RAM στις πρώτες 2 (μακάρι ΝΑ μπουν αλλά δεν μας λες και ειδικούς στο να κάνουμε τα πράγματα με πρόγραμμα και οργάνωση), για απουσία συστήματος ECM εν έτει 2022 στις κύριες μονάδες του μελλοντικού ελληνικού πολεμικού στόλου κάτι με πιάνει…
Για άλλη μια φορά η εμμονή του HN με τον Aster30. Αυτό είναι ένα Aster 30 αντί για τέσσερα ESSM ή CAMM-ER στον ίδιο χώρο στο πλοίο.
Εντάξει, άρα δεν μας αρέσουν οι Αμερικανοί και θέλουμε ευρωπαϊκούς πυραύλους. Γιατί ένα Aster30 αντί για 4 CAMM-ER. Σε ένα πλοίο με χώρο για δεκαέξι κελιά, δηλαδή 64 βλήματα αντί για 16. Δεν με νοιάζει πόσο καλό είναι το Aster 30. μπορεί να καταρρίψει μόνο ΕΝΑ στόχο.
Μιλάς για 7 πλοία με συνολικά 128 Aster 30. Και αυτό είναι καλό;
μόνο μία από τις ολλανδικές ή ισπανικές φρεγάτες ήταν οπλισμένη με 128 ESSM. Πώς για όνομα του Θεού είναι αυτό καλύτερο; Είναι αυτό κάποιου είδους νέα ελληνικά ναυτικά μαθηματικά;
Και η επιλογή no ECM στις γαλλικές φρεγάτες; Όχι… μην το αγνοήσεις. Η επιλογή ενός πλοίου χωρίς αυτό ΚΑΙ λιγότερους πυραύλους ήταν και εξακολουθεί να είναι επαγγελματικά αμφισβητήσιμη. (Προσπαθώ να είμαι ευγενικός.)
Το θέμα μου είναι ότι η επιλογή των ΑΞΕ ήταν λάθος και είχε πολιτικά κίνητρα. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά με τα 4 νέα πλοία. Δώσαμε στους Γάλλους αρκετά για την «υπόσχεσή τους σε ένα κομμάτι χαρτί».
Σαφώς και να βάλουμε aster 30 στις κορβέτες, όχι όμως να τις πάρουμε από τις FDI. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί να γίνεται μια τέτοια σκέψη. Μετά θα δούμε άπειρα άρθρα που θα κατηγορούν τις fdi ότι είναι άοπλες. Κι επίσης γιατί να μην κάνουμε το ίδιο με τις gowind; Άλλωστε δεν πιστεύω ότι το ΠΝ πρέπει να ρισκάρει ξανά να δώσει έργο σε ελληνικό ναυπηγείο… gowind με ναυπήγηση όλες στη Γαλλία!
Εξωφρενικό να μην έχουν ECM οι FDI …δεν μπορώ να το καταλάβω…και τώρα να βάλουμε και MICA αντί ESSM … ειλικρινά δεν ξέρω γιατί…
Mε τους ιδιωτες παροχους ενεργειας να μαζευουν 1,9 δις τον μηνα απο το κρατος ποσες fdi θα μπορουσαμε να παρουμε; Iσπανια και Πορτογαλια θυμιζω πηραν εξαιρεση απο το χρηματιστηριο ενεργειας….
Αγαπητη πτηση
5 gowind θα παρουμε.. οποτε..
Ακομα και στο σημερινο αρθρο αναφερεται οτι ειναι αμφιβολο το ECM στις FDI. Σε προηγουμενα αρθρα εχουν αναφερθει ανησυχιες για το RAM. Το δε 76αρι δεν θα ειναι strales……..Αυτα σε ενα πλοιο ναυαρχιδα στολου αλλα και στολισκου που θα εχει κοστισει 1 δις !!
Και θεωρείται λογικο να μειωσουμε και αλλο την ικανοτητα αμυνας του σε κορεσμο. Δηλαδη πιστευουμε οτι οι καλοι μας γειτονες θα εξαπολύσουν μονο 37 απειλες σε καθε FDI στα πρωτα 30 λεπτα της συρραξης ? (16 Aster+21 Rim) Ποιες απειλες ? Αντιπλοικους απο αεροπλανα, πλοια, Ucav, ρουκετες ακριβειας, βαλιστικους, loitering munition, Uav Β’ κατηγοριας για παραπλανηση.
Αλλωστε η προταση του σημερινου αρθρου θεωρει οτι για τις επομενες 2 FCX-30 οι εκτοξευτες και οι Aster θα αγοραστουν. Γιατι λοιπον να μην εχουμε 3 FDI X 32 Aster και 2 FCX-30 X 16 Aster. Συνολο 128 πυραυλων παλι, 5 πλοια με Aster και επιτελους τα αλλα 2 με Mica NG (οι οποιοι το 2026 θα ειναι παραδοτέοι). Ειναι υποδεεστερος ο Mica ? Ναι ειναι. Ειναι στην μιση τιμη ? Ναι ειναι. Τον προκρινει το ΠΝ ? Ναι. Εχουμε εμπιστοσυνη στο ΠΝ ? Ναι. Τον χρησιμοποιεί η ΠΑ (μελλοντικα και τον NG) ? Ναι. Αρα δεν μιλαμε για νεο πυραυλο στις Ελληνικες ενοπλες δυναμεις.
Επισης μην μπερδεύουμε την συμπαραγωγη ενος συστηματος (πραξη οικονομικη) με την χρηση απο τον Ελληνικο Στρατο. (essm, iris-T). Ειναι ασχετα πραγματα. Αλλο πραγμα να φτιαχνεις εσυ ο ιδιος κατι 100%,(πχ atmaca), να το πληρωνεις οσο θελεις, να παραγγελνεις οσα θελεις . Μην μπερδευομαστε.
Με την λογικη του αρθρου στην ιδια τελικη τιμη θα ερθουν οι κορβετες, αρα δεν εξοικονομειται χρημα προκειμενου να δοθουν παροχες ελεω επερχομενων εκλογων.
Πολυ πιο λογικο θα ηταν , στην παρουσα δυσκολη μακρα προεκλογικη περιοδο , εν μεσω ενεργειακης κρισης να ασκηθει η οψιον για 4η FDI , της οποιας η προκαταβολη θα απαιτειθει το νωρίτερο σε 3 χρονια, η αναβαθμιση των 4 ΜΕΚΟ, η τοποθετηση RAM και NS50 σε 3 Korenaer (μεταφερονται αυτουσια σε νεα ναυπηγηση), και η τελικη υπογραφη για Spike, Rampage. Και να τρέξουμε τα μεταχειρισμενα Marder και AAV7, ισως κανενα LSD απο Αμερικη και αν καταφερουμε Μ109Α3/4/5. Ευτυχης θα ημουν με αυτα.
Ας ξεμπλεξουμε με τις εκλογες , ας μην εχουμε κυβερνηση “φιλοτουρκικη” προκειμενου να κανει αντιπολιτευση, που ρισκαρει και θα δουμε συνεχεια στο εργο.
13 και σημερα εμειναν. Υπομονη.
ΥΓ
Για να μην υπαρχει παρεξηγηση. Εννοω “φιλοτουρκικη” και οχι φιλοτουρκικη. Φανταζομαι να καταλαβαινετε τι εννοω.
Αγαπητή πτήση, η δική μου ιδέα εδώ που φτάσαμε είναι η εξης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε
1) τα κονδύλια για τα ECM των FDI
2) εξοπλισμένα πλοία για επιθέσεις κορεσμού με μεγάλη ισχύ πυρός
Αγορά 3 και όχι 4 Arrowhead με μεταξύ άλλων
64 camm er
5 inch Vulcano
2 radar
2 Ram ή 1 laser και 1 Ram
Ότι περισσέψει στα ECM των FDI που θα πρέπει να έχουν 32 aster 30 εκάστη.
Πραγματικα στην παρουσα συγκυρια, της κρισης και της προεκλογικης περιοδου θεωρω οτι 4 FDI , 4 Meko Up, 3 “S” small-Up , δηλαδη 4 εξαιρετικα, 4 ικανα και 3 αξιοπρεπη (11 συνολο) μαζι με αλλες 3 “S” απλες για επιδειξη σημαιας και αποστολες Β’ επιλογης μας βγαζουν εως το 2030 με αξιοπρεπεια. Αντιθετα η ελλειψη βαλλιστικων, spike, rampage, UAV παρατηρησης,στοχοποιησης σχετικα οικονομικων, καποιας αξιοπρεπους Α/Α αμυνας στα νησια, αναβαθμισης των 4 ΑΣΕΠΕ ειναι πολυ πιο επιτακτικη.
Δηλαδη , ισως μια προσγειωση στα εφικτα θα ηταν χρησιμη. Αν ειμαστε “μαγκες” σαν λαος ας κοιτάξουμε να εχουμε συνεχεια στην οικονομικη αναπτυξη ωστε συντομα να ειμαστε σε θεση και κορβετες και υποβρυχια και ΤΠΚ και αεροπλανα να αγορασουμε. Μυαλα πουλανε πουθενα με διακρατικη ή χρηματοδοτηση ???
Αν και παρακολουθώ τις εξελίξεις, έχω χαθεί στη μετάφραση.
Α) Είχα την εντύπωση ότι θα παραλαμβάναμε 3 FDI με τις ίδιες δυνατότητες, στο τέλος. Είναι προαίρεση η αύξηση των κελιών στις δύο πρώτες;
Β) Οι Γάλλοι ως άμυνα σημείου στα πλοία τους τί προκρίνουν ακριβώς; Τοξότες με βέλη; Αν δεν έχουν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το RAM είναι ξένο προς αυτούς και το Strales μια περιττή τεχνολογία, με τί ακριβώς αμύνονται έναντι επιθέσεων κορεσμού τα γαλλικά πλοία; Δηλαδή εαν οι Aster ή MICA τελειώσουν ή αποτύχουν η γαλλική FDI πώς αμύνεται έναντι εισερχομένων;
Γ) Μήπως τα γαλλικά πλοία επικοινωνούν καλύτερα μόνο με γαλλικά ελλικόπτερα; Τα MH 60 θα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την ηλεκτρονική σουίτα του πλοίου ή χρειάζονται πατέντες;
Δ) Οι FDI είναι πλήρως ψηφιακές φρεγάτες (έτσι διαφημίζονται). Σε τί διαφέρουν ακριβώς από ένα σύγχρονο πλοίο σε αυτον τον τομέα;
Από αυτό το άρθρο ποιό πολύ αγχώθηκα για τις FDI παρά για τό τί άλλο θα παραγγείλουμε.
Επίσης η παράμετρος της συμπαραγωγής (τουλάχιστον στα πλοία του στόλου) πρέπει να είναι κύρια παράμετρος. Ειδάλλως οικονομικά δεν βγαίνει.
Είναι μια λύση, οκ, εγκρίνεται.
Εφόσον δεχτούμε ότι τα υπόλοιπα λεφτά ήταν διαθέσιμα για τις κορβέτες το ΠΝ άργησε πολύ να πάρει την απόφαση.ΑΝ χαθεί το πρόγραμμα θα έχει και αυτό τις ευθύνες του. Βέβαια είχε και το μεγάλο αγκάθι των ναυπηγείων. Τώρα αυτό που προτείνεται θα είχε νόημα αν ζούσαμε σε μια κανονική χώρα με πρόγραμμα και όχι σε μια μπανανία των Βαλκανίων. Δύσκολα θα δούμε μελλοντικά να μπαίνουν οι επιπλέον εκτοξευτές και ΑΣΤΕΡ 30 στις FDI οπότε αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
H ουσία είναι πως αργήσαμε και με δεδομένο οτι η ελληνική πολιτική πραγματικότητα δεν δίνει και μεγάλα διαστήματα “ηρεμίας” και “συνεργασίας” μάλλον χάθηκε η όποια ευκαιρία υπήρχε για ανανέωση και εξορθολογισμό του στόλου.
Πάλι πάμε σε λογικές “κόψε-ράψε” και σαλαμοποίησης. Σε 30 χρόνια πάλι…
Πρακτικά το άρθρο αυτό αναδεικνύει την απόλυτη αστοχία της επιλογής των FDI.
Δεδομένων τούτων:
Άρα, η μόνη επιλογή μπορεί να είναι η ΑΗ140ΗΝ καθώς αυτή:
α) Είναι πραγματική φρεγάτα. Τελεία.
β) Η κατασκευάστρια εταιρία προσφέρει και εκσυγχρονισμό των MEKO οπότε έχουμε περισσότερη ομοιογένεια.
γ) Έχει πραγματικές δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης και αναβάθμισης.
Βέβαια, θα κληθούμε ίσως να βάλουμε λίγο βαθύτερα το χέρι στην τσέπη…αλλά τι να κάνουμε.
Το “Οι μ@λ@κίες πληρώνονται” είναι αρχή παγκόσμια!
Σε αυτό το άρθρο υποτίθεται ότι το FCX-30HN θα κοστίζει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, ενώ η κατηγορία της Ντόχα κοστίζει ήδη περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο. Τότε δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό η ελληνική έκδοση να είναι φθηνότερη από 600 εκατ. ευρώ. Αυτό θα είναι πιο ακριβό επειδή προσθέτουν επίσης ένα HMS και ένα VDS. Το FCX-30HN θα είναι περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ νωρίτερα.
Αν το ναυτικό είναι διατεθειμένο να ξοδέψει 650 με 700 εκατ. ευρώ για μια κορβέτα, θα ήταν καλύτερα να ξοδέψει 550 εκατ. ευρώ ανά πλοίο για 4 φρεγάτες τύπου 11515HN. Σύμφωνα με το Naval News https://www.navalnews.com/naval-news/2021/03/damen-details-dutch-frigates-proposal-for-hellenic-navy/ αυτά τα πλοία κοστίζουν λιγότερο από 600 εκατομμύρια ευρώ. Τουλάχιστον το ναυτικό παίρνει πραγματικές φρεγάτες.
Η FLIGHT ανέφερε επίσης για αυτό στις 14 Μαρτίου 2021:
https://navaldefence.gr/fregata-sigma-11515hellenic-navy-i-ollandiki-protasi-sto-pn-apokalypsi-tora/
Το Extended AAW SIGMA 11515HN με δύο VLS Mk41 και το Super Rapid/STRALES κοστίζει λιγότερο από 600 εκατομμύρια ευρώ, κόστος που περιλαμβάνει (ανά μονάδα) ένα «πακέτο» ILS (Integrated Logistic Support).
Για το διαθέσιμο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, το Πολεμικό Ναυτικό μπορούσε να αγοράσει τουλάχιστον 10 φρεγάτες Type 11515HN και με τα χρήματα που επιστράφηκαν μέσω φόρων, θα μπορούσε να αγοράσει άλλες τρεις. Το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε τότε να έχει 13 ολοκαίνουργιες φρεγάτες. Τότε θα μπορούσαν να είχαν αντικαταστήσει όλες τις παλιές φρεγάτες, συμπεριλαμβανομένων των φρεγατών ΜΕΚΟ, με νέα πλοία. Μια πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το Πολεμικό Ναυτικό!
Γιατί το Πολεμικό Ναυτικό σκέφτεται καν να αγοράσει κορβέτες;
H ιδέα του κ. Σακκάτου όπως είχα γράψει και όταν την είχα πρωτοδιαβάσει αποτελεί βιολογική τροφή για σκέψη. Θα ήταν δόκιμη αν αγοράζαμε ακόμα 6 κορβέτες με ESSM ή CammEr ή Mica.
Χρειαζόμαστε μέσης εμβέλειας μουλάρια όπως εύστοχα έγραψε και ο
Lakedaemon .
Όπλα ακόμα πιο προσιτά αν είναι εφικτό, που υπάρχουν σε αρκετά ναυτικά σε διαθεσιμότητα, ώστε αν τελικά χρειαστεί να βγάλουμε μόνοι μας τα κάρβουνα από την φωτιά, να έχουμε να λαμβάνουμε.
Αν τελικά υπάρχει αλληλεγγύη σε αυτή την γωνιά του πλανήτη.
Η απόπειρα από τον αρχισυντάκτη για το επόμενο βήμα, δηλαδή για το πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό με τις ισχύουσες συνθήκες, προτάσεις, και εργαλεία που διαθέτουμε, είναι μια απόπειρα να μας κρατήσει “ζεστούς” και αυτό τιμά το μέσο μιας και αναγνωρίζει τον γκαϊλέ μας και ανταποκρίνεται θετικά.
Δεν παύει να έχει την προστιθέμενη αξία ως πρόταση αλλά είναι ανέφικτη.
Δεν μπορώ να μπω στην διαδικασία να την αξιολογήσω μιας και αποτελεί ξεκάθαρα μια άσκηση προβληματισμού.
Αντίθετα θα μπορούσαμε να συζητούσαμε για συνδυαστικές λύσεις αεράμυνας που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάποια στρατηγικά σημεία με σύνεση και χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Πόροι θα μπορούσαν να βρεθούν αν δεν αγοράσουμε Apache όπως έχει καταγραφεί στον μέχρι τώρα σχεδιασμό των εξοπλισμών μας. Ανακοινώθηκε άλλωστε εδώ, λίγους μήνες πριν. Την θεωρώ μια υπερφίαλη κίνηση που κατά περιττό τρόπο συμπληρώνει σχεδιασμούς του παρελθόντος και για αυτό την αναφέρω και πάλι, αν και την πρώτη φορά έτυχα ειρωνείας από το μέσο όταν τόλμησα να αναφέρω πως τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να καλοξοδευτούν σε άλλες κατευθύνσεις.
Αν βέβαια ευδοκιμήσει ακόμα μια φορά η ριζοσπαστική πολιτική πρόταση της φαρδυκάπουλης αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές που προτείνει να τρέχουμε ανέμελα στα λιβάδια με κόκκινο φέσι και ξέπλεκες κοτσίδες απολαμβάνοντας μέχρι τελικής πτώσεως υπερτροφικά επιδόματα και αφήνοντας το Αιγαίο στα ψάρια και στους Τούρκους, τους φίλους μας, όλα αυτά θα αποτελέσουν όνειρα θερινής νυκτός.
Και πάλι θα πρέπει να διαβάζουμε, από το εξωτερικό όμως αυτή την φορά μιας και θα μεταναστεύσουμε όλοι οι υπόλοιποι σε τέτοια περίπτωση, ψεκασμένους με dettol που άοκνα θα περιμένουν το ξανθό γένος να επέμβει υπέρ υμών.
Αναφορικά με το θέμα FDI το μόνο που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι το πως θα ενεργοποιήσουμε την option της 4ης.
ECM θα μπει. Αν δεν μπει το ΠΝ θα καλύψει την ανάγκη μέσω τρίτου.
Δεν μπορώ να δεχτώ πως θα υπάρχουν τόσο εξόφθαλμες ελλείψεις στην κορωνίδα του ΠΝ.
Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι που η ΠΤΗΣΗ δεν έχει μπει στην διαδικασία να γράψει ξανά και ξανά για την μια στα εκατομμύρια ευκαιρία που ακούει στο όνομα PPA.
Μια μπρουτάλ λύση με τρία γράμματα όπως η ζωή.
Κύριοι μια ζωή ολόκληρη και αν χρειαστεί να περιμένουμε δεν θα τύχουμε τέτοια ευκαιρία να εντάξουμε στις δυνάμεις μας με μόλις 1 ΔΙΣ 2 αντιτορπιλικά που αποτελούν το αύριο του Marina Nationale και ταυτόχρονα είναι πρόγονοι της DDGX.
Όταν μάλιστα θα μπορούμε ως το 2030 να τα αναβαθμίσουμε στο επίπεδο που αποζητούμε αρκεί να μην αναλωθούμε σε τελειοθηρικές ανοησίες.
Το γνωρίζω πως ήδη έχετε γράψει δυο φορές για το θέμα αλλά δεν θα τύχουμε άλλης ευκαιρίας να αγοράσουμε τόσο οικονομικά τέτοιες πλατφόρμες.
15 ημέρες έμειναν για να διαπιστώσουμε αν θα μπει ταφόπλακα στον εξοπλιστικό αγώνα του ΠΝ λόγω έκτακτων οικονομικών συνθηκών ή αν τελικά αγοράσουμε τις FCX30.
Ας μην γελιόμαστε.
Οι Γάλλοι ότι και αν κατεβάσουν στο γήπεδο είναι πλέον χαμένοι από χέρι.
Είναι θαρρείς και περιμένουν από έναν Ανατολάκη (ομοιοτυπία συστήματος μάχης) να κόψει Messi & Ronaldo (μια υπερπλήρη, οικονομικότερη και αρτιότερη λύση με μεγαλύτερο εκτόπισμα)
Η ιταλική πρόταση μάλιστα λύνει και το αιώνιο πρόβλημα της Ελευσίνας όσο και αν προσπαθούν να την διαχωρίσουν από την αγορά κορβετών.
Επειδή κατανοώ οτι το τελευταίο σχόλιο μου δεν ήταν αρεστό στον ιστότοπο, από την άλλη όμως συνεχίζω να πιστεύω οτι ορισμένες προτάσεις (πχ FDI, Gowind, κλπ) υπόκεινται από εσάς σε υπέρμετρη κριτική έναντι άλλων προτάσεων και συστημάτων, και καθώς θέλω να παραμείνω συνεπής στις απόψεις μου (σωστές ή λάθος), θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι δημόσια για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω την ταπεινή μου γνώμη και να συνεισφέρω σε έναν γόνιμο διάλογο, όλο αυτό το διάστημα.
Δυστυχώς όμως πλέον δεν επιθυμώ να συμμετέχω σε όλη αυτή την δημόσια συζήτηση, καθως το τελευταίο διάστημα θεωρώ οτι τα σχόλια μου κατάντησαν να εστιάζονται κυρίως στην διασφάλιση της έννοιας «ίδια μέτρα ίδια σταθμά», fair play ή όπως θέλετε να εκληφθεί, άλλοτε με κόμψο τρόπο και άλλοτε με παρεξηγήσιμο. Χωρίς να συνεισφέρω κάτι καινούριο.
Προκειμένου, επομένως, να χαλάμε τις καρδιές μας, και προκειμένου να μη φέρνω κατ’αρχας εμένα σε δύσκολη θέση, αποχωρώ από τον δημόσιο διάλογο.
Φυσικά θα συνεχίζω να παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα άρθρα σας και τα σχόλια όλων των φίλων συνσχολιαστών, στους οποίους εύχομαι τα καλύτερα και τους ευχαριστώ για όλο αυτόν τον πολιτισμένο διάλογο. Συμφωνούμε ή διαφωνούμε δεν έχει σημασία. Όλοι το καλύτερο θέλουμε για την χώρα μας.
Τέλος, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την δημοσίευση των άρθρων μου, ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα, να το ξέρετε αυτό.
Keep up the good work! And of course, a good job can become even better!
Εις το επανιδείν.
kyrNG
με αυτά και άλλα, μήπως χωρέσουν και τίποτις Mdcn σε κάποια διαμόρφωση να έχουμε και απο αυτούς στην Αν Μεσόγειο (πρωτίστως)…
Τόσο το Flight όσο και πολλοί ανταποκριτές δίνουν μεγάλη αξία στους πυραύλους Aster-30, αλλά διαβάστε αυτό το άρθρο: https://www.navalnews.com/naval-news/2022/05/feedback-on-french-navy-high -intensity-exercise -polaris/
Ένα μεγάλο μέρος του γαλλικού ναυτικού, 8 φρεγάτες, καταστράφηκαν μέσα σε 1 ημέρα. Πλοία οπλισμένα με πυραύλους Aster-30.
Αυτό παθαίνεις όταν τα πλοία δεν έχουν CIWS!
Καλή η ιδέα, αλλά με αυτό τον τρόπο χάνουμε MRSAM, οπότε ίσως καλύτερα θα ήταν να διαλεχθει ένα μίγμα από 8 aster 30 και κάποιος MRSAM ιδανικά κάποιος ο οποίος μπαίνει σε τετράδες, τώρα μιας και μιλάμε για την Ιταλίδα θεωρώ πως αν γινόταν κάτι τέτοιο η βέλτιστη επιλογή θα ήταν ο Camm-er και ίσως να γινόταν μία αντίστοιχη μίξη και στις FDI, με ένα τέτοιο σενάριο θα έχουν όλα σου τα πλοία πολλαπλα στρώματα αεράμυνας, τώρα αν με κάποιο μαγικό τρόπο έμπαινε strales στις FDI, ECM, και σε όλα τα πλοία ένα CIWS millennium 35mm και ένα Lazer CIWS, θα μιλούσαμε για πολύ πιο σοβαρά πλοία.
Δηλαδή οι FCX30 με 8 aster 30 και 32 Camm-er και οι FDI με 24 aster 30 και 32 Camm-er.
Αγαπητή Πτήση εγώ θα κάνω μια άλλη πρόταση αντί για 4 κορβέτες με ΑΣΤΕΡ 30 γιατί να μην πάρουμε 5 gowind με 8 mica άλλωστε οι κορβέτες με το captas 2 και την ηλεκτρική πρόωση είναι απαραίτητες κατά υποβρυχίων και σε δεύτερο χρόνο βλέπουμε την περαιτέρω αντιαρεοπορική τους αναβάθμιση.
Με αφορμή κάποιες συζητήσεις στα σχόλια σχετικά με την αντικειμενικότητα της Πτήσης, θα ήθελα να περιγράψω την δική μου οπτική.
Η Πτήση, προσφέρει σε εμάς τους φανατικούς και όχι μόνο αναγνώστες, ιδέες, απόψεις, σχόλια, παράτολμες ιδέες και άλλα, με βάση τις πληροφορίες που έχει. Τις επιβαιβεωμένες πληροφορίες.
Τα άρθρα της Πτήσης, έχουν κάποια συνέχεια, πράγμα που γίνεται εμφανές από το ότι οι συντάκτες δεν συμπεριλαμβάνουν σε κάθε άρθρο όλες τις πληροφορίες που έχουν για το θέμα κάθε φορά. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους κατά την άποψή μου. Τον πρώτο τον περιέγραψα πιο πάνω, υπάρχει συνέχεια, ενώ ο δεύτερος είναι ότι δεν θα ήταν πρακτικό να γίνεται αυτό, ιδίως στους χρόνους που πρέπει να προετοιμαστούν τα άρθρα για δημοσίευση. Δεν ετοιμάζουν διπλωματική εργασία κάθε φορά, ένα άρθρο για να μας διασκεδάσει και ενημερώσει γράφουν.
Οπότε απλά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συντακτική ομάδα για τις άπειρες ώρες διασκέδασης και ενημέρωσης που μου έχουν προσφέρει. Θαμπς απ όπως λένε.