Δυο νέα μέλη εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία διαχείρισης πυρομαχικών ξηράς (Land Battle Decisive Munitions) της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πρόκειται για την Σουηδία και την Τσεχία που εντάχθηκαν σε μια τελετή στην πολυεθνική ομάδα συνεργασίας για την προμήθεια και διαχείριση πυρομαχικών.
Η πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2018 κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ με σκοπό να διευκολύνει τα κράτη-μέλη να αποκτούν πρόσβαση και να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές στις παραγγελίες πυρομαχικών τους συνδυάζοντας τις ανάγκες τους και επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακας ενώ σε ειδικές περιπτώσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση και στο απόθεμα άλλων χωρών, αν οι ανάγκες το επιβάλουν.
Η πρωτοβουλία διαχείρισης πυρομαχικών ξηράς περιλαμβάνει πλέον 19 μέλη και 4 ακόμα συνεργάτες. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες υπάρχουν για τη διαχείριση πυρομαχικών του ναυτικού και της αεροπορίας.
Πηγές: NATO – Army Technology – Shephard Media
Και το λογισμικό του άρματος μήπως λέγεται Skynet;
Αγαπητέ κ. Βασιλείου,
πάντα ενδιαφέροντα και ενημερωτικά τα άρθρα της Πτήσης.
Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια στην Ελλάδα. Τα ρομποτικά συστήματα έχουν να κάνουν κατά 90% με το software και λιγότερο με το Hardware.
Τόσοι καλοί επιστήμονες υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο που ασχολούνται με καταλήψεις και εκλογές πρυτάνεων.
Θα μπορούσε ο ΕΣ να ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με βάση τα Λεωνίδας 1/2 και έτσι θα χρειάζονταν μόνο μετατροπές και όχι νέα κατασκευή εξ αρχής. Δεν θεωρώ σοβαρό έργο την κατασκευή σερβομηχανισμών για τον έλεγχο του άρματος (υπάρχουν άλλωστε έτοιμοι στο ελεύθερο εμπόριο).
Έτσι θα μπορούσε σχεδόν άμεσα (με μηδαμινή χρηματοδότηση) να ξεκινήσει η έρευνα πάνω στο Software.
Ουτοπίας δεσμώτης,
Ιωάννης Δρίνης