Η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediazona και ομάδα εθελοντών ταυτοποίησαν τα ονόματα 46.678 Ρώσων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022.
Πρόκειται για ονόματα τα οποία κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν από ανοιχτές πηγές. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC.
Στο διάστημα δύο εβδομάδων από τότε που δημοσιεύθηκε η τελευταία καταγραφή των ρωσικών απωλειών, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ακόμη 1.555 στρατιωτικών, αριθμός από τους μεγαλύτερους από την αρχή του πολέμου.
Το BBC και ο ιστότοπος Mediazona επισημαίνουν ότι οι κοινοποιήσεις για τον θάνατο των στρατιωτικών συχνά φθάνουν με καθυστέρηση στους συγγενείς τους. Γι’ αυτό τον λόγο η αύξηση των απωλειών στο διάστημα αυτό των δύο εβδομάδων μπορεί να είναι συνέπεια της επίθεσης στην Αβντίιβκα. Ωστόσο γίνονται ταυτοποιήσεις για μεταγενέστερες απώλειες που σχετίζονται με απόπειρες επιθέσεων του ρωσικού στρατού στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υφίστανται αυτή την περίοδο οι εθελοντές που στέλνονται στο μέτωπο (επιπλέον 382 ταυτοποιημένοι θάνατοι σε δύο εβδομάδες), επίστρατοι (επιπλέον 219 θάνατοι) και κρατούμενοι από σωφρονιστικά ιδρύματα (επιπλέον 191), επισημαίνει το BBC.
Ο συνολικός αριθμός των απωλειών αυξάνεται ουσιαστικά, εάν συμπεριληφθούν στον κατάλογο εκείνοι που πολεμούσαν εναντίον της Ουκρανίας μέσα από τις γραμμές των «λαϊκών αστυνομιών» των αυτοανακηρυχθέντων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
Οι υπολογισμοί στους οποίους προβαίνουν οι δημοσιογράφοι των εν λόγω μέσων ενημέρωσης βασίζονται σε ανοιχτές πηγές, σε ανακοινώσεις τοπικών διοικήσεων, ΜΜΕ και συγγενών των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν, όπως επίσης και σε στοιχεία των νεκροταφείων. Κατά την εκτίμησή τους, ο πραγματικός αριθμός των απωλειών είναι δύο φορές μεγαλύτερος.
Πρόσφατα ο αρχηγός της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είχε δηλώσει ότι από την έναρξη του πολέμου οι απώλειες σε Ρώσους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν φθάνουν τις 315.000. Οι δημοσιογράφοι του BBC και του Mediazona θεωρούν ότι η εκτίμηση του Μπερνς είναι κοντά στην πραγματικότητα.
Η Μόσχα και το Κίεβο δεν αποκαλύπτουν τις απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία, μιλώντας μόνο για τις απώλειες του αντιπάλου. Οι αντιμαχόμενες πλευρές στις πολεμικές συγκρούσεις έχουν την τάση να υπερβάλλουν ως προς τις επιτυχίες τους και να υποβαθμίζουν τις αποτυχίες τους. Η έρευνα του BBC και του Mediazona είναι μια από τις πιο σημαντικές ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τον αριθμό των απωλειών.
Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που το ΑΠΕ βάζει αυτές τις εκτιμήσεις στο σωστό πλαίσιο. Δηλαδή ότι αφορούν μόνο τους επιβεβαιωμένους (από το BBC) θανάτους και όχι φυσικά τον πραγματικό αριθμό που είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς το BBC προφανώς δεν έχει πρόσβαση παντού.
Σε προηγούμενα ‘ρεπορτάζ’ του ΑΠΕ, οπου η ίδια πηγή δεν τέθηκε στο σωστό πλαίσιο είχαμε τις φωνές που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο και τον επεκτατικό πόλεμο του Πούτλερ να βλέπουν απόλυτα νούμερα απωλειών (και όχι ελάχιστα) σε αυτή την πηγή και, συνεπώς, να ειρωνεύονται (όπως κάνουν έτσι και αλλιώς σε καθημερινή βάση) την Ουκρανία.
Σε αυτό το νούμερο πρέπει να προσθέσουμε περίπου 25 με 30 χιλιάδες ακόμα. Άρα με με μια ψυχρή λογική έχουμε 70 χιλιάδες νεκρούς και περίπου τριπλασιους τραυματίες με τους μισούς να μην μπορούν να γυρίσουν άμεσα ή σε διάστημα ενός μήνα στο μέτωπο..
Την ίδια στιγμή η Washington Post αναφέρει ότι η Ουκρανία έχει “έλλειμμα” περί των 700 χιλιάδων στρατιωτών…
Υπάρχουν και πολλές αναφορές με βίντεο που οι στρατονόμοι αρπάζουν κόσμο στον δρόμο και τους στέλνουν στο μέτωπο με εκπαίδευση λίγων εβδομάδων…
‘Η έρευνα του BBC και του Mediazona είναι μια από τις πιο σημαντικές ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τον αριθμό των απωλειών’ της Ρωσίας, γιατί δεν τους καίγεται καρφάκι για αντίστοιχη έρευνα σχετικά με την Ουκρανία και γιατί είναι πολύ δημοσιογραφικό(και προσοδοφόρο…) να καλύπτεις μονομερώς τις εξελίξεις…
Επίσης, τέτοιες έρευνες, δημιουργούν τον απαιτούμενο ‘θόρυβο’, ώστε να καλυφθεί η αντεπίθεση με την όπισθεν και να νομίζει το πόπολο ότι η Ουκρανοί κερδάνε(άρα να φτωχό ποιείται περαιτέρω με τις γνωστές πολιτικές, στέλνοντας βοήθεια σε βαρέλι δίχως πάτο). Στο θόρυβο, βοηθάει και κανένα maguraV που από ότι φαίνεται θα μείνουν ορφανά για κάμποσο, μετά τη καταστροφή του νατοϊκού κέντρου ελέγχου και διοίκησης τους στην Οδησσό…
Ότι πραγματικό και από τις δύο πλευρές, θα το ξέρουμε μετά τη λήξη αυτού του πολέμου. Εγώ σε αυτό το θέμα δεν πιστεύω κανένα μέσο που έχει πάρει από την αρχή σαφώς θέση από τη μια ή την άλλη πλευρά και έχει χάσει την αξιοπιστία του.
Είτε ο ένας είτε ο άλλος, ας βγουν και ας δώσουν τα στοιχεία των απωλειών (ονόματα, επώνυμα, βαθμός, μονάδα κ.λπ. (ότι τέλος πάντων μπορεί να αποδειχθεί ως “ταυτοποίηση”) και μετά το συζητάμε. Έτσι αόριστα “ταυτοποίηση”, είναι να είχαμε να λέγαμε. Εάν παρακολουθήσουμε τις απώλειες που δηλώνει σχεδόν καθημερινά κάθε πλευρά, θα πρέπει κάθε μια να έχει περί το 1 εκ απώλειες (θάνατοι, τραυματισμοί) μέχρι σήμερα.
Μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία, φοβάμαι ότι οι συνολικές πραγματικές απώλειες και για τις δύο πλευρές θα φτάσουν σε επταψήφιο νούμερο.
Ακούγεται λογικό και για τις δύο πλευρές, οι συνολικές απώλειες να είναι πολύ μεγαλύτερες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα στην Ευρώπη μετά τον Β’ ΠΠ.
Φυσικά σε αυτές δεν υπολογίζονται οι απώλειες αμάχων, οι παράπλευρες απώλειες που προκαλούνται στον γενικό πληθυσμό λόγω της σύρραξης, χωρίς να έχουν άμεση αιτία τις μάχες, όπως ο περιορίσιμός ή άρνηση πρόσβασης σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως ο τομέας της υγείας αλλά όχι μόνο και φυσικά οι μελλοντικές δημογραφικές απώλειες στον πληθυσμό των δύο χωρών που αναμένονται σημαντικές.
Ο πραγματικός πόλεμος επιβίωσης θα ξεκινήσει και για τις δύο χώρες μετά τη λήξη της σύρραξης. Μετά από δύο χρόνια αιματηρών συγκρούσεων και χωρίς να φαίνεται φως στο τούνελ για το άμεσο μέλλον, το να συζητάμε πλέον για “νίκη” της μίας ή της άλλης πλευράς είναι καθαρά ουτοπικό. Όποιας μορφής “νίκη” και να προέλθει, θα έχει την ίδια πικρή γεύση με κάθε προηγούμενη που ακολούθησε μία μακροχρόνια και αιματηρή σύγκρουση.
“Ένας μεγάλος πόλεμος αφήνει μια χώρα με τρεις στρατούς: έναν στρατό αναπήρων, έναν στρατό πενθούντων και έναν στρατό κλεφτών.”
2 από τα 3 σχόλια αφορούν κλάμα που δεν λέει κανείς για τις Ουκρανικές απώλειες! Τι να απαντήσεις σε τέτοιους ανθρώπους;
Στον πρωτο πολεμο της Τσετσενιας οι Ρωσοι σε 20 μηνες ειχαν περιπου 14κ νεκρους. Και μιλαμε για εναν πολεμο που εγινε κατα βαση μονο μεσα στο Γκροζνι με αντιπαλο περιπου 6000 Τσετσενους. Παροτι μιλαμε για πολεμο σε αστικο περιβαλλον, εδω δεν υπηρχε εχθρος με πυροβολικο, HIMARS, drones, αρματα μαχης και Javelin.
Με δεδομενο οτι λιγα πραγματα αλλαξαν στον ρωσικο στρατο απο τοτε, με εξαιρεση την περιουσια της ελιτ φυσικα, απεναντι σε ενα ισχυρο και μπαρουτοκαπνισμενο στρατο με πολλα συγχρονα οπλα, ποσες πιστευεται οτι ειναι ρεαλιστικα οι απωλειες (KIA) των Ρωσων? Εγω ρεαλιστικα θα πολλαπλασιαζα τον αριθμο του αρθρου x 4.
Μέσα στο όργιο παραπληροφόρησης που υφιστάμεθα, τα νούμερα αυτά μου φαίνονται (για πρώτη φορά) λογικά. Περίπου ίδιες, νομίζω, θα είναι και οι Ουκρανικές απώλειες σε νεκρούς. Οι τραυματίες, κάθε λογής, διπλάσιοι και κάτι παραπάνω και για τους δύο. Τα νούμερα αυτά επιτρέπουν την επ’ αόριστω συνέχιση του πολέμου (κανένας δεν κάνει πίσω και το λένε καθαρά) Αν ίσχυαν οι τερατολογίες των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών, τουλάχιστον οι Ουκρανοί θα είχαν μέγα πρόβλημα και όχι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ οι Ρώσοι θα έπρεπε να κάνουν ίσως και γενική επιστράτευση.
Επειδή ζω στο Βερολίνο, μπορώ να σας πω πως έχουμε γεμίσει με Ουκρανούς μετανάστες, καθώς πρέπει άτομα, με ωραία αυτοκίνητα και σίγουρα κάποια χρήματα στις τσέπες (εκτός αυτών που τους δίνει η Κυβέρνησή μας και είναι αρκετά) οι οποίοι και δουλειές έχουν προλάβει να βρουν (αρκετοί εξ αυτών τουλάχιστον) και, αυτό να τονιστεί, ουδεμία όρεξη έχουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Τα Χριστούγεννα, έσπευσαν μαζικά να κάνουν διακοπές στην χώρα τους, σε μεγάλα νούμερα, και έτσι βρήκαμε την ευκαιρία, μαζί με τους Πολωνούς, να τους απαγορεύσουμε στην επιστροφή την είσοδό τους στη γειτονική χώρα, γιατί, είναι γεγονός, περισσότερο δείχνουν ως τουρίστες που κάνουν διακοπές με τα λεφτά ξένων κυβερνήσεων, παρά με πρόσφυγες πολέμου.
Αυτό που θέλω να πω, είναι πως τουλάχιστον οι Ουκρανοί δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα από τις απώλειες στο μέτωπο, όσο από τη φυγή του πληθυσμού τους προς δυσμάς και όχι μόνο.