Το περιστατικό στο οποίο ένας Παλαιστίνιος ένοπλος σκότωσε δύο Εβραίους εποίκους μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, πυροδότησε επιθέσεις από Ισραηλινούς εποίκους σε σπίτια και αυτοκίνητα κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για το περιστατικό, το οποίο συνέπεσε με την διεξαγωγή συζητήσεων ανάμεσα σε Iσραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας στην Ακαμπα της Ιορδανίας στις οποίες οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να «αποτρέψουν περαιτέρω βία» και να εργαστούν για «αποκλιμάκωση».
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο ένοπλος έφτασε σε μια διασταύρωση «και άνοιξε πυρ προς ένα ισραηλινό όχημα».
Ανέφερε ότι τα θύματα κοντά στη Χαουάρα, μια περιοχή με τακτικές τριβές μεταξύ Παλαιστινίων και εποίκων, ήταν αδέρφια από το Χαρ Μπράτσα, έναν οικισμό 8 χιλιόμετρα μακριά. Ο ένας ήταν στρατιώτης σε ένα πρόγραμμα για Εβραίους μαθητές σεμιναρίων.
Μετά το περιστατικό, Παλαιστίνιοι ανέφεραν ότι Ισραηλινοί από έναν κοντινό οικισμό επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά σπίτια στην περιοχή.
Ο Γκασάν Ντάγκλας, ένας αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες κατά των εποικισμών, δήλωσε ότι πολλά σπίτια Παλαιστινίων και 15 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν.
Ένας 37χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε από έναν Ισραηλινό έποικο, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο ισραηλινός στρατός, που επιχειρούσε στην περιοχή, δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατέστησε την ισραηλινή κυβέρνηση απολύτως υπεύθυνη για τις επιθέσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι στρατιώτες καταδιώκουν τον δράστη της επίθεσης που σκότωσε τους δύο εβραίους εποίκους και ο στρατός τόνισε ότι απέκλεισε την περιοχή.
«Ζητώ, ακόμη και όταν βράζει το αίμα, να μην πάρει κανείς τον νόμο στα χέρια του. Ζητώ να επιτραπεί στον IDF και στις δυνάμεις ασφαλείας να επιτελέσουν το έργο τους», είπε ο Νετανιάχου.
Ο απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή Σβεν Κούπμανς δήλωσε ότι «ανησυχεί από το σπιράλ βίας» και κάλεσε όλες τις αρχές «να δράσουν για να τερματιστεί αμέσως η αιματοχυσία και η ατιμωρησία και να αποτραπούν περαιτέρω απώλειες».
Μετά την πρώτη του είδους συνάντηση εδώ και χρόνια μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με περιφερειακή και διεθνή συμμετοχή με αντικείμενο την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η ισραηλινή κυβέρνηση και η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή «επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και δέσμευση» να δράσουν άμεσα για να σταματήσουν τα μονομερή μέτρα για περίοδο 3 έως 6 μηνών. Αυτό περιλαμβάνει τη δέσμευση του Ισραήλ να σταματήσει τη συζήτηση για τη δημιουργία νέων οικιστικών μονάδων για μια περίοδο 4 μηνών και να μην νομιμοποιήσει τους «παράνομους» οικισμούς για μια περίοδο 6 μηνών, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Εντούτοις ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ δήλωσε λίγο μετά ότι δεν θα συμφωνήσει σε κανένα πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και από την πλευρά της η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση Χαμάς τόνισε ότι η συνάντηση στην Ακαμπα ήταν «άνευ αξίας» και ότι δεν θα αλλάξει τίποτε.
Το θέμα του τίτλου λειτουργεί ως πυρήνας και αφορμή να ξεδιπλωθεί εντέχνως ένας μοναδικός πλούτος πληροφοριών ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος που, πιθανότατα, δεν δύναται να βρεθούν αλλού έτσι συγκεντρωμένες και διατυπωμένες. Ευχαριστούμε θερμά!
Η εικόνα που ακολουθεί ας θεωρηθεί ελάχιστο αντίδωρο.
Εύγε Nikolaos , περιμένουμε και άλλα τέτοια άρθρα
Μένει κανείς άνευ λέξεωνευγνώμων μετά την ισοπεδωτική παρουσίαση από τον κορυφαίο σχολιαστή της Πτήσης, Νικόλαο. Θερμά συγχαρητήρια λοιπόν και ασήμαντες οι λεπτομέρειες προς συζήτηση – το carpet bombing by Nikolaos δεν άφησε σχεδόν τίποτε με ερωτηματικό!
Με ειλικρινή συστολή αναφέρω απλώς ότι, προσωπικά, θα προσέθετα μία ευρύτερη αναφορά στο Διεθνές Πλαίσιο: ο Μάρτιος του ’68 απέχει συγκλονιστικά λίγο από το Μάη του ’68! Την εποχή δηλαδή που με εκκίνηση την απόσυρση της υποψηφιότητας του Λύντον Τζόνσον – λίγο πριν από τα γεγονότα που περιγράφει ο Νικόλαος – και αποκορύφωση τα επαναστατικά γεγονότα σε πλειάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Τσεχοσλοβακία – Άνοιξη της Πράγας, 1968 – άλλαξε ο κόσμος.
Γι’ αυτό και κλείνω με ένα σύνθημα του Μάη του ’68, αφιερωμένο στο συντάκτη και εκλεκτό μου φίλο που δεν μας αφήνει να πλήξουμε:
L’ennui est contre-révolutionnaire!
Παρακολουθώ την ιστοσελίδα χρόνια, διαβάζω πάντα τα σχόλια, με κάποιους συμφωνώ, με άλλους διαφωνώ αλλά συνειδητά έχω επιλέξει να μην συμμετέχω απλά να διαβάζω και να γίνομαι σοφότερος από όλους σας.
Σήμερα αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω εγγραφή μόνο και μόνο για να γράψω στον αρθρογράφο και στους συντελεστές του περιοδικού που του έδωσαν το βήμα:
Ευχαριστώ.
Υπέροχο σαββατοκύριακο χάρις στον Nikolaos, ευχαριστούμε!
Τελικα αγαπητε Nikolaos η σκοτεινη πλευρα της Σεληνης,εχει το ιδιο αν οχι μεγαλυτερο ενδιαφερον απο την ορατη πλευρα της, τουλαχιστον για εμας τους κοινους θνητους…Να ειστε καλα και σας ευχαριστουμε για τον χρονο και τον κοπο που αφιερωνετε…
Μπράβο! Το λιγότερο μπράβο! Εξαιρετικό!
Ευχαριστούμε για τον κόπο που καταβάλλατε για να προσφέρεται χαρά από την ανάγνωση του άρθρου σας σε όλους έμας. Συγχαρητήρια!!!
…. απλά εξαιρετικό άρθρο που το “κατανάλωσα” με ευκολία … δυο φορές.
εξαιρετικος οπως παντα,ευχαριστουμε
Πολύ ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο άρθρο, καθώς αποδίδει τη δέουσα έμφαση και στα bureaucratic politics των αμυντικών προμηθειών στις ΗΠΑ. Βεβαίως το θέμα έχει απασχολήσει και εμένα στο βιβλίο μου “Comparative analysis of the F111 and F35 programs”, Μάρτιος 2020, όπου το κεφάλαιο 5 επιγράφεται HOW BAD WAS THE CANCELLED F111B? Είμαι ευγνώμων στον “γκουρού” των Ναυτικών Μαχητικών από ΗΠΑ κ. Thomy Tommason, ο οποίος μου έστειλε μόνος του ανέκδοτο υλικό, του 2016, για το εν λόγω αεροσκάφος. Είναι ουσιαστικά συμπλήρωμα της μοναδικής παγκοσμίως μονογραφίας περί του F111B, την οποία ο ίδιος έγραψε ήδη από το 1998 στη σειρά Naval Fighters. Σε ένδειξη εκτίμησης προς τον αγαπητό Nikolaos, τον παρακαλώ αν θέλει να μου στείλει την ταχ. του διεύθυνση στο vassilios.sitaras@gmail.com και θα λάβει δωρεάν αντίτυπο
Νικόλαε, θα με συγχωρέσεις για τη λέξη που θα χρησιμοποιήσω , η οποία δεν υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο: ΑΡΘΡΑΡΑ. Σε ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο για τον Γάτο του Τομ λοιπόν, τον Γάταρο όπως τον αποκαλούμε οι θαυμαστές του και δη πολύ συχνά εμείς οι λάτρεις του US Naval Aviation.
Το insight πίσω από όλα τα τεκταινόμενα ήταν φανταστικό και οι συγκρίσεις με το Γ’ Ράιχ αλλά και τη Σοβιετική Ένωση χαρακτηριστικές του πως τα πράγματα δεν θα οδηγήσουν σε βέλτιστες λύσεις.
Ευχαριστούμε για το υπέροχο “ταξίδι”!!!
Από τα πιο όμορφα αεροπλάνα που έφτιαξε πότε η Αμερική!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Απορρόφησα την κάθε γραμμή. Πραγματικά εξαιρετικό.
Ενα άρθρο Οασις απο τον Nikolaos, σε ευχαριστούμε.
Καλημέρα σας, είμαι 50 και ακολουθώ την Πτήση από το πρώτο τεύχος και φυσικά κι εδώ στο site. Είναι μόλις η δεύτερη φορά που σχολιάζω αλλά αισθάνθηκα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω
Nikolaos, για ένα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ άρθρο.. πραγματική απόλαυση !!. Περιμένω με αγωνία το επόμενό σας 
Εκπληκτικο άρθρο, τοδιαβασα πανω απο δύο φορες .
Η λεξη συγχαρητηρια είναι λίγη για να εκφράσω το θαυμασμό μου και την ευγνομωσύνη για τέτοιο πόνημα.
Να ζητούσα και ένα ανάλογο άρθρο για τη διαδικασία επιλογής και επιχειρησιακής χρήσησς από τον άλλο χρήστη, την Περσική αεροπορία?
Επική ολοκλήρωση στο Β μέρος. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε!
Με αυτό το άρθρο κατάλαβα πώς ο Nikolaos, εκτός από καταπλητικός ερευνητής και συγγραφέας, είναι και εξαιρετικός πωλητής. Διότι χρησιμοποιεί το αεροσκάφος ως δόλωμα για να τραβήξει τους αναγνώστες ώστε να τους μιλήσει και για τα υπόλοιπα θέματα που τον ενδιαφέρουν, τα οποία σε δικά τους άρθρα δύσκολα θα ταίριαζαν με τη θεματολογία και το κοινό της Πτησης. Το κάνει αριστοτεχνικά όμως, δένοντας όλο το ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό backstory καλά με το θέμα του άρθρου, τη γέννηση του Tomcat.
Επίσης, θα ήθελα να σταθώ σε ένα ακόμα συμπέρασμα που προκύπτει από την εισαγωγή του Β μέρους σε σχέση με τα δικά μας εξοπλιστικά. Πολύ εύστοχα ο Nikolaos ξεκινάει αναλύοντας τους προσωπικούς στόχους των τριών αξιωματικών που συμμετείχαν στην επιτροπή και του πολιτκού τους προϊστάμενου. Στο τέλος της ημέρας είναι άνθρωποι με καριέρες και προσωπικούς στόχους. Έτσι λοιπόν κάθε φορά που γράφουμε το ΠΝ ξέρει καλύτερα, ας θυμόμαστε αυτό το κομμάτι της ιστορίας, όσοι την διαβάσαμε, γιατί και το USN ξέρει καλύτερα, παρόλα αυτά ορισμένες τάσεις πρέπει να τις βλέπουμε και υπ’ αυτό το πρίσμα. Άλλωστε ο συγγραφέας το λέει πολύ εύστοχα παρακάτω:
“Οι διαδικασίες αμυντικών προμηθειών μιας ανοικτής κοινωνίας, και ειδικότερα μιας σύγχρονης δημοκρατίας με αυστηρή διάκριση της νομοθετικής από την εκτελεστική λειτουργία, έδειξαν για άλλη μια φορά την αξία τους.”
ΥΓ: Επίσης απόλαυσα την επιλογή του όρου “αγανακτισμένοι πολίτες” για την ΚΚΚ.
Όμορφο άρθρο, αν και η σχετική κάθαρση των βασικών χαρακτήρων είναι ενδιαφέρουσα. Τελικώς το Φ111 χρησιμοποιήθηκε ευρέως, αν και σε περιορισμένο ρόλο αφού όπως και η εμπειρία της Ευρώπης με το Τορνέιντο,οδήγησε σε διαφορετικές εκδοχές και η Ε&Α δεν πάει ποτέ χαμένη…Πολύ πιο ενδιαφέρον όμως είναι η ακριβής περιγραφή -αν και παρενθετικά- της υπόθεσης Λίμπερτυ, την οποία πρέπει να διδάσκονται σε πολεμικές σχολές και υπουργεία εξωτερικών σε επίπεδο αρχάριου. Ευχαριστούμε.
Συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το εξαιρετικό, σπάνιας συνολικής ποιότητας, άρθρο σας και τη προσφορά γνώσης στον αναγνώστη. Συγχαρητήρια και στη ΠΤΗΣΗ που το φιλοξενεί. Καλό θα ήταν τέτοια άρθρα να ευρίσκονται συγκεντρωμένα κάτω από σχετικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα προς ευχερή αναζήτηση και χρήση μελλοντικών αναγνωστών. Μπράβο !!!
Τι να πει κανείς για την γραφή και τον πλούτο των πληροφοριών. Σας ευχαριστούμε πλειστάκις για τα δύο αυτά άρθρα και να πούμε και στα επόμενα.