Την έκκληση να σταματήσει κάθε εμπορική συναλλαγή με τη Μόσχα απηύθυνε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να αρνηθεί – κυρίως – την εισαγωγή ρωσικών ενεργειακών πόρων.
“Ούτε ευρώ στις δυνάμεις κατοχής, κλείστε τους όλα σας τα λιμάνια, μην τους στέλνετε τα αγαθά σας, αρνηθείτε τους ενεργειακούς πόρους“, σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
“Χωρίς εμπόριο μαζί σας, χωρίς τις επιχειρήσεις σας και τις τράπεζές σας, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον χρήματα γι’αυτόν τον πόλεμο“, πρόσθεσε.
Το μήνυμά του αυτό προς την ΕΕ συμπίπτει με τη διεξαγωγή σήμερα συνόδου στις Βρυξέλλες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ για να εξετάσουν πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, έχουν μέχρι στιγμής αποκλείσει την επιβολή κυρώσεων σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της Ρωσίας.
“Παρακαλώ μην είσαστε χορηγοί των πολεμικών όπλων αυτής της χώρας, της Ρωσίας“, σημείωσε ο Ζελένσκι, προτού απευθυνθεί ευθέως στους Γερμανούς: “Έχετε τη δύναμη, η Ευρώπη έχει τη δύναμη”.
Eίναι γεγονός ότι οι ηγεσίες των κρατών – μελών της ΕΕ αρχίζουν και νιώθουν την πίεση της κοινής γνώμης, η οποία αντιλαμβάνεται ότι οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες κυρώσεις στη Μόσχα, αδυνατούν να σταματήσουν την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, το κύμα της ακρίβειας το οποίο σαρώνει την Ευρώπη σε συνδυασμό με τις πολύ σοβαρές ελλείψεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στην αγορά ενέργειας αν σταματήσουν οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είναι οι δύο βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για μια τέτοια πρωτοβουλία.
Οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε ένα σοβαρό δίλημμα πλέον καθώς από τη μια εμφανίζονται αδύναμες να σταματήσουν τον Πούτιν και από την άλλη αν φανούν πιο αποφασιστικές, θα ρισκάρουν τόσο τον κοινωνικό αναβρασμό που θα δημιουργηθεί από την έλλειψη καυσίμων – αν ισχύσει ένα εμπάργκο στη Ρωσία – όσο και μία πιθανή εμπλοκή στον ίδιο τον πόλεμο, αν θελήσουν να ενισχύσουν πιο αποφασιστικά το Κίεβο.
(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)