Με αφορμή τα γεγονότα του Μάρτη του 2020 στον Έβρο και τους φόβους για μια νέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού από την Άγκυρα, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ σχολιάζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «είναι αλήθεια ότι στα σύνορα του Έβρου υπήρξε μια εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία», εκτιμά ωστόσο πως «είναι υπεραπλούστευση να πούμε ότι κάθε μελλοντική ροή μεταναστών που έρχεται μέσω της Τουρκίας αποτελεί προσπάθεια εργαλειοποίησης από την Τουρκία».
«Απλώς σκεφτείτε το 2014, όταν υπήρχε πολύ μεγαλύτερη ροή μεταναστών απ’ ό,τι στα σύνορα του Έβρου και κανείς δεν το θεώρησε αυτό ως προσπάθεια εργαλειοποίησης από οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα. Η συμβουλή μου θα ήταν να αντισταθούμε στην τάση να κατηγορούμε για τα πάντα την Τουρκία. Στην περίπτωση του Έβρου ναι, αλλά σε άλλες πιθανές μελλοντικές περιπτώσεις κάποιος πρέπει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχελ.
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι σ’ ένα πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες για ένα νέο μαζικό μεταναστευτικό κύμα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο κ. Ράιχελ υπενθυμίζει ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ υπογράμμισαν την ανάγκη «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες ροές πολυάριθμων μεταναστών προς την Ευρώπη», σημειώνοντας παράλληλα πως «θα πρέπει -με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας- να εργαστούμε στην περιοχή μας ώστε να προσφέρουμε στους πρόσφυγες, τους ανθρώπους σε κίνδυνο, ευκαιρίες σε γειτονικές χώρες και να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, ενδεχομένως και εντός του Αφγανιστάν, αν αυτό είναι εφικτό, κι έτσι να μειώσουμε την πίεση που ενδέχεται να έρθει στα σύνορά μας».
«Εάν συνεργαστούμε ως Ευρωπαίοι πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αλλά ναι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ακόμη και ο καλύτερος έλεγχος των συνόρων δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την άφιξη των μεταναστών στην ΕΕ και είναι σημαντικό να δείξουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν ξεκινήσει αυτό», αναφέρει ο Γερμανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας πως «οι Ευρωπαίοι μαζί έχουμε περισσότερες επιλογές» γι’ αυτό και είναι σημαντική μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου.