11.5 C
Athens
Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
ΝΕΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣYom Kippur, 1973: Χαοτική κατάσταση στο Ρεφιντίμ (μέρος β΄)    

Yom Kippur, 1973: Χαοτική κατάσταση στο Ρεφιντίμ (μέρος β΄)    

- Advertisement -

«Αεροσκάφη τροχοδρομούσαν χωρίς σαφείς οδηγίες. Δεν υπήρχε τρόπος να ξέρεις ποιοι από εκείνους τους στρατιώτες περίμεναν να πετάξουν για αποστολή ή είχαν εγκαταλείψει τις μονάδες τους κι απλώς ήθελαν να ξεφύγουν από την φρίκη της μάχης. Ναι, δεν είναι όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες ήρωες. Όταν άκουσα κάποιες από τις ιστορίες που έλεγαν, δεν ήμουν καθόλου βέβαιος προς τα πού θα πήγαινα αν ήμουν στην θέση τους.

Αισθάνθηκα βαθύ φόβο και ανήμπορος. Οι Αιγύπτιοι σύντομα θα προήλαυναν στο Ρεφιντίμ. Πήγα μέχρι την αίθουσα επιχειρήσεων της Αεροπορίας όπου βρήκα μερικούς γνωστούς μου. Με ενημέρωσαν για την κατάσταση –λίγο πολύ όπως τα ήξερα. Τα πράγματα ήταν άσχημα αλλά όχι τόσο όσο άφηνε να εννοηθεί η σύγχυση που επικρατούσε γύρω από το τέρμιναλ.

Παίρνοντας λίγο θάρρος, κατάφερα να συνέλθω και να σκεφτώ τί χρειαζόταν για να τεθεί το κέντρο μεταφορών υπό έλεγχο και λειτουργεία. Η λίστα δεν ήταν και τόσο μεγάλη: περίπου 20 άτομα προσωπικό, επίγεια μεταφορικά μέσα, ένα τηλέφωνο και ραδιοεπικοινωνίες. Η εφοδιαστική υποστήριξη αρχικώς δεν με απασχόλησε. Κρεβάτια, τουαλέτες, γεύματα και τα συναφή θα μπορούσε να τα παρέχει η βάση.

Ο μόνος ικανός να βοηθήσει θα ήταν ο Διοικητής της βάσης. Όπως απεδείχθη, τον ήξερα καλά. Κάπου δέκα χρόνια νωρίτερα τον είχα για μερικούς μήνες στην Μοίρα Μεταφορών ως συγκυβερνήτη. Τον θυμόμουν ως πολύ φιλικό και ευχάριστο αλλά όχι ιδιαίτερο ταλέντο. Τώρα, ο μέτριος πιλότος μου ήταν Σμήναρχος και Διοικητής του Ρεφιντίμ, ενός από τα πιο σημαντικά προκεχωρημένα κέντρα του στρατού. Με χαιρέτησε με μεγάλη εγκαρδιότητα.

‘Τζο, χαίρομαι που είσαι εδώ. Γιατί είσαι τόσο κατηφής; Όλα είναι τέλεια και υπό έλεγχο. Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες πρώτης διαλογής που έχουν κατέβει εθελοντικά για τους στρατιώτες. Το βράδυ έχω πάρτυ. Είμαι πλημμυρισμένος από κέικ και ποτά που έστειλε η Soldiers Welfare Society. Έλα κι εσύ…’

Χρειάστηκε να επιστρατεύσω όλη μου την διπλωματία για να εξηγήσω την αποστολή μου και την πλήρη διάλυση του κέντρου αερομεταφορών για το οποίο εκείνος ήταν υπεύθυνος. Ευτυχώς, αν και τότε ήμουν απλώς Σμηναγός, με έβλεπε ακόμη με σεβασμό. Του είπα τί χρειαζόμουν άμεσα. Απάντησε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα να βρούμε τηλέφωνα και να επανατοποθετηθεί εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών όμως δεν είχε προσωπικό ή μεταφορικά μέσα να διαθέσει.

Το ξανασκέφτηκε και είπε ότι παρόλο που δεν διέθετε τζιπ ή μικρά φορτηγά, μπορούσε να μου δώσει ένα λεωφορείο 60 θέσεων με οδηγό, από τους πολλούς που είχε να κάθονται. Επίσης μπορούσα να πάω στο κρατητήριο της βάσης και να πάρω όποιον ήθελα. Θα βρήκε την τελευταία πρόταση πολύ αστεία. Πρέπει να τον απογοήτευσα όταν πήρα ένα λεωφορείο, πήγα στην φυλακή αλλά δεν εμφανίστηκα στο πάρτυ του.

Οπλισμένος με την εξουσιοδότηση του Διοικητή του Ρεφιντίμ, μπορούσα να χρησιμοποιώ το λεωφορείο και τον οδηγό για να κυκλοφορώ στην τεράστια βάση ως το τέλος του πολέμου. Πρώτα πήγα στην φυλακή. Ρώτησα τους κρατούμενους ποιος θα προτιμούσε να δουλέψει σκληρά και να συνεισφέρει στην πολεμική προσπάθεια αντί να μένει κλεισμένος μέσα. Θυμάμαι ότι δεν με ενδιέφερε, ούτε είχα την υπομονή να μάθω, γιατί βρίσκονταν εκεί. Σε χρόνο μηδέν είχα περίπου 15 εθελοντές –σχεδόν όλους. Τις επόμενες δύο ημέρες ήλθαν μερικοί ακόμη…

Ζήτησα και πήρα λίγους Στρατονόμους για να βοηθήσουν στον έλεγχο του πλήθους. Οι πρώτοι που έφθασαν ήταν μερικοί πολύ ατημέλητοι έφεδροι. Τους έστειλα πίσω λέγοντας στον επικεφαλής τους ότι ήθελα Στρατονόμους των οποίων η παρουσία και μόνο να ήταν αρκετή για την αποκατάσταση της τάξης. Το πήρε το μήνυμα και έπραξε δεόντως.

Ο έλεγχος εκατοντάδων ατόμων δεν ήταν πλέον πρόβλημα. Επίσης κατάφερα να δανειστώ λίγους μηχανικούς από μια Μοίρα μαχητικών που στάθμευσε στο Ρεφιντίμ. Παρείχαν μικρή αλλά ουσιαστική υποστήριξη στα μεταφορικά αεροπλάνα που έρχονταν κι έφευγαν, την οποία οι πιλότοι τους εκτίμησαν πολύ.

Αστειευόμασταν λέγοντας πως η ομάδα μας ήταν τμήμα της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων –παίρναμε οποιοδήποτε, χωρίς ερωτήσεις. Όπως και να ‘χει, δεν είχα υπομονή για όσους δημιουργούσαν προβλήματα. Σε μια περίπτωση, πιθανώς υπό την επήρεια εξαιρετικής κόπωσης, το έχασα. Είχα δώσει οδηγίες σε έναν από τους μηχανικούς να μετακινήσει μια κινητή σκάλα στο πίσω μέρος ενός αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η φόρτωση των τραυματιών. ‘Αυτό δεν είναι δουλειά μου’ είπε απότομα. Ήταν και το τελευταίο που είπε σε αυτή την μονάδα (όχι, δεν τον πυροβόλησα, αν και το σκέφτηκα)

Το κτήριο του μεταφορικού κέντρου, όπως ανακάλυψα αργότερα, ανήκε στην Arkia, μια μικρή αεροπορική εταιρία κυρίως εσωτερικών διαδρομών, για την οποία είχα πετάξει παλαιότερα ως κυβερνήτης. Πολλά από τα μεταφορικά αεροσκάφη που εστάλησαν για τον επαναπατρισμό τραυματιών ήταν επιστρατευμένα και τροποποιημένα αεροπλάνα της.

Συχνά δεν γνωρίζαμε πότε θα προσγειωνόταν το επόμενο αεροπλάνο, ποιες ήταν οι εντολές ή ο προορισμός του. Πρώτη προτεραιότητα ήταν οι τραυματίες, μετά τα άτομα που μπορούσαν να αποδείξουν τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να ταξιδέψουν. Εάν έμενε χώρος στο αεροπλάνο, μετά απλώς φορτώναμε οποιονδήποτε περίμενε να πετάξει. Περιστασιακά είχαμε ενδιαφέροντες επιβάτες, όπως ένα ζευγάρι αιχμαλώτων υψηλόβαθμων Αιγυπτίων αξιωματικών οι οποίοι εστάλησαν βόρεια για ανάκριση με συνοδεία ισχυρής φρουράς.

Δημιουργήσαμε ένα σύστημα με τον Πύργο Ελέγχου της βάσης και την αίθουσα επιχειρήσεων της Αεροπορίας ώστε να μας ενημερώνουν πότε επρόκειτο να φθάσει αεροσκάφος, το μέγεθος και η χωρητικότητά του, όπως επίσης αν ήταν εφοδιασμένο με φορεία για τους τραυματίες ή μετέφερε ιατρικό προσωπικό. Οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονταν στο νοσοκομείο του Ρεφιντίμ το οποίο πιθανότατα είχε περισσότερους πρώτης τάξεως ιατρούς, χειρούργους και νοσοκόμες από οποιοδήποτε άλλο στο Ισραήλ.

Καταφέραμε ακόμη να βρούμε έναν ασύρματο FM (κρυφά, καθώς ήταν εναντίον κάθε κανονισμού) μέσω του οποίου μπορούσα ορισμένες φορές να επικοινωνώ με τους πιλότους εν πτήσει. Η πείρα μου ως χειριστής μεταφορικού απεδείχθη πολύ χρήσιμη αφού έχοντας πετάξει στο Σινά ήξερα τι μπορούσε να ειπωθεί σε ανοικτή συχνότητα και τι όχι». Οι Αιγύπτιοι όμως καραδοκούσαν.

Διαβάστε στο γ΄ μέρος: Ο πόλεμος παίρνει άλλη τροπή

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vasilis82

Η καταστροφή της γέφυρας έχει αποκτήσει μια μεταφυσική διάσταση για την Δύση και οι πόροι που αναλώνονται είναι δυσανάλογα πολλοί από την πραγματική ζημιά που θα επιφέρει στην Ρωσία η καταστροφή της…
Η Ρωσία εκτός των εκατοντάδων φέρρυ μποτ πο υπάρχουν και μπορούν να μεταφέρουν ότι χρειάζεται, φτιάχνουν και σιδηροδρομική γραμμή που παρακάμπτει τελείως την γέφυρα…
Η καταστροφή της δεν έχει κανένα πλεονέκτημα από την στιγμή που η αέρινη αντιεπιθεση απέτυχε και ταυτόχρονα οι Ρώσοι έχουν βρει τρόπους να καταρρίπτουν τα περισσότερα Strom shadows που ρίχνουν οι Ουκρανοί…
Βέβαια το PRλικι είναι πιο σημαντικό από τίς πραγματικές ανάγκες του πολέμου και δυστυχώς είδαμε το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις.

Antonis_Loukas

Κλασική περίπτωση εκτροπής της συζήτησης σε κατάσταση άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… Αλλιώς, πως όταν σε πιάνουν με τη γίδα στη πλάτη, εσύ μιλάς για υβριδικές επιθέσεις και το θάνατο Ναβαλνι…

Τα σαξώνια πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκαν… Γιατί θέλουν πάση θυσία; να φαίνονται ότι δεν εμπλέκονται άμεσα; Τι ακριβώς φοβούνται; Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε…

Υ.γ βλέπω στη Γερμανία δεν μιλάει κανείς για ‘σταγονίδια’, μιας και είναι νατοϊκά… Άλλο που οι ένοπλες δυνάμεις, κάνουν σχέδια και ενέργειες που είναι αντίθετες στη βούληση της κυβέρνησης… Τι να διερευνηθεί λοιπόν; Αν δεν πήραν τέτοιες εντολές από τη κυβέρνηση, δεν θα έπρεπε να μη ξαναδούν το φως του ήλιου; Επίσης, τι έγινε με τη κατασκοπεία των ΗΠΑ στη Γερμανία; Εκεί αβαβα; Το γερμανικό πόρισμα για North stream γιατί αγνοείται; Μύρισε Δημοκρατία και εκεί…

capten

Αναζητείται σοβαρότητα

TheBaron

Πολύ περίεργος ο τίτλος του άρθρου. Δεν θα έπρεπε να είναι “Γερμανοί αξιωματικοί συζητάνε πως θα χτυπήσουν ρωσική γέφυρα”?

lost in space

Της KGB στην Γερμανία επί ψυχρού πόλεμου ήταν ο Βλαδίμηρος. Κάτι χαρτογιακάδες σαν τον Σόλτς τους έχει για να του φέρνουν τσιγάρα από το περίπτερο

NikolaosP

Αγαπητοί, ένας σοβαρός θα έπαιρνε popcorn και θα παρακολουθούσε τα απόνερα σε πολιτικό επίπεδο. Στον δικό μας στρατό πόσοι διοικητές μονάδων γνωρίζουν να επικοινωνούν με ασφάλεια; Πόσοι μιλούν και δίνουν στίγμα από τα ανοιχτά κινητά τους επιτρέποντας ακόμα και σε ένα 15χρονο να τους εντοπίσει, ακόμα και να τους ακούσει; Πόσοι ξέρουν να χρησιμοποιούν τις κρυπτοσυσκευές ή να μιλάνε με ΚΚ; Όχι το ΚΚΕ, αυτό είναι άλλο 🙂
Από την ώρα που οι μπαταρίες δεν βγαίνουν και το έχεις μαζί σου μπας και σε πάρει η γυναίκα σου ή τα παιδιά σου όσο είσαι στην μονάδα ή σε άσκηση, έχεις δώσει όλες τις πληροφορίες. Οι παλιοί ίσως θυμούνται κάτι κίτρινα και πορτοκαλί αυτοκόλλητα πάνω στις παλιές συσκευές τηλεφώνου να γράφουν “ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο Εχθρός καραδοκεί!”. Μετά προχώρησε το πράγμα και έκαναν υποκλοπές ακόμα και από την δόνηση στα τζάμια. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι, πρόθεση και χρηματοδότηση να υπάρχει.
Όσοι είστε στελέχη στην επόμενη άσκηση σε χώρους διασποράς ή σε πολεμικές θέσεις δείτε τριγύρω σας τους συναδέλφους και σκεφτείτε ότι σε περιόδους κρίσεων ο εχθρός θα ξέρει τα σημεία από την συγκέντρωση των κινητών. Είναι τόσο δεδομένοι οι χώροι που η Roketsan σκέφτεται να βάλει τις συντεταγμένες στο hardware. Ο εχθρός θα ξέρει επίσης τα ονόματα των διοικητών για να στείλει στις οικογένειες τους ότι είναι να στείλει. Για να πας με ψυχολογία στο πεδίο. Θα ξέρει ακόμα και τις προθέσεις του κάθε ενός για να γνωρίζουν ποιον θα προσεγγίσουν και με ποιον τρόπο. Γιατί ως γνωστών Εφιάλτες πάντα βρίσκονται.
Λόγω γεωγραφικής θέσης και και του “χύμα στο κύμα” των δικών μας υπηρεσιών, οι Ρώσοι, οι Αμερικανοί και οι δευτεροκλασάτες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές μυστικές υπηρεσίες κάνουν πάρτι στην Ελλάδα. Παλιννοστούντες (με ή χωρίς εκατομμύρια), επαναπατρισμένοι Ελληνο-something, γαμπροί ή νύφες των προηγούμενων, συνταξιούχοι που αγόρασαν στην χώρα, πλέκτρες, φωτογράφοι ή ψηφιακοί νομάδες, αλληλέγγυοι ΜΚΟ και υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων, δημοσιογράφοι και στελέχη σχολείων και οργανισμών, οι γνωστές καλύψεις σε ένα κουβάρι αλληλεξαρτήσεων και διαπλοκής. Τώρα που θα φτιαχτεί και ο Βαλκανικός σιδηρόδρομος θα πέσει το κόστος και θα πλακώσουν και οι τριτοκλασάτοι μαζί με τους παραβατικά καρτέλ ως μακρύ χέρι τους. Τα Predator και τα συναφή παίζουν άλλωστε όπου είναι πολλά τα εκατομμύρια.
Webex; Μα είναι σοβαροί; Οι δικοί μας μιλάνε στο Whatsup, Messenger, Viber, Telegram και σερφάρουν με Duckduckgo γιατί τους είπαν ότι όλα αυτά είναι ασφαλή. Κάποιοι ποστάρουν και οπτικοακουστικό υλικό γιατί τόσο κόβει το τσερβέλο.
Πάρτε popcorn οι σοβαροί και φυλάξτε τον κ… σας.

Petrou

Δεν ξέρουμε αν ήταν υποκλοπή ή διαρροή, και μάλλον δεν θα μάθουμε. Αν οι Ρώσοι έχουν την τεχνική δυνατότητα να ακούνε τέτοιες συζητήσεις, δεν θα το αποκάλυπταν για ένα τέτοιο ζήτημα. Εκτός κι αν πλέον δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα, αλλά ακόμα έτσι δεν νομίζω ότι θα το αποκάλυπταν τόσο εύκολα.

Διαρροή θα μπορούσε να γίνει λόγω κάποιας διαμάχης σε πολλά επίπεδα. Π.χ. κάποια κόντρα Γερμανίας με ΗΠΑ. Ή θα μπορούσε να είναι εκδίκηση των Βρετανών ή των Γάλλων που τους εξέθεσε ο Σολτς πάνω στο ίδιο θέμα. Αλλά θα μπορούσε να είναι και ενδογερμανική διαμάχη, ή ακόμα και κάποια προσωπική κόντρα ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αναβάθμιση των αυστραλιανών M113AS4, που κόστισε πολλά και απέδωσε λίγα

Το M113, ένα από τα πιο εμβληματικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) στην στρατιωτική ιστορία, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 από την FMC Corporation...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

0
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Απριλίου 1453: Οι Οθωμανοί πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη

28
Ξεκινά η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τον στρατό του σουλτάνου Μεχμέτ του Β΄, του «Πορθητή», όπως θα ονομαστεί. Τα πρώτα στρατεύματα άρχισαν να φτάνουν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι επιτέθηκε σε ενεργειακές της υποδομές έξι φορές την προηγούμενη ημέρα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία επιτέθηκε σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές έξι φορές την προηγούμενη ημέρα, παρά το μορατόριουμ, που επιτεύχθηκε...

Ψηφιακή τεχνολογία και κειμήλια «ζωντανεύει» τη Μάχη των Οχυρών στο Λίσσε

Στο εντυπωσιακό οχυρό Λίσσε τιμήθηκε η 84η επέτειος της Μάχης των Οχυρών, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστου Μπουκώρου, των...

Η καινούργια «Πτήση» Nο 58, Απρίλιος 2025 κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας Τεύχος 58, Απρίλιος 2025 είναι στα περίπτερα με πλούσια, επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ύλη στο τέλος της εβδομάδας, αλλά υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ...