27.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΥΕΘΑ: Με τα F-16V κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή

ΥΕΘΑ: Με τα F-16V κάνουμε ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή

- Advertisement -

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρευρέθηκε σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, στην τελετή παραδόσεως των πρώτων δύο εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στον τύπο “VIPER”, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα.

Παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, εκπρόσωποι της Lockheed Martin, τοπικοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας. Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ.κ. Γεώργιος.

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης, η παρουσία σας εδώ σήμερα, έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι έχουμε αναλώσει δεκάδες ώρες μαζί, προκειμένου όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις στο πλαίσιο της ΕΑΒ, γιατί αν μπορεί το μπορεί και σήμερα. Αλλά ώστε να μπορεί περισσότερα. Να μπορεί και άλλο.

Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Πρέσβη των ΗΠΑ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΑ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΝ, μέλη της Στρατιωτικής ηγεσίας, κ. Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ, κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΕΑΒ, κυρία εκπρόσωπε της “Lockheed Martin”, κυρίες και κύριοι, ιδιαίτερη χαρά λοιπόν με διακατέχει σήμερα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ όπου πραγματοποιείται τελετή παράδοσης των δύο πρώτων αεροσκαφών F-16 που έχουν εκσυγχρονιστεί στο επίπεδο “Viper”.

Την πιο εξελιγμένη εκδοχή του F-16 σήμερα στο κόσμο. Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-16 έχει ισχυρά θεμέλια και παρελθόν καθώς ήδη από το 1989, η Πολεμική μας Αεροπορία προμηθεύτηκε τα πρώτα 40 αεροσκάφη F-16 Βlock 30, ακολούθησε το 1997 η παραλαβή 40 αεροσκαφών F-16 Βlock 50, το 2003 η παραλαβή 60 ακόμη αεροσκαφών F-16 Βlock 52+, ενώ η τελευταία παραλαβή αεροσκαφών F-16 έγινε το 2009 με τα 30 πιο σύγχρονα F-16 Βlock 52+ Αdvanced.

Το 2020 λοιπόν ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 83 αεροσκαφών F-16 Βlock 52+ και 52+ Αdvanced στην έκδοση “Viper”. Η σημερινή ημέρα λοιπόν αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στην μακρόχρονη και ένδοξη ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς τα δύο πρώτα ελληνικά F-16 “Viper”, εντάσσονται στη δύναμη πυρός της και με τα υλικά χαρακτηριστικά τους, τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας και της συνολικής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με τα αεροσκάφη “Viper” αλλά και τα νέα όπλα που θα αποκτήσει η Πολεμική Αεροπορία κάνουμε άλλο ένα μεγάλο βήμα στη νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Το επιβάλλουν οι καιροί, το επιβάλλουν οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Πατρίδα μας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε συνδυασμό με την επικείμενη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Βlock 50 αλλά και την μελλοντική απόκτηση των υπερσύγχρονων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς πλέον F-35 αντανακλά επίσης την ισχυρή βούλησή μας να εξοπλιστούν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με τα πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που θωρακίζουν την Πατρίδα μας, αλλά και ενισχύουν ακόμα περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ. Αυτή η ισχυρή σχέση επισφραγίζεται από τις συνεχή συνεργασία μας σε πολλούς τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, αλλά και την σύναψη σημαντικών διμερών συμφωνιών όπως το πρώτο και το δεύτερο πρωτόκολλο τροποποίησης της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας της ΜDCA που υπεγράφησαν το 2019 και το 2020.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω τη σημασία για τις διμερείς μας σχέσεις κατά την συνάντηση που είχα με τον Αμερικανό ομόλογο μου Λώυντ Ώστιν στην Ουάσιγκτον στις 20 Ιουλίου, κατά την οποία συζητήσαμε την διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατιωτικής και αμυντικής σχέσης της Ελλάδας-ΗΠΑ τα πολλά περισσότερα που μπορούν να κάνουν μαζί ακόμα.

Και η παρουσία σήμερα εδώ, του πρέσβη των ΗΠΑ του καλού φίλου του κ. Γεωργίου Τσούνη, επιβεβαιώνει ακριβώς το βάθος, αλλά και την προοπτική της διμερούς μας σχέσης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω η Πολεμική Αεροπορία καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο που διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις αλλά και δύναμη αποτροπής -φοβερή δύναμη αποτροπής- για κάθε επίδοξο αντίπαλο, προάγοντας έτσι τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η παρουσία των δύο συναδέλφων εδώ, επιβεβαιώνει ότι η ολοκληρωμένη αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Πατρίδας μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, με βάση βέβαια τις κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού.

Θα ήθελα να εκφράσω και εδώ μου δίνεται η ευκαιρία, τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη προσπάθεια για την έως τώρα εκτέλεση προγράμματος “Viper” εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, του προσωπικού της ΕΑΒ αλλά και των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έτσι ώστε σήμερα να βλέπουμε τα πρώτα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία εδώ στις εγκαταστάσεις τις ΕΑΒ.

Ασφαλώς και οι εργαζόμενοι αξίζουν όλα τα εύσημα. Οι εργαζόμενοι και η διοίκηση της ΕΑΒ.

Οφείλω να κάνω και ειδική μνεία στην εξαιρετική συνεργασία της ΕΑΒ με την Lockheed Martin, και τα στελέχη της. Στόχος και ευχής έργον είναι η συνεργασία αυτή να γίνει ακόμα πιο στρατηγικού χαρακτήρα.

Η ΕΑΒ λοιπόν αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, συμμετέχοντας σε μία σειρά από προγράμματα αναβάθμισης και συντήρησης αεροπορικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσβλέπουμε στην συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας αυτής με μελλοντικά προγράμματα, -πάντα θα υπάρχουν όσο υπάρχει αυτή η Πολεμική Αεροπορία- παράλληλα γίνονται προσπάθειες για την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή και άλλων εταιρειών της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ακόμα σε στάδιο σχεδιασμού αλλά θα προκύψουν συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και σε τομείς μάλιστα υψηλής αμυντικής τεχνολογίας, καθώς και στη συνολική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας.

Τέλος είμαι βέβαιος ότι ο επαγγελματισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος του προσωπικού που θα στελεχώσει την πρώτη Μοίρα Aεροσκαφών F-16 “Viper” θα την καταστήσει πολύ σύντομα επιχειρησιακά έτοιμη, ώστε τα νέα αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από κάθε σπιθαμή της πατρίδας μας, να σκεπάσουν με τα φτερά τους και τα όπλα τους -όπως μου συμφέρει που όπως μου αρέσει να το λέω- την Ελλάδα, το Αιγαίο, την επικράτεια, προασπίζοντας έτσι αποφασιστικά έναντι οποιουδήποτε επίδοξου αντιπάλου την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ».

«Πρόκειται για ένα αεροσκάφος με τεράστιες δυνατότητες»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μετά την παραλαβή των δύο εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F16 Viper από την Πολεμική Αεροπορία, έκανε επίσης την ακόλουθη δήλωση:

«Άλλη μία πολύ σημαντική μέρα για την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, καθώς εδώ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης (που συνέβαλαν και αυτοί με τον τρόπο τους στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εργασίας στην ΕΑΒ, συνεργαζόμενοι βέβαια με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) κι επίσης παρουσία σύσσωμης της Στρατιωτικής Ηγεσίας, έγινε η τελετή παράδοσης των δύο πρώτων αεροσκαφών F-16 εκδοχής “Viper”, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους F-16 αυτή τη στιγμή στον κόσμο, από την ΕΑΒ στην Πολεμική Αεροπορία.

Αποδείχθηκε ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει τις δυνατότητες να επιτελέσει χρήσιμο έργο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ζητούμενο είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις να συνεχίσει και να επαυξήσει αυτό το έργο, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δύο πρώτα από τα 83 συνολικά αεροσκάφη εκδοχής “Viper” που τελικά θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία θα την καταστήσουν ακόμα πιο ισχυρή.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος με τεράστιες δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του μέσα και θα επαυξήσει ακόμα περισσότερο τη συνολική ισχύ της.

Άρα η σημερινή μέρα είναι άλλο ένα ορόσημο στην συνολική προσπάθεια που κάνουμε συστηματικά και μεθοδικά εδώ και κάποια χρόνια να αναβαθμίσουμε συνολικά τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Να επαυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ τους με ότι αυτό θετικό συνεπάγεται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αλλά και την επαύξηση του ρόλου τους ως ισχυρού και αξιόπιστου εταίρου, παρόχου σταθερότητας και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στο πρόγραμμα αυτό. Ασφαλώς και στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Μόλις είχαμε τη χαρά να συγχαρούμε τους δύο πρώτους πιλότους των δύο πρώτων “Viper”. Κι ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στην “Lockheed Martin”, η οποία διά εκπροσώπων της βοήθησε στην εξέλιξη και τη διεκπεραίωση αυτού του προγράμματος.

Τώρα πλέον θα έχουμε σταθερή ροή αεροσκαφών που θα παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία μέχρι να φτάσουμε το συνολικό αριθμό των ογδόντα τριών. Τη στρατηγική αυτή η σχέση της “Lockheed Martin” με την ΕΑΒ που αντανακλά τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επιβεβαίωσε εδώ και με την παρουσία του σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κοντά μας σε αυτή την τελετή.

Πάμε λοιπόν σε ακόμα περισσότερα, ακόμα καλύτερα, για την συνολική αναβάθμιση, την νέα εποχή στην ουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΛΒΟ: διακυβεύεται η τύχη της εταιρείας σε «ύποπτους» προεκλογικούς καιρούς;  

Συνήθως διεργασίες που δεν αντέχουν ή πρέπει να μείνουν μακριά από δημόσιο έλεγχο και κριτική, εξελίσσονται σε περιόδους που η κοινή γνώμη έχει στραμμένη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουνίου 1982: Φώκλαντ, αυλαία χωρίς πάθος και...

0
Ο Πόλεμος των Φώκλαντ λήγει με τη συμφωνία παύσης πυρός μετά την κατάληψη του Πορτ Στάνλεϋ και την υπογραφή την ίδια μέρα της -υπό...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Deputy FM Papadopoulou: The new leadership is obliged to use the constitutional name North Macedonia

Deputy Foreign Minister Alexandra Papadopoulou stressed in an interview with national television of North Macedonia that "the president, the prime minister, and all other...

Dendias: NATO is not only a military alliance but an alliance of values and principles

NATO is not only a military alliance, but an alliance of values and principles, National Defence Minister Nikos Dendias said on Friday in his...

New ministers sworn in at Presidential Palace

New ministers were sworn in on Friday at the Presidential Palace, with President of the Hellenic Republic Katerina Sakelaropoulou and Prime Minister Kyriakos Mitsotakis...