“Προσοχή! Μετά τη Συρία, η Τουρκία πολιορκείται στη Μεσόγειο από ξερά και θάλασσα!” Αυτός είναι ο προβοκατόρικος τίτλος της Yeni Safak, δηλαδή του γνωστού τουρκικού ΜΜΕ που ελέγχεται και κατευθύνεται από το καθεστώς Ερντογάν.
Το δημοσίευμα (το οποιο φυσικά είναι κατευθυνόμενο και κατά παραγγελία από το “παλάτι”) υποστηρίζει πως η Τουρκία βρίσκεται στο στόχο “ξένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων” με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αυτές οι “δυνάμεις” προσπαθούν να κρύψουν τις “αμαρτίες” τους αναγνωρίζοντας την Γενοκτονία, αναφερόμενος στη Γαλλία και την Ιταλία.
Ο αρθρογράφος Yusuf Kaplan, φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει πως ο οθωμανικός “πολιτισμός” ήταν ο πιο επιτυχημένος (δεν λέει σε σχέση με ποιους) που κυριάρχησε σε τρεις ηπείρους και δεν διέπραξε ποτέ σφαγές! (Αρμένιοι, Έλληνες, Ασσύριοι και λοιποί σίγουρα θα γελούσαν αν δεν είχαν υποστεί σφαγές από τους Τούρκους).
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως το “Αρμενικό ζήτημα” δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της Τουρκίας. Το πρόβλημα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου -σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο- η Βρετανία συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στη Κύπρο (δεν ισχύει), η Ιταλία προσγείωσε ένα F-35 στη Κρήτη (!), και Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ και ΗΑΕ διενέργησαν μια “ενδιαφέρουσα” άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο που διάρκεσε δυο εβδομάδες.
Ο Kaplan χρησιμοποιεί γραφικές (το λιγότερο) εκφράσεις όπως “χώρες του κακού” και “ιμπεριαλιστές” (για τις χώρες που πήραν μέρος στην άσκηση και σχηματίζουν μια “πολυεπίπεδη συμμαχία” στα νότια της Τουρκίας. Δεν αφήνει επίσης ασχολίαστο το γεγονός πως επιχειρείται να σχηματιστεί ένα “αραβικό μέτωπο” κατά της Τουρκίας από Ισραήλ, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
Επειδή λοιπόν η Τουρκία “πολιορκήθηκε από τη Συρία” (και εισέβαλε παράνομα στο Αφρίν) και η τουρκική επιχείρηση στην αλ Μπάμπ εμπόδισε τα σχέδια των Κούρδων να “χτυπήσουν την Τουρκία και να την γονατίσουν”, έφτασε η στιγμή που πλέον πολιορκείται και από την Ανατολική Μεσόγειο. Η “πολιορκία” είναι από ξηρά και θάλασσα και απειλεί το μέλλον και την ασφάλεια της Τουρκίας. Κλείνοντας, ο αρθρογράφος καλεί τις “αρχές” να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Το διήγημα του Kaplan προφανώς δεν πείθει κανέναν, και προορίζεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Διαφορετικά, δεν θα έγραφε ένα “μανιφέστο” γεμάτο ψέμματα και θεωρίες συνωμοσίας, ξεχνώντας βολικά πως η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία, οφείλεται στις μεγαλεπήβολες “μαγκιές” του Ερντογάν που θέλει να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Τέτοια δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο δεν θα πρέπει να μας προκαλούν τίποτα περισσότερο από λύπηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Τύπος στη γειτονική χώρα, όπου το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι τρεις λέξεις: “Ελευθερία του Τύπου”.