Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ γίνεται όλο και στενότερη, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ισραηλινή Αεροπορία, επισημαίνοντας την πολύτιμη εμπειρία που αποκομίζουν οι Ισραηλινοί πιλότοι από την συνεκπαίδευση με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
“Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορία“, δηλώνει ο επισμηναγός Υ., πιλότος της 201Sq “One” που επιχειρεί μαχητικά F-16I. Η συνεργασία των δύο Αεροποριών περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις και στις δύο χώρες, σενάρια αερομαχιών και κοινές αποστολές ελικοπτέρων. Τελευταία από αυτές ήταν η παρουσία ισραηλινών F-16 στην Ελλάδα πριν λίγες εβδομάδες, που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ιδιαίτερη διαμόρφωση του ελληνικού εδάφους.
Ολοκληρώθηκε η συνεκπαίδευση με τα ισραηλινά F-16I Sufa στην 110ΠΜ – Σκοπός, σενάρια, μέσα
Η συνεκπαίδευση με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα στους Ισραηλινούς, ένα από τα οποία είναι η γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. “Η απόσταση επιτρέπει την εξοικείωση σε πολύωρες πτήσεις παρόμοιες με αυτές που πετάμε κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων“, υπογραμμίζει ο επισμηναγός I’, επικεφαλής των θεμάτων Ευρώπης και Ασίας για την IAF. Και συμπληρώνει: “Η άσκηση στην Ελλάδα μας προσέφερε την ευκαιρία να πετάξουμε πάνω από μεγάλες εκτάσεις και τα ψηλά βουνά βοήθησαν στην προσομοίωση του επιχειρησιακού θεάτρου“.
Πρόσθετο πλεονέκτημα των κοινών ασκήσεων με την Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, που επιτρέπει στο Ισραήλ να γνωρίσει τα νατοϊκά αεροπορικά πρότυπα. “Η διαφορά των δύο Αεροποριών είναι εμφανής στην εκπαίδευση: τα μέλη του ΝΑΤΟ πετούν με μεγαλύτερους σχηματισμούς στον ουρανό, ενώ η Ισραηλινή Αεροπορία προκρίνει μικρότερους σχηματισμούς τεσσάρων αεροσκαφών“.
Ισραηλινά F-35I Adir νότια της Κρήτης για βολές πυραύλων αέρος-αέρος!
Άλλη διαφορά των Ισραηλινών με τους Έλληνες υπάρχει στη διεύθυνση των ασκήσεων: στην Ισραηλινή Αεροπορία είναι υπεύθυνος ένας κεντρικός σταθμός ελέγχου, αλλά στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θεωρείται υπεύθυνος ο διοικητής αποστολής. Σε μια συνδυασμένη άσκηση τα ελληνικά μαχητικά φθάνουν σε αυτήν από διάφορες βάσεις, ενώ τα ισραηλινά πετούν από την ίδια βάση έπειτα από κοινή ενημέρωση. “Είμαστε αρκετά επικεντρωμένοι στην εκπαίδευσή μας. Καταπιανόμαστε στο σύνολο των λεπτομερειών όποτε ένας σχηματισμός τεσσάρων μαχητικών απογειώνεται σε αποστολή – Πιστεύουμε ότι κάθε χειριστής είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί επαγγελματικά στο κόκπιτ για να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα“, εξηγεί ο επισμηναγός Y’.
Φωτογραφίες από την παρουσία της Αεροπορίας Στρατού σε Ισραήλ και Κύπρο
Διαφορά υπάρχει ακόμη στη διαδικασία της απενημέρωσης. Για τους Έλληνες θεωρείται επιτυχής μία αποστολή ακόμη και στην περίπτωση που κατά την εκπλήρωσή της αναχαιτιστούν αρκετά (φίλια) μαχητικά, κάτι που οι Ισραηλινοί αποκλείουν εξ αρχής. “Έχουμε έναν αξιοσημείωτο σκοπό και αυτός είναι να φέρουμε πίσω με ασφάλεια καθένα από τα μαχητικά“, επισημαίνει ο επισμηναγός Y’.
Στον φετινό “ΗΝΙΟΧΟ” θα βρεθουν στην Ελλάδα μαχητικά της 109Sq “Valley”, που επιχειρεί αεροσκάφη F-16C/D Barak. Ισραηλινά μαχητικά πετούν συχνά πάνω από την Ελλάδα, με το κυριότερο σενάριο να περιλαμβάνει την καταστροφή ενός στόχου που οι Έλληνες προστατεύουν. Κατά τη διάρκεια των αποστολών τα ισραηλινά μαχητικά καταρτίζονται και στον εναέριο ανεφοδιασμό.
Όταν οι Ισραηλινοί «επιτέθηκαν» στην ΠΑ… την περασμένη εβδομάδα!
Πέρα από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα σε μια κοινή άσκηση με μία χώρα όπως η Ελλάδα, η πτήση σε μια ξένη χώρα προσφέρει επίσης στην Ισραηλινή Αεροπορία την ευκαιρία να εξοικειωθεί σε μία διαφορετική κουλτούρα, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο οργανωτικό. “Οι Ισραηλινοί και οι Έλληνες έχουν ένα παρόμοιο χαρακτήρα. Αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα στη συνεργασία μας με την Ελλάδα – Και οι δύο είναι δυναμικοί στον χαρακτήρα, ανοικτοί και ειλικρινείς“, σημειώνει ο επισμηναγός I’. “Έχουμε παρόμοια κουλτούρα – Μοιραζόμαστε τις ίδιες μεσαανατολικές παραδόσεις και βάζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Εργαζόμενοι με αυτό τον τρόπο είναι βολικό. Οι Έλληνες μας βοήθησαν σε κάθε τι χρειαζόμασταν, από το να μοιραζόμαστε δόγματα μάχης και τακτικές πτήσης, έως την εξοικείωση με το ξένο έδαφος και συμβουλές σχετικά με επιχειρήσεις από κοινού με Α/Α συστήματα Patriot. Δημιουργήσαμε καλές σχέσεις που αποτέλεσαν το θεμέλιο για την επιτυχία του συνόλου της εκπαίδευσης. Οι Έλληνες έχουν ζεστή διάθεση, όπως εμείς. Αγαπούν να δουλεύουν σκληρά και δεν φοβούνται να κάνουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Είμαι ενθουσιασμένος να πετώ μαζί τους ξανά“, καταλήγει ο επισμηναγός Y’.
Yassou! The cooperation between the IAF and its neighbour the Hellenic Air Forces continues to grow >>> https://t.co/VP2bURKG2N pic.twitter.com/XdV2qoToIZ
— Israeli Air Force (@IAFsite) December 3, 2018