Πριν λίγες ημέρες αναρτήθηκε στην παρούσα ιστοσελίδα μία είδηση σχετικά με την παράδοση στην τουρκική στρατοχωροφυλακή δυο ελικοπτέρων S-70i. Η είδηση κανονικά θα είχε πάρει τον δρόμο της, όμως φαίνεται ότι κέντρισε το ενδιαφέρον ενός αναγνώστη μας ως προς τον τίτλο και συγκεκριμένα την ορολογία «στρατοχωροφυλακή».
Για την περίσταση θα μεταφέρουμε και στον ιστότοπό μας την απάντηση που δόθηκε από την Π&Δ για το συγκεκριμένο θέμα, που εξηγεί αναλυτικά και διεξοδικά για ποιους λόγους ο συγκεκριμένος όρος είναι καθ’ όλα δόκιμος και χρησιμοποιείται συστηματικά επί σειρά ετών όχι μόνο από την Π&Δ αλλά από το σύνολο του ειδικού και μη Τύπου:
«Αγαπητέ Elias,
Ο συγκεκριμένος όρος είναι απολύτως δόκιμος και καθιερωμένος στο σύνολο του ειδικού και μη Τύπου και αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο στρατιωτικό σώμα στην Τουρκία, το οποίο είναι ανεξάρτητος κλάδος των ΕΔ της, κι ως ξεχωριστός όρος είναι απαραίτητος προκειμένου να την διαφοροποιήσει. Δεν υπάρχει άλλη χωροφυλακή (σώμα ασφαλείας δηλαδή) με δικά της επιθετικά ελικόπτερα, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ και ΒΟΠ κτλ. Αν τυχόν υπήρχε κάπου αλλού στον κόσμο κάτι ευθέως αντίστοιχο, θα χρησιμοποιούσαμε κι εκεί τον ίδιο όρο με τον επιθετικό προσδιορισμό της αντίστοιχης χώρας μπροστά π.χ. (έστω) ρουμανική στρατοχωροφυλακή.
Ο όρος πράγματι δεν υπήρχε ανέκαθεν και δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Η δημιουργία νέων όρων (coinage) σε αντίθεση με ό,τι νομίζετε, δεν είναι ούτε κάτι αδόκιμο, ούτε κάτι καινούριο, ούτε καν κάτι ασυνήθιστο όταν χρειάζεται καινούριος όρος για την περιγραφή ενός νέου νοήματος. Ειδικά στον χώρο μας, είναι κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά και θα συμβαίνει συνεχώς. Ούτε μπορούμε, ούτε έχουμε την πρόθεση να το αλλάξουμε αυτό.
Eτυμολογικά η σχέση με ξένους όρους είναι άσχετη. Gandarme μπορεί να σημαίνει άντρες των όπλων ή οτιδήποτε άλλο. Η αντίστοιχη ελληνική λέξη χωροφυλακή όμως δεν σημαίνει άντρες των όπλων. Δηλαδή το τι σημαίνει ετυμολογικά μία ξένη λέξη, δεν είναι δευσμευτικό για το πώς θα αποδοθεί η αντίστοιχη ελληνική ή τουρκική.
Ακόμα και αν υποθετικά ο όρος είναι λάθος, η συστηματική χρήση «λάθος» όρων με αποτέλεσμα την επιβολή τους στον καθημερινό λόγο και τον γραπτό ως «σωστών» πλέον, είναι μία απολύτως δόκιμη γλωσσολογική διαδικασία δημιουργίας νέων όρων και κατ’ επέκταση εξέλιξης της γλώσσας. Ειδικά η γλώσσα μας είναι γεμάτη από τέτοια «λάθη» που πριν όχι μερικούς αιώνες αλλά μερικές δεκαετίες θα ήταν ανήκουστα.»
Επιπρόσθετα με τα παραπάνω, αξίζει να επισημανθεί ότι ο χώρος της άμυνας και της σύγχρονης τεχνολογίας εν γένει είναι ένας χώρος ταχέως εξελισσόμενος με νέες έννοιες να εμφανίζονται συνεχώς και να πρέπει να αποδοθούν και στην ελληνική με κάποιο τρόπο, εφόσον αυτό είναι εφικτό.
Ως Π&Δ κάνουμε ό,τι είναι εφικτό προκειμένου η ορολογία πρώτα και κύρια να είναι κατανοητή από τους αναγνώστες μας, χωρίς όμως επικίνδυνους γλωσσολογικούς ελιγμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός μόνιμα μεταβαλλόμενος κι εξελισσόμενος. Σε άλλη περίπτωση, θα μιλούσαμε ακόμα τα αρχαία ελληνικά του Χρυσού Αιώνα του Περικλή. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο.
Εν τέλει αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι παρά το γεγονός ότι η απάντησή μας δεν ευχαρίστησε τον αναγνώστη μας, καθώς επέλεξε να επιμένει στην δικιά του άποψη, η επόμενη απάντησή μας δεν ήταν απλώς μία «τυπικότητα», αλλά το εννοούμε απολύτως κυριολεκτικά:
Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε επισημάνσεις, προτάσεις, και γενικότερα σε οποιαδήποτε επικοινωνία που μπορεί να μας κάνει καλύτερους. Εντός κάποιων λογικών πλαισίων προφανώς – δεν έχουμε καμία πρόθεση να μετατραπούμε σε grammar nazis. Κάποιοι από εσάς που μας έχετε στείλει μηνύματα κατά καιρούς και το γνωρίζετε ήδη από πρώτο χέρι.
Και με αφορμή αρκετές επισημάνσεις κατά καιρούς στα σχόλια και στην παρούσα ιστοσελίδα, όπου μας υποδεικνύονται προφανή λάθη που κάνουμε κατά καιρούς, είτε στην μετάφραση, στην σύνταξη, στην ορθογραφία: Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα. Το θέμα δεν είναι να μην κάνεις λάθη, γιατί αυτό είναι αδύνατο. Το θέμα είναι πώς θα τα διαχειριστείς αμέσως μετά.
Για του λόγου το αληθές οι αναγνώστες μας γνωρίζετε ότι κακή πρόθεση δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση και κάθε φορά που λαμβάνουμε feedback από αναγνώστες μας την λαμβάνουμε πάντα υπ’ όψιν, πράγμα το οποίο εξάλλου φαίνεται κι από την έγκριση σχολίων ακόμα και όταν μας ασκούν πύρινη κριτική στις παρυφές της εξύβρισης μερικές φορές…
Χαιρόμαστε που έχουμε αναγνώστες με αυξημένες προσδοκίες (δεν υιοθετούμε τον όρο «απαιτήσεις»…) και είναι κάτι που μας ωθεί πάντα να προσπαθούμε περισσότερο. Όσον αφορά αυτό, μπορούμε να δεσμευθούμε απέναντί σας.