Το ανώτατο δικαστήριο στην Ινδία διέταξε την ισότιμη μεταχείριση όλων των γυναικών αξιωματικών στην ιεραρχία του Στρατού. Η εντολή ανοίγει το δρόμο της μόνιμης υπηρεσίας για να καλύψει όλες τις γυναίκες που υπηρετούν στον Στρατό της Ινδίας και τις κάνει ισότιμες με τους άνδρες συναδέλφους τους σε θέματα προαγωγών, πρόσβασης σε ανώτατους βαθμούς και συντάξεις.
Η ισότιμη μεταχείριση των γυναικών στον Ινδικό Στρατό υπήρξε αίτημα τουλάχιστον από δεκαετίας. Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες εισέρχονταν σε υπηρεσία στις ΕΔ της χώρας μέσω του προγράμματος προσωρινού αξιώματος (Short Service Commission – SSC) που σήμαινε πως θα περνούσαν την εκπαίδευση για να υπηρετήσουν στις κατώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, πυκνώνοντας τις τάξεις των ανδρών συναδέλφων τους, μόνο για να αποστρατευτούν υποχρεωτικά μετά από 5 χρόνια υπηρεσίας ή σε περίπτωση που το επέλεγαν μετά από 14.
Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι γυναίκες αξιωματικοί θα έχουν δικαίωμα να σταδιοδρομούν κανονικά σε ίσους όρους με τους άνδρες και να λαμβάνουν ίσα προνόμοια.
Υπενθυμίζεται πως η Ινδία συντηρεί έναν επαγγελματικό στρατό και ότι η κοινωνική διαστρωμάτωση της χώρας γνωρίζει ιδιαίτερους διαχωρισμούς που δεν ευνοούν την ισότητα με βάση της αξία και απόδοση στον χώρο εργασίας.
Η κυβέρνηση είχε εναντιωθεί από την αρχή στην προοπτική εξίσωσης ανδρών και γυναικών στον ινδικό στρατό και προσπάθησε να ακυρώσει με έφεση παρόμοια απόφαση του Πρωτοδικείου του Δελχί περιορίζοντας το μέτρο μόνο σε γυναίκες αξιωματικούς του δικαστικού κλάδου και της εκπαίδευσης και υπό όρους σε όσες είχαν υπηρεσία λιγότερη από 14 χρόνια.
Παλιές αξιωματικοί και δικαστικοί στην Ινδία χαιρετίζουν την απόφαση αυτή ως “ιστορική” για την απάλυνση των διακρίσεων και τα ίσα δικαιώματα.
Πηγή: Army Technology – BBC India – Economic Times