Πολλά έχουν γραφεί τις τελευταίες δυο μέρες για την πιθανότητα αγοράς μαχητικών F-35 (έκδοση Α ή Β, φυσικά και δεν έχει διευκρινιστεί) από την ΠΑ μας. Το χορό των αποκαλύψεων “έσυρε” ξένο ειδησιογραφικό πρακτορείο, κι όχι κάποια ελληνική “πηγή”. Και το πρακτορείο δεν είναι από αυτά που γράφουν πως το Armata μπορεί να πολεμήσει στον Άρη, αλλά το Reuters.
Τι είναι αυτό που ξαφνικά έβαλε την Ελλάδα ανάμεσα στους υποψήφιους πελάτες του F-35; τι είναι αυτό που έχει πείσει τις ΗΠΑ πως η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει για να αγοράσει έστω και μικρό αριθμό από τα υπερσύγχρονα μαχητικά 5ης γενιάς; Εδώ αποτυγχάνουμε να βρούμε ποσό γύρω στα 500 εκ. ευρώ προκειμένου να αγοράσουμε τις Adelaide, να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ και να αγοράσουμε τορπίλες για το ΠΝ προκειμένου να σταματήσουν να “κουνιούνται” οι Τούρκοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα βρούμε χρήματα για να πληρώσουμε μερικά δις που απαιτούνται για 12 ως 20 μαχητικά F-35;
H ιστορία θα ήταν απλά λογική, καθώς η Ελλάδα δεν είχε κρύψει ποτέ τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της για το F-35. Άλλωστε ο εκσυγχρονισμός των F-16V φανερώνει έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, όπου μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς, σε ένα low-hi mix θα διατηρήσουν την αεροπορική ισχύ πάνω από το Αιγαίο (κι όχι μόνο πια). Ήταν το 2017 όταν για πρώτη φορά ο πρώην ΥΠΕΘΑ αποκάλυψε πως έχει υπάρξει Request for Information για το F-35. Βέβαια από το ROI μέχρι τα μαχητικά να προσγειώνονται στην Αγχίαλο κι άλλα γελοία, είναι κάτι περισσότερο από ένα καράβι τσιγάρα δρόμος.
Τώρα, την επόμενη της είδησης που μετάδωσε το Reuters, και αναδημοσίευσαν όλα σχεδόν τα ειδησιογραφικά sites της χώρας (όχι μόνο τα αμυντικά, αλλά τα ποικίλης ύλης), ρωτήθηκε ο ΥΠΕΘΑ Ναύαρχος ε.α Ε. Αποστολάκης και ούτε λίγο ούτε πολύ προέβει σε μια πολύ προσεκτική επιβεβαίωση πως η Ελλάδα εξετάζει την πιθανότητα απόκτησης των μαχητικών F-35!
Εντάξει, η δήλωση δεν κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας, είναι κοινό μυστικό πως η ΠΑ γνωρίζει αρκετά, και θέλει να μάθει περισσότερα για το νέο μαχητικό, ενώ δεν είναι επίσης κρυφό πως συγκεντρώνει τις προτιμήσεις πολλών, στην περίπτωση που η χώρα, με κάποιον μαγικό τρόπο, καταφέρει να μπει στην διαδικασία επιλογής Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους.
Τώρα, μέχρι εδώ, η όλη ιστορία δεν σήμαινε τίποτα. Μια ΠΑ που σέβεται τον εαυτό της, και ο πολύ καλός γνώστης κος Αποστολάκης δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να ετοιμάζονται, να είναι συνεχώς έτοιμοι για μια νέα αγορά μαχητικού. Το ΝΜΑ σαν concept υπάρχει στα συρτάρια της ΠΑ, και όσοι νομίζουν πως η ΠΑ δεν έχει εξετάσει ενδελεχώς τα “πάντα όλα”, από F-16V και Gripen, μέχρι F-35, F-15X, Rafale ή Eurofighter, κοιμούνται το ύπνο του δικαίου.
Η δουλειά που πέφτει χωρίς να το γνωρίζουμε, θα τρόμαζε τους περισσσότερους από εμάς. Όταν για 45 χρόνια αντιμετωπίζουν την τουρκική προκλητικότητα, περιθώρια για λάθη ή παραλείψεις δεν υπάρχουν στην ΠΑ. Συνεπώς, το λέμε για τελευταία φορά, ας σεβόμαστε τις αποφάσεις τους (πχ F-16V), οι άνθρωποι στην ΠΑ ξέρουν καλά τι κάνουν.
Το θέμα είναι πως η ιστορία με το F-35 και την Ελλάδα δεν σταματά εδώ. Έχει και μια περίεργη (ευγενικά το λέμε) συνέχεια, καθώς στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Ο τελευταίος, δεν έμεινε απλά σε μερικές φράσεις “κλισέ”, τι ωραίο που είναι το F-35 μας και τι ωραία τα προικιά του, αλλά έδειξε να είναι πλήρως ενημερωμένος για πολλά πράγματα. Αναδημοσιεύουμε κομμάτι των δηλώσεών του…
….
Είναι προφανώς πολύ ωραίο να έχουμε εδώ το F35, το πιο ικανό μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο.
Θα πω δύο πράγματα. Πρώτα απ ‘όλα, όπως διευκρίνισε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν πολύ σημαντικό εταίρο.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F16 που έχουμε ήδη ξεκινήσει είναι μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα για να κάνει τη μετάβαση από μαχητικά 4ης γενιάς, από το F16, σε μια πλατφόρμα 5ης γενιάς, όπως το F35.
Αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη. Πρόκειται για την οικοδόμηση των ικανοτήτων πάνω στην πλοήγηση και την ψηφιακή υποδομή που υποστηρίζει αυτά τα αξιόλογα αεροσκάφη.
Γι ‘αυτό το λόγο καλωσορίζουμε πολύ το ενδιαφέρον της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να χτίζουμε την ιστορία της επιτυχίας που έχουμε ήδη ως ισχυροί αμυντικοί εταίροι και όπως είπα, βλέπουμε την αναβάθμιση του F16 Viper ως βήμα για ένα μελλοντικό πρόγραμμα F-35.
…
ΕΚΤΑΚΤΟ:«Βρέθηκε» χρηματοδότηση για τα F-16V, «κλείνει» το πρόγραμμα;
Ο κος Πάιατ είπε μερικές κουβέντες που χρήζουν ανάλυσης. Καταρχάς, επιβεβαιώνει πως υπάρχει πλέον αμοιβαίο ενδιαφέρον, και οι ΗΠΑ θέλουν να πουλήσουν το μαχητικό, και η Ελλάδα να το αγοράσει. Για παράδειγμα η Γαλλία θέλει να μας πουλήσει Rafale, η Γερμανία Eurofighter, γνωστοί-άγνωστοι κατασκευαστές fake news θέλουν να μας κάνουν πανίσχυρους με τα Σου-35 και άλλα ευτράπελα ρωσικής κατασκευής, αλλά η Ελλάδα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον. Στο θέμα όμως του F-35 είναι σαφές πως υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον, ας μην πούμε “έλξη” ή “χημεία”.
Τώρα, ο Πρέσβης αναφέρθηκε και στο θέμα “κλειδί”, αυτό της χρηματοδότησης. Μίλησε λοιπόν για “βοήθεια προς της Ελλάδα“. Υπάρχει κάποια βοήθεια κι εμείς δεν το ξέρουμε; ναι υπάρχει, και το ξέρουμε! Οι ΗΠΑ δίνουν 460 εκ. δολάρια, που απαιτήθηκαν για να κλείσει το πρόγραμμα των F-16V, την πρώτη αμερικανική βοήθεια που δίνεται στην χώρα μας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Άρα ναι, υπάρχει Αμερικανική Βοήθεια, όσο κι αν οι ρωσολάγνοι μας πείθουν για το αντίθετο.
Τώρα, επαναλαμβάνουμε την φράση “…μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα…“, τι σημαίνει το “μέρος”; υπάρχει κι άλλη βοήθεια. Προφανώς και υπάρχει, και δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Που είναι αυτή, θα ρωτήσουν οι αναμένοντες τα Arleigh Burke στην Σαλαμίνα, ενώ εύχονται S-400 στην Κερατέα… Την βλέπουμε, 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior ονομαστικής αξίας 580 εκ δολαρίων, με κόστος μόλις 44 εκ. ευρώ. Αμφίβια οχήματα AAV-7, τροχαίο υλικό, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V κι άλλα, που προφανώς και δεν τα βλέπουμε. Μάλλον, τις επόμενες εβδομάδες θα μάθουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η νέα λίστα παραχώρησης μεταχειρισμένου υλικού.
Πάμε πάλι στα F-35. Τα αεροσκάφη αυτά, σαν οπλοσύστημα είναι πανάκριβα, θα μας στοιχίσουν όσο περίπου 2,5 αεροσκάφη F-16V αγορασμένα καινούργια, για να τα αποκτήσουμε. Που θα τα βρει η φτωχή Ελλάς, οέο; Φτωχή βέβαια μόνο για αγορές όπλων, για επιδόματα έχουμε βρε αδελφέ! Ας δώσουμε ψάρια στους φτωχούς, μην τυχόν και θελήσει κανείς να τους μάθει να ψαρεύουν.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;
Εκεί οι ΗΠΑ έχουν δυο πανίσχυρα όπλα, που δεν έχουν οι λοιποί (πχ οι Γάλλοι), αλλά θα ήθελαν να έχουν. Έχουν τις πιστώσεις FMS αλλά και την δυνατότητα έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας. Έτσι μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά μαχητικών από την Ελλάδα (έχει γίνει άπειρες φορές στο παρελθόν), ενώ επίσης μπορούν να προσφέρουν και στρατιωτική βοήθεια στην χώρα μας.
Πως μπορούν οι ΗΠΑ να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια, σε μετρητά στην χώρα μας; γίνεται; γίνεται και το έχουν ξανακάνει με τα F-16V. Αν η Τουρκία φύγει από το ΝΑΤΟ (που πρακτικά κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει), η Ελλάδα θα γίνει ο προμαχώνας των ΗΠΑ στην περιοχή. Μια γέφυρα μεταξύ της ΝΑ Ευρώπης και του Ισραήλ, η χώρα μέσω της οποίας το ισραηλινό αέριο θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. Μια χώρα που προστατεύει το Αέριο της Κύπρου, όπου αμερικανικές εταιρείες έχουν βρει τεράστια αποθέματα. Και μια χώρα, που έχει η ίδια αποθέματα αερίου.
Φυσικά, η επιβεβαίωση πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας πουλήσουν το F-35 είναι και απόδειξη πως το αεροσκάφος έχει άδεια εξαγωγής για την χώρα μας. Αυτό το γράφουμε γιατί υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν μας δίνουν προηγμένα όπλα, όπως για παράδειγμα Standard SM-2 ή JASSM-ER. Δηλαδή μας δίνουν πχ τα F-35, αλλά για να κάνουν αόρατο strafing με τα πυροβόλα τους. Eνώ το γράφουμε και το ξαναγράφουμε, κάποιος θα βρεθεί να πει “δεν μας αποδεσμεύουν τους SM-2…”
Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας δώσουν το F-35 για να πιέσουν τους Τούρκους. Ακόμη κι αν αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, που είναι το κακό; η Τουρκία οδεύει ολοταχώς προς το αντιμερικανικό στρατόπεδο, ενώ το σύνολο του οπλισμού της είναι αμερικανικός. Η Τουρκια ξέρει από πρώτο χέρι πόσο επικίνδυνο είναι το F-35, και αγοράζει τους S-400 για να αντιμετωπίσει την Ελληνική ΠΑ. Καταλαβαίνει πλέον, πως αν πάρει τα F-35 η Ελλάδα, κάποιος Τούρκος σκηνοθέτης θα γυρίσει το “Όμορφοι Εκτοξευτές S-400, όμορφα καταστρέφονται”. Απλά, οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν το ποτήρι που θέλει να πιει ο Ερντογάν μέχρι το τέλος, όσο το δυνατόν πιο πικρό.
Σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ δεν θα ήθελα να δουν την νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO να διαλύεται, προς τέρψη της Ρωσίας (και όχι μόνο)
Φυσικά η παραπάνω θεωρία παραγνωρίζει κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε εμείς. Οι ΗΠΑ θέλουν πια μια Ελλάδα στρατιωτικά ισχυρή. Αν η Ελλάδα, αφεθεί ως έχει, σύντομα η ανεξέλεγκτη Τουρκία θα κάνει κάποια ηλιθιότητα, και οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν ή να εμπλακούν οι ίδιες στρατιωτικά, ή να κάτσουν να παρακαλούν μια αντιαμερικανική Τουρκία να σταματήσει να πολεμά έναν σύμμαχό των ΗΠΑ. Και τα δυο είναι ανεπίτρεπτα. Θεωρούμε λοιπόν σαφώς, πως οι ΗΠΑ θέλουν να μας παραδώσουν F-35 -κι όχι μόνο- στην Ελλάδα προληπτικά, προκειμένου η Ελλάδα να έχει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ, έτσι ώστε να μην βρεθούν ποτέ (οι ΗΠΑ) με την πλάτη στον τοίχο σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Στα πλαίσια αυτά, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις ΕΔ της χώρας μας. Το F-35, που δεν είναι απλά ένα ακόμη αεροσκάφος, αλλά εκτός την αξίας του στην Άμυνα, έχει και συμβολικό χαρακτήρα (ανάλογο του Phantom πριν 50 χρόνια ή του F-15 πριν 30). Αν με κάποιον “μαγικό” τρόπο, βρεθεί τρόπος να αγοραστούν 12 ως 20 νέα μαχητικά F-35A, που θα εισάγουν τον τύπο στην ΠΑ, και θα επιτρέψουν αργότερα να προστεθούν κι άλλα χωρίς πλέον πρόβλημα, τότε οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή θα αλλάξουν.
Το F-15X έρχεται σε δύο εκδόσεις και θα βοηθήσει στην αξιοποίηση του F-35
Το πρωταπριλιάτικό μας, που κυκλοφόρησαν κάποιοι αργότερα σαν είδηση, πως η Ελλάδα θα πάρει τα τουρκικά F-35, καλό μεν, πρωταπριλιάτικο όμως δε. Καταρχάς, τα 4 F-35A ακόμη κι αν δεν παραδοθούν, ανήκουν στην Τουρκία, και δεν μπορούν να “κατασχεθούν”. Οι ΗΠΑ δεν είναι μπανανία, και τα δικαστήριά της δικάζουν με βάση νόμους. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η αγορά των slots παραγωγής που έχει κλείσει η Τουρκία σε διάφορα LRIP. Αυτό όμως δεν μας συμφέρει, καθώς οι τιμές θα είναι υψηλές. Καλύτερα να πάρουν τις τουρκικές παραγγελίες ΗΠΑ ή Ισραήλ, που χρειάζονται άμεσα μαχητικά, παρά εμείς που ούτως ή άλλως δεν έχουμε να τα πληρώσουμε.
Το ιδανικότερο είναι να πάρουμε ίσως 2 ή 4 από τα slots των τουρκικών, και μετά να πάρουμε από την επόμενη παραγγελία, που πλέον το κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο. Αυτά τα 2 ως 4 θα επιτρέψουν την εκπαίδευση των χειριστών, την εξοικίωση με το αεροσκάφος και τον εξοπλισμό, και την ομαλή εισαγωγή σε υπηρεσία.
Σε κάθε περίπτωση, η όλη ιστορία δεν είναι ένα “τέχνασμα” αλλά υπάρχει και βάθος. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους περιορισμούς του Προϋπολογισμού, αλλά και τον προγραμματισμό της ΠΑ. Αλλά όλοι μας θα θέλαμε να δούμε ένα αεροσκάφος σαν το F-35 (A/B) στα shelters της ΠΑ.
ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;