Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι ο Τζούλιαν Άσαντζ συνελήφθη έξω από την Πρεσβεία του Ισημερινού και πρόκειται να παραπεμφθεί στο δικαστήριο «το συντομότερο δυνατόν». Ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών Σαχίντ Χαβίντ επιβεβαίωσε ότι ο Άσαντζ θα «αντιμετωπίσει δικαιολογημένα τη δικαιοσύνη».
Nearly 7yrs after entering the Ecuadorean Embassy, I can confirm Julian Assange is now in police custody and rightly facing justice in the UK. I would like to thank Ecuador for its cooperation & @metpoliceuk for its professionalism. No one is above the law
— Sajid Javid (@sajidjavid) April 11, 2019
Προσεγγίστηκε από αστυνομικούς και συνελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες, αφού επί επτά χρόνια είχε βρει καταφύγιο μέσα στην πρεσβεία που του παρείχε άσυλο, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι σουηδικές αρχές από το 2012.
Το ένταλμα αφορούσε καταγγελία για σεξουαλική επίθεση εναντίον δύο γυναικών το 2010. Η σουηδική υπόθεση εναντίον του παραγράφτηκε το 2017, όμως καταζητούταν ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράλειψη καταβολής εγγύησης.
Ό Ισημερινός του χορήγησε άσυλο το 2012 και το 2017 τον έκανε πολίτη αυτής της χώρας. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο δήλωσε ότι ο Ασάντζ είχε παραβιάσει τους όρους του ασύλου του, αφού προηγήθηκε δημοσίευση στα Wikileaks μίας έρευνας για θέματα διαφθοράς εναντίον του. Όπως αναφέρεται οι σχέσεις μεταξύ Άσαντζ και των λατινοαμερικών που τον φιλοξενούσαν χειροτέρευαν χρόνο με το χρόνο.
Ο Άσαντζ εξαρχής αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, αλλά δήλωσε ότι φοβάται ότι θα παραδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν αποσταλεί στη Σουηδία.
Εν προκειμένω, φέρεται ότι ΔΕΝ εξήλθε οικειοθελώς από την πρεσβεία του Ισημερινού αλλά ότι αντίθετα ο ίδιος ο πρέσβευτής της χώρας κάλεσε την βρετανική αστυνομία που εισήλθε στο κτήριο και τον συνέλαβε.
URGENT
Julian Assange did not "walk out of the embassy". The Ecuadorian ambassador invited British police into the embassy and he was immediately arrested.
— WikiLeaks (@wikileaks) April 11, 2019
Ως ένας από τους ιδρυτές και συντάκτες του Wikileaks, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού – πλατφόρμας που δημοσιεύει απόρρητες πληροφορίες, έγινε γνωστός για την δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, το αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Κόλπο του Γκουαντάναμο, εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικών επικοινωνιών, μεταξύ άλλων πληροφοριών τεράστιου όγκου.
Η Ουάσιγκτον επιδιώκει την δικαστική δίωξη την Άσαντζ για κατασκοπεία από το 2010. Εξάλλου σύγκεντρωσε ακόμα περισσότερα αμερικανικά πυρά όταν το 2016 δημοσίευσε μία σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία έβλαψαν την προεκλογική εκστρατεία της τότε υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για την αμερικανική προεδρία.
Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τα συγκεκριμένα μηνύματα τα είχε λάβει από Ρώσους αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών. Έχει κατηγορηθεί ότι τροφοδότησε ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τη δολοφονία του επιτελούς της Δημοκρατικής Εθνικής Συνέλευσης Σεθ Ριχ.