Πίσω από τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ για τους πυραύλους κατά πλοίων Harpoon μπορεί να κρύβονται τα αποτελέσματα προσομοιώσεων σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η Ταϊβάν θέλει συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων Harpoon Block II – Σύγκριση με Exocet
Πάγιος στόχος της Ταϊβάν είναι να προκαλέσει αρκετές ζημιές στον στόλο εισβολής, να βυθίσει τα μισά πλοία σύμφωνα με το «Forbes», αν η Κίνα αποφασίσει να επιτεθεί. Ωστόσο, όπως ο Zhang Zheping, υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, ανέφερε στις 28 Μαΐου, το υφιστάμενο απόθεμα πυραύλων εδάφους-επιφανείας δεν αρκεί για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα.
Η Ταϊβάν έχει ήδη πολλούς πυραύλους, κάποιοι από τους οποίους έχουν αναπτυχθεί και παράγονται από την ίδια. Για παράδειγμα, διαθέτει τον πύραυλο κατά πλοίων Hsiung Feng II με εμβέλεια 150 μίλια και τον υπερηχητικό Hsiung Feng III, που φτάνει τα 100 μίλια. Αντίστοιχα, ο Harpoon έχει βεληνεκές 70 έως 200 μίλια ανάλογα με την έκδοση. Αλλά αντίθετα με τους πρώτους, ο Harpoon εκτοξεύεται από φορτηγό όχημα, ένα χαρακτηριστικό που προσφέρει μεγαλύτερη πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ατιμώρητα.
Η αγορά του αμερικανικού όπλου, που είναι ήδη σε υπηρεσία με αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, θα επιταχύνει την εξέλιξη της αμυντικής πολιτικής της Ταϊβάν. Για δεκαετίες η Ταϊπέι βασιζόταν σε μαχητικά και πλοία για να αποτρέψει μια επίθεση του Πεκίνου. Όμως αυτό δεν ισχύει σήμερα. Μετά από δύο δεκαετίες αλματώδους οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα των 1,4 δις πληθυσμού μπορεί να δαπανά 25 φορές περισσότερα χρήματα σε εξοπλισμούς σε σχέση με την Ταϊβάν των 23 εκατομμυρίων.
Ολοένα και περισσότερο, η Ταϊβάν επενδύει σε συστήματα όπως ο Harpoon, με κριτήρια την επιβιωσιμότητα, το χαμηλό προφίλ και τη δικτυοκεντρική άμυνα. Αλλά αναπτύσσει επίσης επιθετικά όπλα, σαν τον υπερηχητικό πύραυλο cruise Yun Feng, ο οποίος μπορεί να διανύσει μέχρι 1.000 μίλια και να χτυπήσει στόχους στην ενδοχώρα της Κίνας. Η Ταϊβάν θέλει να είναι ένας ακανθόχοιρος που δαγκώνει.