Το 2015, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έπνεε τα λοίσθια, έχοντας υπό τον έλεγχό του λιγότερο από το 20% της Συρίας. Η ρωσική επέμβαση υπήρξε καθοριστική με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση στη χώρα να έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Επειδή τα τεκταινόμενα στη Συρία απασχολούν τακτικά την επικαιρότητα, αξίζει να δούμε πως διαμορφώνεται σήμερα ο χάρτης.
Ο Άσαντ έχει σήμερα υπό τον έλεγχό του σχεδόν το 60% της χώρας του, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων αστικών κέντρων, των κύριων πετρελαιοπηγών και της ακτογραμμής.
Αντικαθεστωτικοί
Η εξτρεμιστική οργάνωση Tahrir al-Sham που προέρχεται από την Al Nusra κατέχει μεγάλο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και μικρές περιοχές στη Χάμα και τη Λατάκεια. Στην ίδια περιοχή δραστηριοποιείται το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, αποτελούμενο από πολλές μικρότερες ομάδες αντικαθεστωτικών που υποστηρίζεται από τη Τουρκία.
Πρόκειται για τις εξής:
-Faylaq Al-Sham
-Ελεύθερος Στρατός του Ιντλίμπ
-2η Παράκτια Μεραρχία
-1η Μεραρχία
-Ταξιαρχία της Ελευθερίας
-Ταξιαρχία Darayya Islam
-2η Στρατιά
-Στρατός της Νίκης
-37ο Σύνταγμα
-και τέλος ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός που ήδη είναι σύμμαχος με τη Τουρκία
Η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία το 2016 (αλ Μπαμπ) και το 2018 και κατέλαβε το Αφρίν το οποίο στελέχωσε με πρώην μέλη διάφορων επαναστατικών ομάδων, και κυρίως του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ενώ στην Ιντλίμπ προχώρησε στη συγκρότηση μιας δύναμης 700 ανδρών που θα ανήκουν στη λεγόμενη «Ελεύθερη Συριακή Αστυνομία», καθώς και στη δημιουργία στοιχειωδών υποδομών όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Το 2016, οι ΗΠΑ με τη συνεργασία αντικαθεστωτικών (Maghawir al-Thawra) δημιούργησαν μια βάση και ελέγχουν τη γύρω περιοχή στην Αλ Τάνφ, κοντά στα σύνορα με Ιορδανία και Ιράκ, την οποία κατέχουν μέχρι σήμερα, με σκοπό τον έλεγχο της σημαντικής οδικής αρτηρίας Δαμασκού-Βαγδάτης.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι σύμμαχοί τους, κατέχουν μεγάλη έκταση της βορειοανατολικής Συρίας, που προέρχονται από το κουρδικό YPG που το 2014 συμμάχησε με τις ΗΠΑ. Το SDF αποτελείται από Κουρδικές και Αραβικές πολιτοφυλακές και απολαμβάνουν της υποστήριξης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ελέγχουν όλες τις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, την πρώην πρωτεύουσα των τζιχαντιστών Ράκα, και μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές της Συρίας. Το 2016 κατέλαβαν την Μανπίτζ στα δυτικά του Ευφράτη, γεγονός που αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας που θέλει να ελέγξει τη περιοχή.
Τέλος, το (μόνο κατ’ όνομα πλέον) Ισλαμικό Χαλιφάτο, κατέχει μια στενή λωρίδα γης στα σύνορα με το Ιράκ, στη βόρεια όχθη του Ευφράτη και ορισμένες μικρές περιοχές στην έρημο της κεντρικής Συρίας.
