36.5 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΤι έγινε τελικά με το nEURΟn… ρωτά το ΠΑΣΟΚ

Τι έγινε τελικά με το nEURΟn… ρωτά το ΠΑΣΟΚ

- Advertisement -

Αρκετοί εκεί έξω (μάλλον πολλοί ελέω και των καλοθελητών του Διαδικτύου), ζουν με τις πλάνες τους για το πρόγραμμα μη επανδρωμένου nEUROn, στο οποίο κάποτε συμμετείχε η ΕΑΒ και ονειρεύονται συνεργασίες και παραγγελίες του.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα  Αλλαγής το θυμήθηκε μέσα από την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του, Δημήτρης Μπιάγκης,  προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Συμμετοχή της Ελλάδας σε προγράμματα σχεδίασης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η ερώτηση θέτει ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων για το τι αποκομίσαμε τελικά από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα nEURΟn και μπράβο, διότι αυτή είναι η σημασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ο μόνος τρόπος για να μάθουμε και όλοι εμείς.

Αλλά, γιατί υπάρχει και ένα μεγάλο «αλλά»: έχουν καταλάβει ορισμένα πράγματα εκεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ειδικά στον Τομέα Άμυνας που αναφέρεται ότι συνεργάστηκε για την προετοιμασία της ερώτησης ή ενημερώνονται από τις βλακείες των ιστοτόπων clickbait του ελληνικού Διαδικτύου;

Σύντροφοι, το nEUROn ήταν ένα πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας και όσοι αποκόμισαν από αυτό εμπειρία και τεχνογνωσία… αποκόμισαν. Σωστά ρωτάτε τι έμεινε σε μας, αλλά δεν υπάρχει θέμα συνεργασίας με την Γαλλία για την παραγωγή του. Τελεία και παύλα. Δεν πάει παραπέρα του συγκεκριμένο πρόγραμμα και μην εκτίθεστε.

Επίσης σύντροφοι, το FCAS (Future Combat Air System), δεν είναι μη επανδρωμένο αερόχημα, για να είναι συνέχεια του nEUROn. Είναι το σύστημα του μαχητικού έκτης γενιάς, γαλλο-ισπανο-γερμανικής συνεργασίας, που θα έχει μη επανδρωμένο παραστάτη (wingman), που ίσως ενσωματώσει και ό,τι αποκομίστηκε από το nEUROn, αλλά μέχρι εκεί. Οπότε σε αυτό το σκέλος η ερώτηση είναι άσχετη. Εκτός και εάν ρωτάτε εάν έχουμε τα κότσια (και την τσέπη) να αιτηθούμε συμμετοχή στο FCAS. Που βέβαια είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η αίτησή μας γίνει καν δεκτή για ανάγνωση. Διότι το Βέλγιο μετά βίας έγινε δεκτό ως παρατηρητής στο ίδιο πρόγραμμα, και οι προοπτικές του για βιομηχανική συμμετοχή δεν είναι και οι καλύτερες, εκτός και εάν οι Γάλλοι βάλουν πλάτη. Και το Βέλγιο (όσο και αν κάποιοι το σνομπάρουν) έχει και μια διαχρονική αεροκατασκευαστική τεχνογνωσία γιατί και Mirage και F-16 συναρμολόγησε.

Οπότε Σύντροφοι, άριστη η πρόθεση, καλά το πήγατε μέχρις ενός σημείου, αλλά μετά το χάσατε…

Τέλος πάντων η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έχει ως παρακάτω:

α. τα διδάγματα από τις ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, που έχουν αναδείξει την κρισιμότητα της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV: Unmanned Aerial Vehicle),
β. την αποτελεσματικότητα της γείτονος στην παραγωγή UAV, που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους,
γ. τη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ΑΕΙ και εγχώριες εταιρείες αμυντικού υλικού για τη σχεδίαση, κατασκευή και παραγωγή νέων συστημάτων UAV προς κάλυψη πρωτίστως των επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και

δ. την απαίτηση αξιοποίησης της αποκτηθείσας τεχνογνωσίας από τη συμμετοχή της ΕΑΒ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση, του πρώτου κοινού ευρωπαϊκού αεριωθουμένου Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους UCAV Τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, καλύπτοντας το 10% περίπου για την παραγωγή του πρωτοτύπου, αναδεικνύεται η ανάγκη δρομολόγησης του δικού μας ποιοτικού τεχνολογικού άλματος απέναντι στο ποσοτικό αποτύπωμα της Τουρκίας στον τομέα των UAV, που αποτελεί και απειλή.

Μέσω της ερώτησης, καλούνται, οι αρμόδιοι υπουργοί να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, αν είναι στις προθέσεις τους:
. μία νέα αμυντική σύμπραξη για την παραγωγή του UCAV nEUROn, στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία στον τομέα των εξοπλισμών,
. η συμμετοχή της χώρας μας στην ανάπτυξη του νέου προγράμματος FCAS (Future Combat Air System),
προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα, αλλά και στην παραγωγή αμυντικού υλικού, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,
Με τις υπ’ αριθμ. 9354/24.9.20 και 817/20.10.20 ερωτήσεις, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανέδειξε εύλογα ερωτήματα αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας μας, μέσω της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ), στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση, του πρώτου κοινού ευρωπαϊκού αεριωθουμένου Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV: Unmanned Combat Aerial Vehicle) Τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, καλύπτοντας το 10% περίπου για την παραγωγή του πρωτοτύπου.

Επί των παραπάνω ερωτήσεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι το εν λόγω διακρατικό πρόγραμμα UCAV nEUROn ολοκληρώθηκε και η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ παρέλαβε τα συμβατικώς προβλεπόμενα παραδοτέα. Επίσης, ο Υπουργός σημείωσε ότι υφίσταται προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μέσω του νέου προγράμματος FCAS (Future Combat Air System), αφού πρώτα κοινοποιηθούν τα απαραίτητα στοιχεία του εν λόγω προγράμματος και τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, οπότε και θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο FCAS.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο:

Τα διδάγματα από τις ένοπλες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν αναδείξει την κρισιμότητα της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV: Unmanned Aerial Vehicle).

Η αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην παραγωγή UAV δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εγχώριες εταιρείες αμυντικού υλικού, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σχεδίασης, κατασκευής και παραγωγής νέων συστημάτων UAV προς κάλυψη πρωτίστως των επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (27.6.24), ψηφίστηκε η προμήθεια των Συστημάτων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Camcopter S-100 προς κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), ενώ αποτυπώθηκε η έμφαση που δίνεται στην ποιότητα και στο εκάστοτε τεχνολογικό άλμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτροπής, μέσω της ψήφισης της προμήθειας των αεροσκαφών F-35 και της συμμετοχής μας στη σχεδίαση για τη συμπαραγωγή και προμήθεια φρεγατών τύπου CONSTELLATION.

Δεδομένου ότι, η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στον τομέα των UAV, ιδίως σε σύγκριση με την απειλητική γείτονά μας, και απαιτείται να κάνει έξυπνες κινήσεις σήμερα, προκειμένου να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Δεδομένου ότι, η ΕΑΒ συμμετείχε από την αρχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV) τεχνολογίας Stealth nEUROn (το οποίο ολοκληρώθηκε το 2016) και έχει αποκτηθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία, ενώ έχουν τεθεί οι βάσεις που θα ενίσχυαν τη συμμετοχή της σε συναφή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Δεδομένου ότι, η χώρα μας έχει δαπανήσει χρήμα και χρόνο, ως εργατοώρες στη σχεδίαση, ανάπτυξη, δοκιμή, κατασκευή και τελική συναρμολόγηση του UCAV nEUROn.

Δεδομένου ότι, απέναντι στο ποσοτικό αποτύπωμα της Τουρκίας στον τομέα των UAV, απαιτείται να τολμήσουμε ένα μεγάλο ποιοτικό τεχνολογικό βήμα.

Δεδομένου ότι, στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία, όχι μόνο στη βάση της συμφωνίας στην άμυνα και sτην ασφάλεια, αλλά και στον τομέα των εξοπλισμών, κρίσιμη θεωρείται μία νέα αμυντική σύμπραξη για την παραγωγή του UCAV τεχνολογίας Stealth “nEUROn”, προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Ποια είναι τα παραδοτέα του προγράμματος UCAV nEUROn, ποια είναι η καταγεγραμμένη προοπτική τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα που καταγράφηκαν από την κοινοπραξία και ποια είναι η αποτίμηση της ΕΑΒ από τη συμμετοχή της στην εν λόγω διαδικασία;
2. Είναι στις προθέσεις σας η συμμετοχή της χώρας μας, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη Γαλλία, στην παραγωγή του UCAV τεχνολογίας Stealth “nEUROn”;
3. Είναι στις προθέσεις σας να κάνουμε, ως χώρα, το ποιοτικό τεχνολογικό άλμα απέναντι στη μαζική παραγωγή UAV της Τουρκίας;
4. Υφίσταται σχεδιασμός ή πρόθεση συμμετοχής της χώρας μας στην ανάπτυξη του νέου προγράμματος FCAS;
5. Ποιες είναι οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις εγχώριες εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού, όσον αφορά στη σχεδίαση, κατασκευή και παραγωγή νέων συστημάτων UAV προς κάλυψη πρωτίστως των επιχειρησιακών αναγκών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων;

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter και στο YouTube!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

37 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
37 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Ναι σε περισσότερα Rafale, αλλά χωρίς απώλεια των Mirage 2000-5!

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, εδώ και αρκετό καιρό έχει αναφέρει μια  ιδέα, μάλλον καινοτόμo για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα στην πώληση των μαχητικών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Ιουλίου 1943: Μάχη του Κουρσκ, το έπος...

4
Η μάχη του Κούρσκ φτάνει στο αποκορύφωμά της με την 5η Σοβιετική Στρατιά της Φρουράς να επιτίθεται κατά μέτωπο στο ΙΙ Σώμα Τεθωρακισμένων SS....
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Μπάιντεν: Υπερασπίζεται την υποψηφιότητά του παρά τις επικρίσεις

Ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε για μία ακόμη φορά τις εικασίες περί αποχώρησής του από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές σε προεκλογική συγκέντρωση χθες...

Ο Βούλγαρος πρόεδρος επισκέφθηκε το υπό ανέγερση εργοστάσιο κατασκευής τεθωρακισμένων στο Μπουργκάς

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ επισκέφθηκε το υπό ανέγερση εργοστάσιο κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων της International Armored Group (IAG) στο Μπουργκάς. Ο πρόεδρος Ράντεφ...

Μητσοτάκης στο CNN: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στις ΗΠΑ για την άμυνα

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για τον Τζο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλι του CNN, απάντησε ότι...