Αυξημένη υπήρξε η δραστηριότητα στα Γενικά Επιτελεία Αεροπορίας και Στρατού την εβδομάδα που μας πέρασε, καθώς πλήθος αντιπροσώπων και εταιρειών ”παρέλασε” από τα αρμόδια γραφεία, για την πραγματοποίηση ενημερώσεων γύρω από οπλικά συστήματα που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν, πέρασαν πέντε φορές το κατώφλι του ΓΕΑ οι εξής εταιρείες:
- Η γερμανική Diehl Defence για να δείξει το σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM/SLS που κατασκευάζει.
Η επίσης γερμανική Hensoldt ένα σύστημα αυτοπροστασίας ελικοπτέρων, πιθανότατα το σπονδυλωτής δομής AMPS. Το ίδιο σύστημα παρουσιάστηκε και στο ΓΕΣ για τα ελικόπτερα του Στρατού. Η Hensoldt έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα καθώς κατασκευάζει το σύστημα αυτοπροστασίας Praetorian για αεροσκάφη.
- Η ισραηλινή εταιρεία IAI, το σύστημα αεράμυνα Barak. Η είδηση αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον αν αναλογιστούμε πως το Barak έχει και ναυτική έκδοση, ήδη σε υπηρεσία με το Ινδικό και το Ισραηλινό Ναυτικό.
- Η Airbus Defence and Space το υπό ανάπτυξη μη επανδρωμένο αεροσκάφος SIRTAP.
- Οι ελληνικές εταιρείες Meccanica, Missionware και NBS την πρόταση ολοκληρωμένης συντήρησης του συστήματος ασφαλείας της 114 Πτέρυγας Μάχης.
Αντιστοίχως στο ΓΕΣ είχαμε τις εξής παρουσιάσεις εκτός της Hensoldt:
- Η Thales Hellas SA έδειξε το ολοκληρωμένο σύστημα διοίκησης πυροβολικού(C4I), ATLAS.
- Η ισραηλινή IAI τα οχήματα που κατασκευάζει καθώς και συστήματα επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου.
- Η ΕΛΒΟ, τις δυνατότητες αναβάθμισης του άρματος Leopard 1A5.
- Η βέλγικη John Cockerill τη δυνατότητα αναβάθμισης του πύργου, του άρματος μάχης Leopard 1A5.
Αν και το 2023 αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων η νέα κορβέτα του ΠΝ και η πιθανή παραγγελία του F-35, εντούτοις θα ”τρέξουν” όπως φαίνεται και αρκετά άλλα προγράμματα, ειδικά του Στρατού Ξηράς που δικαιούται να αισθάνεται ”αδικημένος”, μιας και τα προηγούμενα χρόνια δεν αποφασίστηκε κάποιο μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσής του.