Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως οι πιθανότητες να προχωρήσει η Τουρκία στην παραλαβή των αεροσκαφών F-35A που αυτή την στιγμή βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2017, όταν πρώτη η Π&Δ έθιγε το θέμα. Χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα περισσότερο από όσο προστάζει η λογική, η συνύπαρξη S-400 και F-35A στο οπλοστάσιο χώρας μέλος του ΝΑΤΟ, απλά δεν γίνεται, απλά και ξεκάθαρα.
Η “απόκλιση” των συμφερόντων ΗΠΑ και Τουρκίας έχει όμως παλαιότερη από την απόφαση αγοράς των S-400. Η πέραν αμφιβολίας ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, άλλαξε τις ισορροπίες ανάμεσα στους -όχι και τόσο στενούς- συμμάχους. Η Τουρκία, στην Ερντογάν εποχή, θέλει όχι απλά τον ρόλο της σαν περιφερειακή υπερδύναμη, αλλά σαν πραγματική υπερδύναμη. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μέσα από τις άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.
Πόση αξία έχει για τις ΗΠΑ η διατήρηση της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35;
Αρχίζοντας από την Αίγυπτο, την πρώτη χώρα με επιβεβαιωμένα κοιτάσματα, η επικράτηση Σίσι απέναντι στους ισλαμιστές φίλους του Ερντογάν, και την Μουσουλμανική Αδελφότητα δημιούργησε μια πρώτη δεξαμενή πόρων που δεν θα έλεγχε η Τουρκία, το Κατάρ και η Ρωσία (θα μιλήσουμε αργότερα γιαυτό). Το Ισραήλ επίσης βρήκε για πρώτη φορά στην ιστορία του φυσικό αέριο, την στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να προσεταιριστεί την Λωρίδα της Γάζας, που κι αυτή πρέπει να έχει ανάλογα αποθέματα στην ΑΟΖ της.
Η Κύπρος με την αχανή για τα δεδομένα της εδαφικής έκτασης, ΑΟΖ της, έχει επίσης τεράστια κοιτάσματα. Η Ελλάδα, είναι θέμα χρόνου να επιβεβαιώσει τους ορυκτούς της πόρους. Όλα αυτά τα αποθέματα, θα κάνουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείο μια πλούσια περιοχή, που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη για τα επόμενα 100 χρόνια. Και το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, θα αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο τα επόμενα χρόνια στην ευρωπαϊκή αγορά. Συνεπώς η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία θα σταματήσει. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Ρωσία έχει συμμαχήσει με την Τουρκία.
Heidi H. Grant: Τυχόν αποβολή της Τουρκίας από το F-35, δεν θα είναι καταστροφική για το πρόγραμμα
Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο είναι κάτι που έχουν στηλιτεύσει οι ΗΠΑ πολλάκις. Δεν είναι μόνο η Γερμανία αυτή καθαυτή, είναι όλη η Ανατολική Ευρώπη που βασίζεται στο ρωσικό αέριο. Οι βιομηχανικές επενδύσεις της Γερμανίας στην Ανατολική Ευρώπη, πως θα παράξουν χωρίς ενέργεια από τα ρωσικά κοιτάσματα; Απλά δεν μπορούν.
Οι ΗΠΑ έχουν προτείνει εναλλακτικές λύσεις, όπως την μεταφορά αμερικανικού αερίου και τροφοδοσία μέσω της Αλεξανδρούπολης στο ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών. Κι αυτό φυσικά σαν εναλλακτική μέχρι να ξεκινήσει να ρέει το αέριο της Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη. Αλλά αντιλαμβάνεται κανείς, πως όταν γίνει αυτό, η αξία της Τουρκίας απέναντι στους μεγάλους της πλέον αντιπάλους, θα είναι πλέον μηδαμινή.
Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν πως οι “φιλάργυροι” Αμερικανοί, σαν “Αμερικανάκια” που είναι, θα δώσουν το F-35A στους Τούρκους προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ. Έτσι οι Αμερικανοί θα γίνουν συνένοχοι των Τούρκων και των συμμάχων τους Ρώσων, στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να βασίζονται για δεκαετίες στο ρωσικό αέριο. Είναι τόσο έωλα τα επιχειρήματα κάποιων, προκειμένου να στηρίξουν την ανύπαρκτη ελληνορωσική προσέγγιση, που προκαλούν γέλια. Πάμε στα F-35A.
Όταν οι Αμερικανοί αναζητούσαν απεγνωσμένα συνέταιρους για το JSF, έπαιρναν κυριολεκτικά όποιον να’ναι προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, να κάνουν το F-35A το επόμενο F-4 και F-16. Οι Τούρκοι τότε ήταν εξαιρετικοί σύμμαχοι, και η Τουρκία ήταν ένα κοσμικό κράτος. Οι Τούρκοι αξιωματικοί είχαν εκπαιδευτεί σε σχολεία του ΝΑΤΟ, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ ήταν οι καλύτερες. Τι από όλα αυτά ισχύει σήμερα; κυριολεκτικά, τίποτα.
Ερντογάν για παραδόσεις F-35 αλλά και S-400: «Δεν τα πήραμε για να τα βάλουμε στην αποθήκη»!
Το λέμε συνεχώς, το F-35A είναι το χαρακτηριστικό πλεονέκτημα της Δύσης απέναντι στο ρωσικό οπλοστάσιο. Είναι αυτό που φτιάχτηκε προκειμένου να συντρίψει αεράμυνες, να καταρρίψει αεροσκάφη με μηδενικές απώλειες. Είναι ένα μονόπλανο του Β’ ΠΠ την εποχή του Α’ ΠΠ κι ακόμη περισσότερο. Η Δύση μπορεί και με την σημερινή της αεροπορία να αντιμετωπίσει τα Su-30/35 της Ρωσίας, προφανώς και τα όχι και τόσο stealth Su-57.
Άλλωστε η Ρωσία, παρά την διαφήμιση, δεν έχει καταφέρει να εντάξει σε υπηρεσία τόσα Su-35S όσα F-22 οι ΗΠΑ (τα αεροσκάφη δεν είναι καν συγκρίσιμα όπως λένε μερικοί, απλά είναι ότι κορυφαίο έχει κάθε αεροπορία), δεν συζητητάμε καν για τα F-15C/D(AESA). Το πρόβλημα της Δύσης, σε ένα θεωρητικό πεδίο αντιπαράθεσης, είναι η εξελιγμένη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα (S-300, S-400 και το μελλοντικό S-500). Το όπλο που “τελειώνει” αυτό το πρόβλημα, είναι το F-35 (A/B/C).
Τώρα, τελείως ξαφνικά, η Τουρκία έρχεται να αγοράσει S-400 μετά από τα F-35A. Και όλοι οι εγχώριοι “γνώστες” περιμένουν ότι αυτό θα γίνει έτσι “χαλαρά”. Δηλαδή, το καλύτερο όπλο της Δύσης για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, θα δοθεί δώρο στους Ρώσους γιατί έτσι πιστεύουν οι Τούρκοι και οι εγχώριοι μεταπωλητές σανού. Μάλλον όχι. Το αστείο είναι πως θεωρούν πως θα πωληθούν και F-35B, στην Τουρκία, προκειμένου να δημιουργήσει ένα αεροπλανοφόρο που θα χτυπήσει τις ισραηλινές, κυπριακές, ελληνικές και αιγυπτιακές εξέδρες άντλησης αερίου, ενώ θα είναι και η ναυαρχίδα του στόλου που θα σπάσει την ναυτική απομόνωση της Λωρίδας της Γάζας και της Χαμάς. Μάλιστα. Η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Η ανακοίνωση του State Department πριν λίγες μέρες ήταν σαφής, ενώ το επιβεβαίωσε και ο Μιχάλης Ιγνατίου. S-400 μαζί με F-35A στην Τουρκία δεν γίνεται. Δεν το ξέρουν αυτό οι Τούρκοι; το ξέρουν, και μάλιστα καλά; γιατί προχωρούν, γιατί πιστεύουν στο ανατολίτικο παζάρι; όχι, ξέρουν ότι εδώ δεν μπορούν να παίξουν. Τότε γιατί προχωρούν, και δεν αλλάζουν πορεία, πριν τρακάρουν στο παγόβουνο; δεν βλέπουν πως δεν μπορού να πάρουν τα F-35A; Το βλέπουν και πολύ καλά, απλά έχουν αποφασίσει. Οι S-400 είναι πολυτιμότεροι!
Αξίζει για την Τουρκία να χάσει τα F-35A, προκειμένου να παραλάβει τους S-400;
Τα έχουμε ξαναγράψει, απλά το λέμε με λίγο διαφορετικό τρόπο. Το F-35A δεν είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ελληνική αεράμυνα, η Πολεμική Αεροπορία είναι ένα άλυτο πρόβλημα για τους Τούρκους, κι αυτό το ξέρουν. Η ΠΑ δεν μπορεί να ηττηθεί με 30 F-35A ακόμη κι αν έχουν από πίσω τους 200 F-16C/D Block50+. Η ΠΑ είναι πολύ ισχυρή, και μπορεί να επιφέρει ασύμμετρα χτυπήματα οπουδήποτε στην Τουρκία, χωρίς η τουρκική αεράμυνα να μπορεί να κάνει οτιδήποτε. Αντίθετα η ελληνική αεράμυνα μπορεί να χαλάσει την μέρα του Τούρκων. Φυσικά οι πυροβολαρχίες Patriot και HAWK μπορούν να καμφθούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να χαθεί η μισή ΤΗΚ. Μετά τα ελληνικά μαχητικά θα κάνουν πάρτυ μέχρι την όποια κατάπαυση του πυρός ή μέχρι να μας τελειώσουν τα όπλα, ότι γίνει πρώτο.
Η Τουρκία απέρριψε πρόταση να «ανταλλάξει» τους S-400 με τα F-35
Η μόνη λύση στην ελληνική αεροπορική κρούση λέγεται S-400. Οι τελευταίοι θα αναγκάσουν τα ελληνικά μαχητικά να πετούν χαμηλά, ενώ θα απαγορεύσουν μεγάλες περιοχές που συγκεντρώνεται η τουρκική βιομηχανική και οικονομική ισχύς. Η ύπαρξή τους θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην ΠΑ, ενώ πιθανή μετακίνησή τους κοντά στα ελληνικά νησιά, θα είναι ίσως η μόνη λύση για επίτευξη μονιμης αεροπορικής υπεροχής πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο.
Για να γίνουμε πιο “κακοί”, οι S-400 θα είναι και μια λύση για ελληνικά όπλα όπως οι ATACMS. Επίσης, είναι μια εξαιρετική λύση για την προστασία του “Παλατιού“, καθώς ο Ερντογάν δεν έχει ξεχάσει το γεγονός ότι η ΤΗΚ πολέμησε εναντίον του, βομβαρδίζοντας με LGB σημαντικά σημεία κατά το πραξικόπημα. Η στελέχωση των S-400 με αρκετούς “πραιτωριανιούς” του, είναι μια δικλείδα ασφαλείας. Τι εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε έναν μοναχικό πιλότο F-35A, που αποφασίζει να κάνει καλοκαιρινό το χειμερινό παλάτι, με την βοήθεια δυο 1000άρων LGB; Θυμίζουμε πως η ΤΗΚ έχει χάσει τόσους πιλότους από τον Ερντογάν, όσους θα έχανε και από την ελληνική αεράμυνα αν αποφάσιζε κάποια στιγμή να αναμετρηθεί μαζί της.
Τράβηγμα στο τουρκικό αυτί για τους S-400 με αναφορά στα F-35
Πάμε στα F-35A. Οι καλοί αναγνώστες μας θα ξέρουν πως το F-35A εκτός από stealth είναι και “μαρτυριάρικο”. Αν είσαι η Νορβηγία, η Δανία ή και η Ελλάδα, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αν τώρα είσαι η Τουρκία, που διάγεις έναν πειρατικό βίο, τότε οι αναφορές που στέλνει το F-35A στις ΗΠΑ είναι πρόβλημα. Επίσης, το υπερυψηλής τεχνολογίας F-35A έχει άμεση ανάγκη τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια, προκειμένου να παραμένει αξιόμαχο. Την στιγμή που ανά πάσα στιγμή, μπορείς να εμπλακείς σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, ή και Αίγυπτο, θες να βασίζεσαι στις ΗΠΑ για να διατηρήσεις τα υπερσύγχρονα και πανάκριβα μαχητικά σου αξιόμαχα;
Το έχουμε πει, η Τουρκία δεν χρειάζεται τα F-35A. Το καλύτερο γιαυτή είναι να πολεμά με stand off όπλα που ρίχνουν τα F-16 της, αλλα και να χτυπά με βαλλιστικούς πυραύλους. Η Ελλάδα θα προσπαθεί να αντεπιτεθεί με την ΠΑ, κι εκεί είναι η σημαντική αξία των S-400. Οι τελευταίοι είναι που θα κρατήσουν την ΠΑ μακρυά από τις τουρκικές οικονομικές και στρατιωτικές υποδομές. Τα F-35A δεν θα μπορούν να το κάνουν.
ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;
Τελευταία παράμετρο στην εξίσωση βάζουμε το κόστος. Τα F-35A θα πρέπει να πληρωθούν σε σκληρό συνάλλαγμα, ενώ τα S-400 αγοράζονται με διακρατικές συμφωνίες και δάνεια της ρωσικής κυβέρνησης, στο επίσης ασταθές και “μαλακό” ρούβλι. Με το κόστος των 100+16 F35A/B έχει ποτέ κανείς αναρωτηθεί πόσα συστήματα S-400 αγοράζονται; μήπως με τα ρέστα φτιάχνουν τελικά το TF-X ή συμμετέχουν στο Su-57;
Τα F-35A θεωρούμε πως θα καταλήξουν στην Τουρκία, μόνο στην περίπτωση που αυτή αλλάξει, και το αποδείξει έμπρακτα. Ίσως να μιλάμε όχι απλά για αλλαγή, αλλά για εκ βάθρων εκθεμελίωση όσων έχει φυτέψει βαθιά στην Τουρκία ο ισλαμιστής Ερντογάν.
Μετά από όλα αυτά, εσείς, αν είσασταν στην θέση του Ερντογάν, τι θα επιλέγατε; S-400 ή F-35A;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η άποψη είναι θέμα προς συζήτηση. Όποιεσδήποτε απόψεις είναι αποδεκτές, αρκεί να μην είναι υβριστικές ή ειρωνικές.
Το F-35: Αόρατο στα ραντάρ αλλά «ορατό» στις κυβερνοεπιθέσεις;