Το διπλωματικό γαϊτανάκι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ συνεχίζεται με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κ. Κέι Μπέιλι Χατσισον να ζητά ανοιχτά να διακοπεί η παραγωγή από τη Ρωσία των πυραύλων 9M729 που θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, παραβιάζοντας έτσι την συνθήκη INF.
Αυτό βέβαια δεν είναι είδηση τόσο, όσο το γεγονός ότι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν «τα αντίμετρα της εξουδετέρωσης των πυραύλων αυτών που παραβιάζουν την συνθήκη» (σ.σ. “The counter-measures would be to take out the missiles that are in development by Russia in violation of the treaty”). Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για ευθεία απειλή ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον ρωσικών μονάδων!
Το δε ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε σε μία οργισμένη ανακοίνωση ότι «Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που κάνουν τέτοιες δηλώσεις δεν συνειδητοποιούν τα επίπεδα της υπευθυνότητάς τους και τον κίνδυνο της επιθετικής ρητορικής».
Η Χάτσισον αργότερα ανασκεύασε τις δηλώσεις της ουσιαστικά λέγοντας κάτι σαν «δεν εννοούσα αυτό που όλοι κατάλαβαν».
https://twitter.com/USAmbNATO/status/1047203183964160001
Το θέμα είναι ότι τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις κι από τις δυο πλευρές είναι ολοένα και πιο συχνές το τελευταίο διάστημα. Φαίνεται ότι πολλά πράγμα δεν εξελίσσονται όπως τα προέβλεπε ο στρατηγικός σχεδιασμός των δυο πλευρών και αυτό βγαίνει προς τα έξω με ατυχείς επικοινωνιακές ατασθαλίες.
Πριν λίγες μέρες ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκε είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προκειμένου να εφαρμόσουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, έχουν την δυνατότητα να τις επιβάλλουν βίαιο ναυτικό αποκλεισμό προκειμένου να αποτρέψουν τις εξαγωγές της ορυκτών καυσίμων να φτάσουν στον προορισμό τους!
Φυσικά κι αυτή η δήλωση απορρίφθηκε μετά βδελυγμίας από τη Ρωσία, που με δηλώσεις μέλους της Γερουσίας Αλεξέι Πουσκώφ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο «θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου» και χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ζίνκε ως «απόλυτες ανοησίες».
Αναμφίβολα ζούμε σε… ενδιαφέροντες καιρούς που θυμίζουν επικίνδυνα τις πιο θερμές περιόδους του Ψυχρού Πολέμου. Η προφανής διαφορά βέβαια είναι ότι τότε οι ΗΠΑ είχαν μόνο ένα μέτωπο με την ΕΣΣΔ, ενώ σήμερα έχουν ανοίξει ένα δεύτερο με την Κίνα, που βλέπουν ότι δεν μπορούν πλέον να την προσεγγίσουν όπως τότε.