«Άγρυπνο φρουρό» για τους πολίτες και το περιβάλλον, αποτελεί το νέο «όπλο» διαρκούς επιτήρησης και δυνατότητας άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όταν παραστεί ανάγκη, το οποίο έθεσε σε λειτουργία για το προσεχές διάστημα της αντιπυρικής περιόδου ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωσταντέλλος σε ειδική εκδήλωση, στο δημαρχείο της πόλης, παρουσία καθ΄ύλην αρμόδιων υπουργών, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας κ.α.
Πρόκειται για το πρωτοποριακό για τη χώρα, σύστημα εναέριας 24ωρης επιτήρησης του αστικού, περιαστικού και δασικού πράσινου της πόλης, με τη χρήση drone, για την έγκαιρη προειδοποίηση και (μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων) αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων σχετιζόμενων με την κλιματική κρίση καταστάσεων. Το σύστημα αναμένεται να υιοθετήσουν και άλλοι δήμοι ενώ το σήμα του θα αποστέλλεται και στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.
Ειδικότερα κατά την παρουσίαση ο δήμαρχος Γρ. Κωνταντέλλος επισήμανε ότι πλέον βρισκόμαστε στην καρδιά της κλιματικής κρίσης και η στόχευση στην διαρκώς επιδεινούμενη εκδήλωση της είναι η αναστροφή. «Διαφορετικά θα εκδηλώνονται μεγα/φαινόμενα τα οποία θα απαιτούν μεγα συστήματα υψηλότατου κόστους για να αντιμετωπιστούν». Με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Ιουνίου στην περιοχή, με συνέπεια την απώλεια φυσικού κεφαλαίου, λόγω μη έγκαιρης ειδοποίησης, σημείωσε ο δήμαρχος «σπεύσαμε και καλύψαμε την αδυναμία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιταχύνοντας τα βήματα μας ούτως ώστε μέσα στην τρέχουσα περίοδο και όχι στην επόμενη όπως είχαμε συζητήσει να εγκαταστήσουμε αυτό «το πρώτο στη χώρα σύγχρονο σύστημα με επιτήρηση από αέρος 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, σε πραγματικό χρόνο, με drone τα οποία διαθέτουν ψηφιακές αλλά και θερμικές κάμερες και μεγάφωνα ώστε να είναι η επαφή μας διαδραστική με αυτούς οι οποίοι δεν πρέπει βρίσκονται στο σημείο”.
Στην σημασία της πρόληψης εστίασε και ο υφυπουργός Γ. Αμυράς σημειώνοντας ότι έχει αλλάξει η εθνική πολιτική απέναντι σε αυτόν τον τομέα. «Με εντολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη υλοποιείται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας με χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκ. από τον τακτικό προϋπολογισμό. «Σε όλη την Ελλάδα δεκάδες συνεργεία υλοτόμων αφαιρούν την καύσιμη ύλη σε περισσότερα από 100 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα καθαρίζοντας περίπου 100.000 στρέμματα δάσους, απλωμένα σε έκταση 18 εκ. στρεμμάτων. Διανοίγουμε και συντηρούμε δασικούς δρόμους συνολικού μήκους 12.000 χλμ. και αντιπυρικές ζώνες 2.200 χλμ» Ο κ. Αμυράς πρόσθεσε ότι στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί και ο Υμηττός με 6 εκ. ευρώ για τον καθαρισμό έκτασης 2.200 στρεμμάτων και την διάνοιξη 90 χλμ. δασικών δρόμων, όπως και άλλες περιοχές.