Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη στήριξή της κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ σήμερα, στην πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι έφτασε στη γερμανική πρωτεύουσα χθες Σάββατο βράδυ από τη Ρώμη όπου συναντήθηκε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον πάπα Φραγκίσκο. Πέταξε με γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο συνόδευσαν στον γερμανικό εναέριο χώρο πολεμικά αεροσκάφη της Λουφτβάφε.
«Στην πιο κρίσιμη στιγμή στη σύγχρονη Ιστορία της Ουκρανίας, η Γερμανία περήφανη που είναι μια πραγματική φίλη και ένας αξιόπιστος σύμμαχος», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο βιβλίο επισκεπτών της γερμανικής προεδρίας. «Μαζί θα κερδίσουμε και θα φέρουμε την ειρήνη πίσω στην Ευρώπη».
Ο Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προτού μεταβεί στο Άαχεν για να παραλάβει το βραβείο Καρλομάγνου.
Χθες βράδυ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Γερμανία προετοιμάζει το μεγαλύτερο έως τώρα πακέτο στήριξης της Ουκρανίας: περιλαμβάνει πυρομαχικά, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, άρματα μάχης και στρατιωτική μηχανολογική υποστήριξη αξίας άνω των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έκανε λόγο για 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 12 εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων IRIS-T SLS και πυραύλους, πυρομαχικά, 30 βαριά άρματα μάχης Leopard 1 Α5, 20 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) Marder και περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα οχήματα άλλων τύπων. «Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας η οποία υπερασπίζεται τον εαυτό της εναντίον της ρωσικής επίθεσης», τόνισε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανάρτησή του.
Ο Ζελένσκι έκανε λόγο για ένα «ισχυρό πακέτο» σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία άφησε να εννοηθεί ότι με τους Γερμανούς αξιωματούχους θα συζητήσει για την παροχή όπλων στη χώρα του, περιλαμβανομένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, όπως και για την υποψηφιότητά της να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και για θέματα ασφαλείας.
Φωτογραφία: EPA/FILIP SINGER