Είναι πλέον αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς την σκηνή των μικρών drones (ως τέτοια ορίζουμε τα κλασικά τετρακόπτερα/οκτακόπτερα, συνήθως εμπορικού τύπου) καθώς τα νέα μοντέλα και με στρατιωτικές εφαρμογές βγαίνουν κατά δεκάδες.
Στην αμυντική έκθεση λοιπόν, VIDEX 2022 που έγινε στο Βιετνάμ, μια τοπική εταιρία (αμερικανικής ιδιοκτησίας, αλλά σχεδίαση, παραγωγή γίνονται όλα εγχώρια), η RT Robotics παρουσίασε το drone Hera (από το ελληνικό Ήρα) σε οπλισμένη εκδοχή με 9 οπλοβομβίδες/χειροβομβίδες οι οποίες εξαπολύονται με ελεύθερη πτώση.
Το Hera έχει ήδη κυκλοφορήσει σε πολιτική έκδοση και μπορεί να μεταφέρει έως 15 κιλά φορτίο, ενώ το μικτό του βάρος απογείωσης είναι 30 κιλά. Παρά το μέγεθος του, συμπτύσσεται και μπορεί να μπει σε μεγάλο σακίδιο πλάτης και η κατασκευάστρια το τονίζει αυτό ιδιαίτερα, για την εύκολη δηλαδή μεταφορά του, που ταιριάζει και ως απαίτηση στη στρατιωτική χρήση (στην κεντρική εικόνα φαίνεται ως φόρτος στην πλάτη στρατιώτη).
Το drone μπορεί να πετάξει έως μια ώρα χωρίς φορτίο και από εκεί και πέρα ο χρόνος μειώνεται ανάλογα το βάρος που μεταφέρει, ενώ η εμβέλεια του είναι 11 χιλιόμετρα. Έχει 4 κύρια σημεία ανάρτησης όπου μπορεί να πάρει κάμερες, φώτα, ηχεία, laser, lidar, για επισκόπηση και έλεγχο, ή να φορτωθεί με εκρηκτικά όπως είπαμε.
Το ερώτημα εδώ είναι γνωστό: Γιατί ένα τέτοιο ή παρόμοιο drone δεν μπορεί να κατασκευαστεί μαζικά στην Ελλάδα για τις στρατιωτικές μας ανάγκες που μπορεί και να είναι για χιλιάδες αντίστοιχα: για χρήση επισκόπησης από επίπεδο διμοιρίας, ως συνοδευτικό ειδικών δυνάμεων, αρμάτων, πυροβολικού, ως επιθετικό, ως αυτοκτονίας, ως στοχοποίησης, μεταφοράς κρίσιμων φορτίων στο πεδίο μάχης και τόσα ακόμη.