Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε το παρακάτω βίντεο, από το εμπορικό Zografia, ελληνικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας, το οποίο χτυπήθηκε από πύραυλο των Χούθι την περασμένη Τρίτη.
Το σκάφος 57.000 τόνων πλήττεται κοντά στην πλώρη και ακολουθεί έκρηξη, η οποία όμως είναι μικρού σχετικά μεγέθους. Δεν μπορεί από την εικόνα να διακρίνουμε με ακρίβεια τι βλήμα χρησιμοποιείται, αλλά κάνουμε μια υπόθεση, από το μήκος και το σχήμα του (και εκτιμώντας από την έκρηξη πως η πολεμική κεφαλή είναι μικρού βάρους), ότι είναι το Falaq 1.
Το συγκεκριμένο (φωτό), παρουσιάστηκε πέρυσι σε παρέλαση στην Υεμένη, και περιγράφηκε με μήκος 6 μέτρα, βαλλιστικό με κινητήρα στερεών καυσίμων και ηλεκτροοπτικό αισθητήρα, έχοντας εμβέλεια κάπου 200 χιλιόμετρα. O πύραυλος εκτιμάται ότι έχει καταγωγή από το βαρύτερο ιρανικό Khalij Fars.
Οι Χούθι έχουν ποικιλία αντιπλοϊκών πυραύλων όλων των τύπων, κυρίως αντίτυπα (ή απευθείας προμήθεια), από ιρανικά μοντέλα και κινεζικά όπως τα C-801/802. Πάνω στα οποία όμως σχεδιάζουν και εξελίσσουν δικές τους παραλλαγές και μετατροπές, σε μικρότερα ή μεγαλύτερα μεγέθη, -κάτι που κάνουν και οι Ιρανοί- παράγοντας “οικογένειες” βλημάτων με παρεμφερή τεχνολογία.
Γενικότερα οι Χούθι έχουν κάνει διεθνή έκπληξη, καθώς παίρνουν τεχνογνωσία από το Ιράν (αλλά και από τις παλαιότερες σοβιετικές και κινεζικές σχεδιάσεις πυραύλων που υπάρχουν σε αφθονία στη Μέση Ανατολή), και κατασκευάζουν μια μεγάλη γκάμα βλημάτων, βαλλιστικών και cruise, όπως και αντιαεροπορικών, σε βιοτεχνικό/βιομηχανικό επίπεδο, μαζί με κάποιους φορείς τους σε φορτηγά, όπως βέβαια και πολλά μη επανδρωμένα. Δεν επιδιώκουν υψηλή ποιότητα, αλλά εστιάζουν στην ποσότητα και την μεγάλη εμβέλεια των κατασκευών τους, ώστε να χτυπούν σε βάθος τη γειτονική Σαουδική Αραβία, ή ακόμη και τολμώντας εκτοξεύσεις προς το Ισραήλ.
Το αποτέλεσμα το βλέπουμε αυτές τις μέρες: Η απειλή τους, αν και δεν έχει βυθίσει κανένα εμπορικό πλοίο, παρότι στοχεύονται συνεχώς, έχει καταφέρει να εκτρέψει μεγάλο μέρος της εμπορικής ναυτιλίας μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και το Σουέζ. Και βέβαια να “προσελκύσει” στην περιοχή πολεμικά σκάφη από διάφορες χώρες, τα οποία καταρρίπτουν πολλά βλήματα και μη επανδρωμένα των Χούθι, αλλά με υψηλό κόστος χρήσης των δικών τους πανάκριβων αντιαεροπορικών.