Το τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία 1» έδειξε ένα ρεπορτάζ για την παραγωγή των περιφερόμενων πυρομαχικών Lancet της εταιρίας ZALA Aero, που έχουν κάνει τόση εντύπωση στην Ουκρανία. Όπως αναφέρθηκε από την έναρξη της εισβολής μέχρι σήμερα έχει «50πλασιαστεί η παραγωγή» και πως υπάρχει «πολλαπλάσιο απόθεμα από ότι άρματα του ΝΑΤΟ φθάσουν στην Ουκρανία».
Στην κάμερα μίλησε ο επικεφαλής σχεδιαστής του Lancet, o Alexander Zakharov, ο οποίος περιέγραψε και την πίεση για αυξημένη παραγωγή αλλά και την ανάγκη για εύρεση νέων κέντρων συναρμολόγησης. Και είπε πως βρήκαν τους χώρους που χρειάζονταν αξιοποιώντας εμπορικά κέντρα (!) τα οποία είχαν αδειάσει λόγω αποχώρησης των καταστημάτων δυτικών συμφερόντων. «Εκεί βρήκαμε το ιδανικό περιβάλλον, εξαερισμό, air condition, συστήματα πυρασφαλείας, πάρκινγκ για το προσωπικό μας». Όπως είπε η εταιρία αγόρασε ένα εμπορικό κέντρο και έχει τώρα χώρους 50.000 τετραγωνικά μέτρα στη διάθεση της. Στο βίντεο (απόσπασμα παραπάνω) υπήρχε περιήγηση στους σύγχρονους χώρους με επίδειξη πολλών ειδικών μηχανημάτων, κοπτικών, CNC, καλουπιών συνθετικών υλικών και ρητίνης για το κέλυφος κ.λπ. και βέβαια πολλών Lancet σε διάφορα στάδια κατασκευής.
Το ενδιαφέρον είναι πως παρουσιάστηκε μια νέα έκδοση του όπλου εκτός από τις 2 που είναι σε δράση έως σήμερα (διαφέρουν σε μέγεθος σε ισχύ εκρηκτικής κεφαλής). Το νέο Lancet (φωτό κάτω) θα εξαπολύεται μαζικά από ειδικά κιβώτια πολλαπλής εκτόξευσης, είτε στατικά είτε κινητά. Και θα είναι δικτυοκεντρικής φιλοσοφίας, ώστε να δρουν ως σμήνος.
Ο Alexander Zakharov περιέγραψε το εξής σενάριο: Ο άνθρωπος-χειριστής καθορίζει μια περιοχή επίθεσης και κάνει την επιλογή «να πληγούν μόνο άρματα», οπότε τα Lancet θα αναζητούν τα συγκεκριμένα οχήματα (άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα) και όχι άλλους μικρότερους στόχους. Αλλά αν εντοπίσουν ένα ραντάρ, το οποίο θεωρείται ως «υψηλότερης αξίας», θα το χτυπήσουν πρώτο, καθώς θα «υπερβαίνει» το κατώφλι αξιολόγησης στόχων.
Ο ίδιος απέρριψε την ιδέα πως μια θωράκιση γρίλιας ή σύρματος μπορεί να αντιμετωπίσει τα Lancet, καθώς αυτά εκρήγνυνται λίγο πριν την πρόσκρουση δημιουργώντας ένα ωστικό κύμα που παρασύρει και το όποιο εξωτερικό πλέγμα. Επίσης δήλωσε πως τα Lancet είναι απρόσβλητα από ηλεκτρονικό πόλεμο καθώς εμπεριέχουν τα κυκλώματα και το λογισμικό τους, οπότε δεν εξαρτώνται από άλλη πηγή. Όπως είπε, τα Lancet αποκαλούνται «ιπτάμενα Καλάσνικοφ» για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία τους.