Μέρος της αναστάτωσης που έφερε η ζωή μας ο κορονοϊός (πέρα βέβαια τα πολύ τραγικά) είναι και η μεγάλη αναβολή ταινιών, σειρών, νέων δίσκων κ.λπ. καθώς κρίθηκε πως το παγκόσμιο κοινό ήταν αδύνατο να έχει πρόσβαση σε αυτά. Έτσι μια πολυαναμενόμενη ταινία, το Top Gun: Maverick που θα έβγαινε εντός του 2020, τώρα έχει μεταφερθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Για πολλούς από εμάς, κοντά ή και πάνω από τα «ήντα», η αρχική ταινία, το Top Gun του 1986, με τον Tom Cruise, την Kelly McGilis, τον Val Kilmer, τον Anthony Edwards, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία της νιότης μας. Παρά το γεμάτο απιθανότητες σενάριο, παρά την αφέλεια της σε μια -ακόμη- ψυχροπολεμική εποχή- η ταινία έσπασε ταμεία, την είδαμε και την ξαναείδαμε ως μια μοντέρνα εκδοχή των παραμυθιών του Αρθούρου, αυτή τη φορά όμως με αεροπλανοφόρα και αξέχαστες «γάτες» (τα πανέμορφα F-14 Tomcat). Μέχρι το Μάρτιο λοιπόν δείτε ένα μικρό βίντεο αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω στο «κατάστρωμα» στους ήχους του Danger Zone του Kenny Loggins. Ένα τραγούδι ταυτισμένο με την ταινία (με δεύτερο το You’ve lost that loving feeling των Righteous Brothers).
Ένα παρόμοιο σενάριο μπορουν να χρησιμοποιήσουν και οι Τουρκοί με το F35A (οταν το πάρουν). Βολή απο απόσταση και αναστροφή. (Παγια τακτική των Ασιατών)
Ένα ωραίο κείμενο -απαντηση σε όσους πιστεύουν ακόμα οτι εντυπωσιακές για airshοw μανουβρες τύπου….cobra……δεν έχουν ακόμη πολύ σχέση με τις πραγματικές αερομαχίες σε σύγχρονο πεδίο μάχης.
Όπως και.μαθημα για τον…αν…το f-35 …στρίβει η όχι .
Ναι συμφωνούμε ότι κάποιο κλειστό πεδίο μάχης χωρίς αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων όπως το Αιγαίο δεν θα έχει αερομαχία αποστάσεων 100χλμ……αλλά.και πάλι …..κανένας πιλότος κανενός αεροσκάφους δεν θα επιλέξει εκτός και αν είναι η τελευταία του επιλογή κλειστή αερομαχια.
Σύμφωνα με όλες τις ανοιχτές πηγές ο mica έχει μέγιστη εμβέλεια 80km
Ένα ρεπορτάζ από ανώνυμες πηγές έχει αξία, όσο και εκείνο από για την υποτιθέμενη κακή παρουσία των Pantsir στην Συρία, όσο και οι ιστορίες από τους κυνηγούς με τις αρκούδες, τους ψαράδες με τις φάλαινες και τους ναυτικούς με τις γοργόνες. Tις ακούς για να περάσει η ώρα.
Μια τέτοια παρόμοια ανώνυμη πηγή είχε αναφέρει τον περασμένο χρόνο (πολύ πριν την υποτιθέμενη ινδική απογοήτευση από τις επιδόσεις του R-77 στο Κασμίρ) το ενδιαφέρον για την ενσωματώση τον Meteor στα Sukhoi.
https://www.defenseworld.net/feature/16/Beyond_Visual_Range_Air_to_air_Missiles_for_India___s_LCA__Su_30MKI
Και δύο πράγματα ακόμα.
1) πιθανό πραγματικό ενδιαφέρον για ενσωμάτωση του derby δεν σημαίνει απογοήτευση για τον R-77. Η διεύρυνση του οπλοστασίου, η μείωση της εξάρτησης από μια πηγή προμηθειών και τα οφέλη από την ομοιοτυπία του οπλοστασίου μεταξύ των τύπων αεροσκαφών είναι ένας πειρασμός που μια μεγάλη χώρα σαν την Ινδία είναι δύσκολο να αντισταθεί
2) οι Ινδοί κατά καιρούς γκρινιάζουν για τα οπλικά συστήματα που αγοράζουν όχι μόνο από Ρώσους αλλά και από Γάλλους και λοιπούς προμηθευτές ως διαπραγματευτικό μέσο ανατολίτικης λογικής. Απόδειξη ότι ξανααγοράζουν σταθερά από τους προμηθευτές που κατακρίνουν.
Το άρθρο δεν δείχνει μόνον την αξία του f-35 στην αναχαίτιση αλλα και στην αντιμετώπιση του κινδύνου των S400…….
Θα μπορούσαν να μπουν απλώς στη wikipedia και να συγκρίνουν τα χαρακτηριστικά των δύο πυραύλων πριν τα στείλουν σε BVR αποστολές.
Ναι όντως υπάρχει η υποψία ότι οι Ρώσοι υπερβάλουν στα χαρακτηριστικά των προιόντων τους εδώ όμως οι τιμές που έχει η wikipedia τους δικαιώνουν.
Και συγκεκριμένα:
Operational range
80–100 km (R-77)
110 km (R-77-1)
>193 km (K-77M)
Ενώ ο AMRAAM
Operational range
AIM-120A/B: 55–75 km (30–40 nmi)[3][4]
AIM-120C-5: >105 km (>57 nmi)[5]
AIM-120D (C-8): >160 km (>86 nmi)[6]
Επομένως αν είχαν την άλλη έκδοση του R77-1 πιθανότατα θα είχαν αντίστοιχες δυνατότηες με τους πακιστανικούς amramm
Οπότε μετά την χρήση υπερσύγχρονων ισραηλινών κατευθυνόμενων βομβών που απέτυχαν παταγωδώς να βρουν στόχο, οι ινδοί έχουν κι άχρηστους ρωσικούς πυραύλους που δεν κατάφεραν να υπερβούν την εργοστασιακή εμβέλεια τους.
Το να μετράμε εμβέλειες είναι εντελώς άκυρο, το θέμα είναι η φονικότητα και η αντίσταση του πυραύλου σε αντίμετρα και φυσικά φαινόμενα. Ο AIM120C7 αν εξαπολυθεί στα 2000 πόδια ούτε 10 nm δεν θα διανύσει, το ίδιο ισχυεί και για κάθε πύραυλο. Οι εμβέλειες πυραύλων δεν είναι σταθερές. Το ίδιο ισχυεί και για τον Meteor. Ξέρουμε τι burn time έχει ή πόση ώση παράγει ο κινητήρας του; π.χ ο AIM9X έχει burn time περίπου 2.5 sec ενώ ο IRIS-T είναι στα 3 sec άρα ο IRIS-T έχει μεγαλύτερη εμβέλεια.
Εμένα πάλι το άρθρο πιο πολύ μου δείχνει τα ελαττώματα της Ινδίας παρά του R-77. Το εντάσσω στην ίδια κατηγορία με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τους στο στυλ “σκεφτείτε πόσο καλύτερα θα τα είχαμε πάει αν είχαμε εκείνα τα ψωροραφάλ”.
Που είναι οι ρωσοφιλοι οεοοο;;
Όταν αναφέρει ο κατασκευαστής μέγιστη εμβέλεια πχ 80 χλμ αναφέρεται υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις όπως υψηλή αρχική κινητική ενέργεια από τον φορέα, ύψος ρίψης από τον φορέα άνω των 30000 – 35000 ποδών, αντίπαλος επιπέδου P3 orion. Σε ανοιχτό πεδίο η αντιμετώπισή των πυραύλων σε αυτές τις αποστάσεις ειδικά από φορείς όπως su30 ή f15 ή ακόμα και f16 είναι βούτυρο στο ψωμί. Από τα ηλεκτρονικά αντίμετρα που φέρουν μέχρι αναστροφή και πλήρη ώση ή κάθοδος σε χαμηλό υψόμετρο με παράλληλη αλλαγή πορείας ώστε η πυκνότητα του αέρα να κάνει την υπόλοιπη δουλειά.
Το θέμα με τα Su ήταν πως δεν μπορούσαν να πλησιάσουν αρκετά κοντά αφού τα πακιστανικά θα έριχναν το απόθεμά τους όχι για να καταρρίψουν τα Su αλλά απλώς να τα αναγκάσουν να κάνουν ελιγμούς αποφυγής. Σε θεωρητικό επίπεδο τα Su θα πλησίαζαν μόλις τελείωνε το απόθεμα των αντιπάλων.
Όσον αφορά την Ελλάδα όπου σε περίπτωση σύγκρουσης θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα αφού το γεωγραφικό πλάτος και μήκος της σύγκρουσης είναι μικρό, πολλά ραντάρ να ανοιγοκλείνουν, από η/μ παρεμβολές άλλο τίποτα και δεκάδες αεροσκάφη στον αέρα με χαμηλά αρχικά υψόμετρα για να μην εντοπίζονται ή από τα ψηλά θα κατεβαίνουν στα χαμηλά, οι μέγιστες διαστάσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 35χλμ. Εκτός και αν πετάς ψηλά και δεν αντιληφθείς ότι σου έρχεται (mica missile..).