Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εξέφρασε σήμερα αμφιβολίες για την επανεκλογή στη Βενεζουέλα, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση, του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους παραδοσιακούς συμμάχους του στη Λατινική Αμερική καθώς και από το Πεκίνο και τη Μόσχα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν.
«Φοβόμαστε σοβαρά πως το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντανακλά τη βούληση ή την ψήφο του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιαπωνία, εκτιμώντας πως «η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση και ως εκ τούτου θα αντιδράσει».
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε «πλήρη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία» στη Βενεζουέλα.
«Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και κατά μεγάλους αριθμούς. Η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της λεπτομερειακής καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα αρχεία της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα», έγραψε ο Μπορέλ.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, ζήτησε επίσης «πλήρη διαφάνεια» μέσω «δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων, εκλογικό τμήμα το εκλογικό τμήμα, ώστε να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε τα αποτελέσματα».
Ο Ιταλός ομόλογός του Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την «ομαλή» διεξαγωγή των εκλογών, απαιτώντας «αποτελέσματα που είναι δυνατό να επαληθευθούν και την πρόσβαση σε έγγραφα».
Για τον πρόεδρο της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, «το καθεστώς του Μαδούρο πρέπει να καταλάβει ότι τα αποτελέσματα που δημοσιεύει είναι δύσκολο να τα πιστέψουμε». Προειδοποίησε πως «η Χιλή δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα που δεν είναι επαληθεύσιμο».
«ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΜΑΔΟΥΡΟ, ΕΞΩ!», είπε ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι. «Οι Βενεζουελάνοι επέλεξαν να τερματίσουν την κομμουνιστική δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο», εκτίμησε.
Ο πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Ροδρίγο Τσάβες, «απορρίπτει κατηγορηματικά» την ανακήρυξη της νίκης του Μαδούρο την οποία χαρακτηρίζει «απάτη».
Πρόσθεσε πως η χώρα του θα «συνεργαστεί με άλλες δημοκρατικές κυβερνήσεις της ηπείρου και διεθνείς οργανισμούς ώστε να γίνει σεβαστή η απαράβατη βούληση του λαού της Βενεζουέλας».
Το Περού και η Ουρουγουάη ή ακόμη η Γουατεμάλα εξέφρασαν επίσης τις αμφιβολίες τους.
Ο Νικολάς Μαδούρο έλαβε την υποστήριξη των συνηθισμένων συμμάχων του: της Κούβας, της Νικαράγουας, της Βολιβίας και της Ονδούρας.
Ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον «αδελφό» του Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να του εκφράσει τα θερμά συγχαρητήριά του για τον «ιστορικό εκλογικό θρίαμβό» του.
Η Κίνα, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, συνεχάρη τον Μαδούρο και δήλωσε «έτοιμη να εμπλουτίσει τη συνήθη στρατηγική σύμπραξη και να φροντίσει ώστε να επωφεληθούν οι λαοί των δύο χωρών», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας, Λιν Ζιάν.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Νικολάς Μαδούρο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βενεζουέλας, λέγοντας πως η Μόσχα έχει στρατηγική σύμπραξη με τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και πως ο Μαδούρο είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Ρωσία.
«Οι σχέσεις Ρωσίας-Βενεζουέλας έχουν τον χαρακτήρα στρατηγικής σύμπραξης», είπε ο Πούτιν σε ένα μήνυμα προς τον Μαδούρο, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. «Είμαι βέβαιος πως οι δραστηριότητές σας στην ως επικεφαλής του κράτους θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην προοδευτική εξέλιξή τους προς όλες τις κατευθύνσεις».
«Αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφέροντα των φιλικών λαών μας και συνάδει με την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης», είπε ο Πούτιν. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε την εποικοδομητική κοινή εργασία μας σε επίκαιρα θέματα στη διμερή και διεθνή ατζέντα».
«Θυμηθείτε πως είσαστε πάντα ένας ευπρόσδεκτος καλεσμένος στο ρωσικό έδαφος».