Το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» θα παραμείνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προσβάσιμο στο ευρύ κοινό της Βορείου Ελλάδος, και η μετακίνησή του θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο με τελικό προορισμό τον Φλοίσβο, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε χθες στη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε:
«Το αντιτορπιλικό «Βέλος» που τίμησε με την ένδοξη ιστορία του τη μάχη των στελεχών για τον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και συμμετείχε ενεργά στις αποστολές σε κάθε άκρη της Πατρίδας και όχι μόνο, παραμένει ελλιμενισμένο στη Θεσσαλονίκη από τις 9 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ως πλοίου – μουσείου, επισκέψιμου για το ευρύ κοινό. Μέχρι σήμερα έχει γίνει πόλος έλξης για περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό με την παραμονή του στον Φλοίσβο, ενώ παράλληλα προσφέρει και σημαντικό κοινωνικό έργο, μέσω διοργάνωσης σημαντικών δράσεων, με την τελευταία να έχει υλοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η οποία αφορούσε στην πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας.
Για τη θέση του ελλιμενισμού έχουν ληφθεί υπόψη, τόσο η γεωγραφία και η ναυτιλιακή θέση του λιμένος, όσο και οι συνήθεις επικρατούσες συνθήκες. Τυχόν φθορές που δύναται να προκληθούν σε αυτό από τις εκάστοτε επικρατούσες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζονται άμεσα και πάντοτε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας, καθόσον δεν μπορεί να αποκλεισθεί η προσβολή του πλωτού μέσου από αυτές, γεγονός που θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της χώρας.
Στο παραπάνω πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, το ΥΠΕΘΑ θα συνεχίσει να διατηρεί το πλοίο – μουσείο στον λιμένα της Θεσσαλονίκης, προσβάσιμο στο ευρύ το κοινό της Βορείου Ελλάδος, ενώ η μετακίνηση του θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, βάσει του σχεδιασμού ικανοποίησης αιτημάτων ελλιμενισμού και σε άλλες πόλεις, με τελικό όμως προορισμό τον Φλοίσβο.
Σε κάθε περίπτωση, η ευαισθησία στην ιστορία, στην ιστορική μνήμη θα πρέπει να επιδιώκεται και να αποδεικνύεται με σταθερότητα, με συνέπεια, με σεβασμό σε κάθε ιστορική περίοδο και σε κάθε στιγμή του Έθνους και όχι αλα κάρτ, και σε κάθε περίπτωση όχι αποσπασματικά. Ας είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, ας κοπιάσουμε για αυτό. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για αυτό. Το οφείλουμε στην ιστορία, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».