Αυτή η περίεργη σωληνοειδής κατασκευή προσομοιάζει όσο πιο πολύ γίνεται μια πυρηνική έκρηξη. Παράγει ωστικό κύμα με ισχύ που μπορεί να διαλύσει ένα τεθωρακισμένο ενώ μια γεννήτρια ηλεκτρομαγνητικών παλμών δίνει μια ιδέα τί παθαίνει ένα όχημα, τα συστήματά του και οι επιβαίνοντες, σε περίπτωση που βρεθούν κοντά σε ένα πυρηνικό όπλο που εκρήγνυνται.
Το πεδίο δοκιμών του 12ου Κεντρικού Ινστιτούτου Ερευνών, ένα από τα πολλά που διαθέτει το Ινστιτούτο σε ολόκληρη την Ρωσία, βρίσκεται περίπου 50 χλμ έξω από την Μόσχα. Εδώ ο ρωσικός Στρατός δοκιμάζει την αντοχή των μη επανδρωμένων οχημάτων (UGV) της οικογενείας Kungas στα αποτελέσματα μιας πυρηνικής έκρηξης, αναπόσπαστο μέρος μιας πληθώρας δοκιμών πριν την επίσημη αποδοχή τους.
Ο σωλήνας που προσομοιάζει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έκρηξης έχει μήκος περίπου 112 μ. και χρησιμοποιεί εκρηκτικό γέμισμα για την δημιουργία ενός ωστικού κύματος το οποίο εξέρχεται με απίστευτη ισχύ από το άλλο άκρο. Το όχημα ή ο,τιδήποτε άλλο βρίσκεται εκεί δέχεται το «πλήγμα», προκειμένου οι ερευνητές να προβούν μετά στην ανάλυση των σχετικών δεδομένων.
Σημειωτέον ότι η ισχύς της έκρηξης είναι κλιμακούμενη ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της εκάστοτε δοκιμής. Έτσι οι επιστήμονες μπορούν να διαπιστώσουν την αντοχή του υλικού «παίζοντας» με την απόσταση που θα είχε από το σημείο μιας αληθινής πυρηνικής έκρηξης. Παράλληλα διαπιστώνονται τα αποτελέσματα των ηλεκτρομαγνητικών παλμών στον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό.
Αντίστοιχα συστήματα φυσικά έχουν και οι Αμερικανοί. Ο σωλήνας των Εργαστηρίων Sandia αποτελείται από τρία τμήματα μήκους 3,65 μ. έκαστο, επιτρέποντας στο προσωπικό να κλιμακώνει την ένταση της παραγόμενης έκρηξης ανάλογα με τα τμήματα που χρησιμοποιούνται ανά δοκιμή. Το σύστημα χρησιμοποιεί μέχρι 2.600 λίβρες εκρηκτικών για την δημιουργία διαφόρων μεγεθών ισχύος. Ακόμη και χωρίς πυρηνικά, δεν παύει να προκαλεί δέος.
1η δημοσίευση 5/1/2020