Των Χούθι τα “καμώματα” έχουν γίνει όπως φαίνεται μεγάλο θέμα διεθνώς σε ότι αφορά την εξέλιξη του ναυτικού πολέμου. Καθώς οι τεχνολογικά “πρωτόγονοι” Χούθι (που δεν είναι έτσι βέβαια), έχουν καταφέρει με τους πυραύλους τους και τα μη επανδρωμένα, να μπλοκάρουν έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους της παγκόσμιας εμπορικής ναυσιπλοϊας, την Ερυθρά Θάλασσα, να πετύχουν χτυπήματα κατά πλοίων μεσοπέλαγα, απειλώντας ακόμη και αμερικανικά αντιτορπιλικά με εκατοντάδες πυραύλους διαθέσιμους για άμυνα.
Έτσι προ ημερών το Αμερικανικό Ναυτικό εξέδωσε μια πρόσκληση για ενημέρωση (Request for Information), ζητώντας από τις αμυντικές εταιρείες να περιγράψουν τι συστήματα αντιμετώπισης drones διαθέτουν για άμεση εφαρμογή σε πλοία επιφανείας.
Το τελευταίο συνάγεται από την περιγραφή της πρόσκλησης που ζητείται τα συστήματα να είναι “ώριμα τεχνολογικά και σε παραγωγή και να μπορεί να αναπτυχθούν σε 1-6 μήνες το προτιμότερο ή έως 12 μήνες το αργότερο”. Άλλη απαίτηση είναι να αντιμετωπίζουν UAV κατηγορίας 3 έως 5, ή και άλλες κατηγορίες. Οι κατηγορίες 3 έως 5 είναι για αεροχήματα μικτού βάρους πάνω από 700 κιλά, που φθάνουν σε υψόμετρο έως 18.000 πόδια και με ταχύτητες από 250 χιλιόμετρα ανά ώρα και πάνω. Ενδεικτικά τέτοια, δυτικής κατασκευής, είναι τα Predator, τα Reaper, ta RQ-7B Shadow, το τεράστιο Global Hawk κ.λπ.
Η τρίτη απαίτηση είναι να υπάρχει περιορισμένη ανάγκη ενσωμάτωσης σε υπάρχοντα συστήματα του Ναυτικού, δηλαδή να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα. Άρα οι Αμερικανοί δηλώνουν “θέλω κάτι να αντιμετωπίζει μεγάλα drones, το θέλω έτοιμο, χωρίς πολλές δυσκολίες ενσωμάτωσης σε πλοία και το θελω ΤΩΡΑ”.
Τι θα βρεθεί από αυτή την απαίτηση δεν μπορούμε να υποθέσουμε, πάντως οι προδιαγραφές έστω και τόσο λιτές στην περιγραφή τους δεν είναι κάτι απλό. Κάποιες λύσεις θα είναι ηλεκτρονικών παρεμβολών, ως δηλαδή soft kill, άλλες θα έχουν και hard kill δηλαδή προσβολή του εισερχόμενου drone, είτε με βλήμα είτε με ακτίνα laser, είτε με κάποιο άλλο drone. Θυμίζουμε εδώ πάντως τη ρωσική “βιαστική λύση” που εφαρμόστηκε στην Μαύρη Θάλασσα, ενάντια στην ουκρανική απειλή: Που δεν ήταν άλλη από το να φορτωθούν οχήματα ξηράς, των αντιαεροπορικών συστημάτων Tor και Pantsir πάνω σε πλοία, χωρίς όμως πειστικά αποτελέσματα.
Βίντεο: Ρωσικό πλοίο με σύστημα TOR M2K επάνω, βυθίζεται από ουκρανικά βλήματα…