Χωρίς λεπτομέρειες ήταν η ανακοίνωση της αεροπορικής βάσης Eglin στη Φλόριντα, γνωστό πεδίο δοκιμών και εξέλιξης όλων των εκδοχών του μαχητικού F-15, για την «μεγαλύτερης εμβέλειας βολή πυραύλου αέρος-αέρος που έχει καταγραφεί». Η βολή έγινε από ένα F-15C με ένα ΑΙΜ-120 ΑΜRAAM εναντίον ενός υποηχητικού ιπτάμενου στόχου BQM-167.
Ποια ήταν τώρα η απόσταση; Τυπικά ο AMRAAM αναφέρεται ότι έχει μέγιστη εμβέλεια κοντά στα 150 χιλιόμετρα (στην εκδοχή D). Ο παλαιότερος όμως πύραυλος ο AIM-54 Phoenix που κάποτε εξόπλιζε τα F-14 Tomcat του Αμερικανικού Ναυτικού, είχε αναφερθεί πως είχε εμβέλεια 190 χιλιομέτρων. Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορούμε να υποθέσουμε ότι η βολή για να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη πρέπει να προσέγγισε ή και να ξεπέρασε τα 200 χιλιόμετρα. Συγκριτικά ο Meteor της MBDA, αυτή τη στιγμή ο πιο εξελιγμένος ευρωπαϊκός πύραυλος αέρος αέρος (τον οποίο θα προμηθευθεί και η χώρα μας ως μέρος του “πακέτου” των Rafale) αναφέρεται πως έχει εμβέλεια αρκετά πάνω από 100 χιλιόμετρα, χωρίς να ανακοινώνεται το πόσο, με πιθανολόγηση να προσεγγίζει επίσης τα 200 σε ιδανικές συνθήκες.
Επιτυχής αξιολόγηση με διπλή βολή Meteor από Eurofighter Typhoon
Να αναφέρουμε εδώ βέβαια πως είναι τελείως διαφορετικό η μεγίστη εμβέλεια που μπορεί να πετύχει ένας πύραυλος από την «πρακτική» εμβέλεια σε ένα πεδίο σύγκρουσης. Η μεγίστη χρειάζεται να γίνει από μεγάλο ύψος και με μεγάλη ταχύτητα από το αεροσκάφος-φορέα, ώστε να είναι αυξημένη η αρχική κινητική ενέργεια, ενώ προϋποθέτει ελάχιστους ελιγμούς προς τον στόχο. Στην πράξη τώρα αυτά είναι δύσκολο να διασφαλισθούν, οπότε η πρακτική εμβέλεια είναι αρκετά μικρότερη, αλλά είναι και αυτή που τελικά μετρά, εκεί δηλαδή που ο πύραυλος θα έχει -σε μεγάλο φάσμα ταχυτήτων και ύψους- σημαντική πιθανότητα να καταρρίψει ένα στόχο που ελίσσεται, και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αντίμετρα, δηλαδή το γνωστό «no escape zone».
Αυτά στο δυτικό οπλοστάσιο βέβαια, γιατί στο ρωσικό, τα σκήπτρα εμβελείας κρατά ο R-37 Vympel, ένα «θηρίο» 600 κιλών που το 1994 πέτυχε σε δοκιμή χτύπημα σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.