‘Boomer’, ‘Sniper’, ‘Whiz’, ‘Banzai’, ‘Juggs’, ‘Score’, ‘Pyro’… Κάθε προσωπικό χαρακτηριστικό κλήσης πιλότου της USAF κρύβει και μια μικρή ιστορία, άλλοτε γραφική, άλλοτε απίστευτη, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα. Τα call signs είναι παράδοση για τους πιλότους μαχητικών, άρρηκτα συνυφασμένη με το πνεύμα μονάδος, ωστόσο έχουν και χρηστικό χαρακτήρα.
Οι χειριστές που ονειρεύονται ένα cool χαρακτηριστικό κλήσης προσγειώνονται απότομα μόλις παρουσιαστούν στην μονάδα τους. Η αλήθεια είναι πιο οδυνηρή κι από πλήγμα Sidewinder: Ο «νέος» δεν διαλέγει call sign, το διαλέγουν άλλοι γι’ αυτόν. Συνήθως εμπνέονται από ένα λογοπαίγνιο βασισμένο στο όνομά του, από τον χαρακτήρα του, από μια άτυχη στιγμή ή από κάποια βλακεία που έκανε, την οποία το call sign θα του την θυμίζει για το υπόλοιπο της καριέρας του!
Η «ονοματοδοσία» είναι μια τελετή που γίνεται κατά βάση στην Λέσχη Αξιωματικών, συνοδεία φυσικά των απαραίτητων ποτών –μια μεγάλη στιγμή στο κοινωνικό ημερολόγιο της Μοίρας και μεγάλη αγωνία για τον… νεοφώτιστο. Τί όνομα θα του δώσουν άραγε; Διότι αυτό θα τον συνοδεύει εις το εξής παντού, ακόμη και στην μάχη.
Κάθε τελετή ονοματοδοσίας είναι μοναδική για την ανάδοχο Μοίρα. Αναλόγως τί τύπο αεροσκάφους πετά, οι «παραδόσεις» διαφέρουν μεταξύ των Μοιρών που επιχειρούν με Α-10, F-15 ή F-16. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το προηγούμενο call sign του «νέου» δεν μετρά. Και αλίμονο εάν τολμήσει να συστηθεί στους συναδέλφους του με αυτό. Το λάθος του θα το πληρώσει με πολλά κεράσματα.
Όσοι γνωρίζουν την διαδικασία βεβαιώνουν ότι η δωροδοκία προς την «επιτροπή ονοματοδοσίας» προβλέπεται –συνήθως ποτά ή φαγητά. Το μυστικό εδώ είναι το μέτρο, τα «δώρα» να προσφέρονται με τον προσήκοντα σεβασμό και όχι με θράσος. Η γενναιοδωρία θα εκτιμηθεί, η έλλειψη τακτ όχι. Πρέπει κανείς να ξέρει μέχρι που να φτάσει, τόσο-όσο. Αλλιώς θα το μάθει με τον λάθος τρόπο, παίρνοντας ένα όνομα που θα τον βαραίνει σε όλη την σταδιοδρομία του.
Όταν κάποτε τελειώσουν οι δοκιμασίες, τα πειράγματα και τα παραδοσιακά τραγούδια ιπταμένων –με αυστηρώς ακατάλληλους στίχους– έρχεται η ώρα της ετυμηγορίας των μελών της επιτροπής. Τα χαρακτηριστικά κλήσης που απονέμουν διέπονται από μερικούς απλούς κανόνες.
Δεν πρέπει να είναι πολύ cool, π.χ ‘Dagger’ ή ‘Iceman’, ούτε πολύ ευνοϊκά για τον νεοφώτιστο και σίγουρα όχι αυτό που θα ήθελε. Εάν έχει πετάξει σε μάχη με κάποιο χαρακτηριστικό κλήσης, συνήθως του επιτρέπεται να το διατηρήσει αρκεί α) να μην έχει κάνει κάτι απίστευτα ηλίθιο τελευταία, β) να έχει «δωροδοκήσει» επαρκώς την επιτροπή και γ) να μην υπηρετεί στην Κορέα όπου πολλοί κανόνες δεν ισχύουν.
Επίσης καλό θα είναι να μην έχει εκνευρίσει με την στάση και την συμπεριφορά του τους άλλους πιλότους στην Μοίρα διότι τότε πάει γραμμή για «εχθρική ονοματοδοσία». Η μόνη του ελπίδα είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει την επιτροπή ότι θα αλλάξει –παράλληλα με την υπόσχεση μιας μεγάλης και γενναιόδωρης «προσφοράς» φυσικά– και να περιμένει στωικά την ανακοίνωση του νέου του call sign. Θα μπορούσε, παραδείγματος χάρη, να είναι κάποιο σαν κι αυτά:
SHAG: Social Hand Grenade
Boomer: σπάσιμο του φράγματος του ήχου κατά λάθος πάνω από μικρή πόλη
Shooter: εάν έχει ρίξει πύραυλο σε μάχη πριν του δοθεί χαρακτηριστικό κλήσης
SHOCK: Scarlet-Haired Ovulating Commie Killer (αλήθεια, ανήκει σε γυναίκα χειριστή F-16)
Lucky: επιζήσας εγκατάλειψης με σχεδόν υπερηχητική ταχύτητα
ZEUS: Zero Effort Unless Supervised
Ghost: κάποιος που έχει «ασπρίσει» πολύ νέος
Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες, όσο και η φαντασία των αξιοτίμων μελών της επιτροπής ονοματοδοσίας. Γενικώς τα προσωπικά χαρακτηριστικά κλήσης των πιλότων της Αεροπορίας είναι λιγότερο σκληρά από εκείνα των πιλότων του Ναυτικού αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Εάν θέλετε να δείτε το call sign που θα είχατε εάν ήσασταν στην USAF, κάντε το ακόλουθο διασκεδαστικό κουίζ σε αυτό το link (https://www.elitedaily.com/flowcharts/whats-your-us-air-force-call-sign-32777259) Και μην ξεχνάτε, Check Six!
Αλέξανδρος Θεολόγου