ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δήλωσαν σήμερα πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν με τον ομόλογό τους των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό των πιο σφοδρών μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από την δεκαετία του 1990.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε αμέσως. Όμως οι συναντήσεις αυτές υποδηλώνουν πως, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον εντείνει την ανάμιξή της σε προσπάθειες για τον κατευνασμό μιας σύγκρουσης που έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους από τις 27 Σεπτεμβρίου.
Η Ρωσία είχε ηγηθεί μέχρι τώρα των μεσολαβητικών προσπαθειών για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν αυτόνομο θύλακο μέσα στο Αζερμπαϊτζάν που ελέγχεται από Αρμένιους, αλλά δύο εκεχειρίες που επιτεύχθηκαν με τη μεσολάβηση της Μόσχας αυτό τον μήνα δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις μάχες.
Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν έντονα πυρά μέσα και γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ σήμερα, με τον θύλακο να καταγράφει τους θανάτους άλλων 43 στρατιωτών του.
Η βία προκαλεί φόβους ότι οι περιφερειακές δυνάμεις Τουρκία και Ρωσία μπορεί να εμπλακούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση, και ανησυχία για τους αγωγούς στο Αφγανιστάν που μεταφέρουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές.
Προσώρας δεν είναι σαφές αν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρών θα συναντηθούν χωριστά ή ταυτόχρονα με τον Πομπέο.
Το Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, θα συναντηθεί επίσης με απεσταλμένους της επονομαζόμενης Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ, της οποίας συμπροεδρεύουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν ηγηθεί για χρόνια της μεσολάβησης στη σύγκρουση.
Η Αρμενία δεν έδωσε στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες για τα σχέδια του υπουργού Εξωτερικών Ζοχράμπ Μνατσακανιάν στην Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία είναι επίσης μέλος της Ομάδας του Μινσκ αλλά δεν έχει αναμιχθεί στη μεσολάβηση και οι σχέσεις της με τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί περαιτέρω εξαιτίας των μαχών.
Η Άγκυρα αρνείται ότι έστειλε μισθοφόρους από τις συγκρούσεις στη Συρία και στη Λιβύη για να πολεμήσουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχει αυξήσει τις πωλήσεις όπλων στο Αζερμπαϊτζάν φέτος αλλά αρνείται οποιαδήποτε άμεση ανάμιξη στη σύγκρουση.
Σε μια συνέντευξη, ο Αρμένιος πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποσταθεροποιεί τον Νότιο Καύκασο με την ισχυρή υποστήριξη που παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν.
Όμως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France-24 πως δεν τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, η οποία έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία, ή άλλων χωρών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «άλλη μια Συρία».
Σε σχόλια στο Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Μουσταφά Σεντόπ χαρακτήρισε την Αρμενία επιτιθέμενη και επέκρινε τη μεσολάβηση του Παρισιού, της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.
«Αν είναι ειλικρινείς στον δρόμο τους προς την ειρήνη, εκείνοι που κράτησαν τα λουριά της Αρμενίας και την υποστήριξαν για χρόνια πρέπει να σταματήσουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι τώρα και να σταματήσουν να υποστηρίζουν την Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να περιμένει άλλα 30 χρόνια», είπε ο Σεντόπ.
Η Ομάδα του Μινσκ, είπε, είναι «εγκεφαλικά νεκρή».
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θέλουν ένα τέλος σε αυτό που αποκαλούν αρμενική κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, και το Αζερμπαϊτζάν θέλει την εμπλοκή της Τουρκίας στη διαδικασία ειρήνευσης. Η Αρμενία αποκλείει κάτι τέτοιο και κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι υφαρπάσσει εδάφη.
Σε διάγγελμά του, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είπε πως το Μπακού είναι πρόθυμο να σταματήσει τις μάχες το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρώσει την αποκατάσταση αυτού που θεωρεί ως εδαφική του ακεραιότητα.
Αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέφεραν νέες μάχες πυροβολικού σήμερα και είπαν πως οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές σε νότιες περιοχές της ζώνης της σύγκρουσης.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε και αυτό από την πλευρά του ότι σημειώνονται μάχες σε διάφορες περιοχές, περιλαμβανομένων και αμφισβητούμενων εδαφών κοντά στη γραμμή επαφής που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ανέφερε πως αρμενικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις αζερικές περιοχές του Τερτέρ και του Αγκντάμ.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ λέει πως 772 στρατιώτες του και 37 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες από τις 27 Σεπτεμβρίου.
Το Αζερμπαϊτζάν λέει πως 61 Αζέροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί κ αι 291 έχουν τραυματιστεί, αλλά δεν δίνει στοιχεία για τις στρατιωτικές του απώλειες, στη χειρότερη αιματοχυσία μετά τον πόλεμο του 1991-1994 που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 30.000 ανθρώπων.