Οι αρχές των ΗΠΑ απέλασαν από τη ναυτική βάση τους στο Γουαντάναμο, στο έδαφος της Κούβας, 177 μετανάστες από τη Βενεζουέλα στη χώρα τους με ενδιάμεσο σταθμό στην Ονδούρα, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, σε ακόμη μια ένδειξη συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δυο κρατών.
Η ομάδα αυτή προστέθηκε στους 190 μετανάστες από τη Βενεζουέλα που επαναπατρίστηκαν πριν από δέκα ημέρες, στο πλαίσιο της πολιτικής μαζικών απελάσεων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι άρχισε να εφαρμόζει μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.
«Ευχαριστώ!» φώναξε ο ένας από τους απελαθέντες κατεβαίνοντας από το αεροσκάφος. «Με βγάλατε από ’κει!», είπε άλλος στον υπουργό Εσωτερικών Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ο οποίος τους υποδέχτηκε λέγοντας «Καλώς ήλθατε στην πατρίδα».
Αεροσκάφος του δημόσιου αερομεταφορέα της Βενεζουέλας Conviasa απογειώθηκε από την Ονδούρα, όπου τους μετέφερε αμερικανικό αεροσκάφος από τη βάση του Γουαντάναμο, διαβόητη για τη στρατιωτική φυλακή που άνοιξε εκεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 — παραμένουν σε αυτή κάπου τριάντα κρατούμενοι που κατηγορούνται για «τρομοκρατία».
Οι μετανάστες που απελάθηκαν είναι όλοι άνδρες και στην πλειονότητά τους φόραγαν μάσκες, γκρι αθλητικές φόρμες και παπούτσια χωρίς κορδόνια ή σαγιονάρες. Κανένας τους δεν είχε περασμένες χειροπέδες.
Βάδισαν μπροστά σε στρατιωτικούς παραταγμένους από τη σκάλα αποβίβασης ως τον τερματικό σταθμό.
Οι άνθρωποι που έφθασαν στη Βενεζουέλα «είναι στη θεωρία όλοι υπήκοοι της Βενεζουέλας που βρίσκονταν στο Γουαντάναμο», είπε ο κ. Καμπέγιο στον Τύπο, προσθέτοντας πως ακόμη μια πτήση με μετανάστες αναμένεται στη χώρα μέσα στην εβδομάδα.
Η Βενεζουέλα και οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους από το 2019, επί των ημερών της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ, που είχε εξαπολύσει διπλωματική και οικονομική επίθεση εναντίον του Νικολάς Μαδούρο για να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία, ιδίως επιβάλλοντας κυρώσεις.
Μολονότι η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον παραμένει πως δεν αναγνωρίζει τον κ. Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε φέτος για τρίτη θητεία αφού κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου του 2024, το αποτέλεσμα των οποίων αμφισβητεί η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε επαφές με αυτήν του ομολόγου του με άξονα τη μετανάστευση και την απελευθέρωση Αμερικανών που κρατούνται σε φυλακές στη Βενεζουέλα.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου τη μεταγωγή δέκα φερόμενων ως μελών της συμμορίας Tren de Aragua στο Γουαντάναμο, όπου εγκαταστάθηκαν 30.000 κλίνες για παράτυπους μετανάστες.
Πλέον η εγκληματική οργάνωση αυτή, που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα κι έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες της νότιας Αμερικής, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Αν διαπιστωθεί πως κάποιος από τους επαναπατρισθέντες είναι κακοποιός, «με βάση τους κανόνες του νομικού μας συστήματος», οι αρμόδιες αρχές θα χειριστούν την υπόθεση «όπως προβλέπει ο νόμος», σύμφωνα με το Καράκας, που διαβεβαιώνει ότι η συμμορία έχει «εξαρθρωθεί» στην επικράτεια της Βενεζουέλας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διεξάγει ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, έχει διατάξει εφόδους σε πόλεις και μαζικές απελάσεις, όπως και την αναστολή ανθρωπιστικών προγραμμάτων που ωφελούσαν υπηκόους Βενεζουέλας, Κούβας, Νικαράγουας και Αϊτής.
Η κυβέρνησή του εξασφάλισε την υποστήριξη κρατών της κεντρικής Αμερικής, όπως ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα, που υποδέχονται ανθρώπους που απελαύνονται προτού επαναπατριστούν με πτήσεις χρηματοδοτούμενες από την Ουάσιγκτον.
Η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως 135 μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους 65 παιδιά, που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, έφθασαν στην επικράτειά τους, από όπου θα επαναπροωθηθούν στις χώρες τους.
Κανένας από τους μετανάστες αυτούς δεν έχει ποινικό μητρώο, τόνισε ο Κοσταρικανός υφυπουργός Εσωτερικών Ομέρ Μπαδίγια.
Εξάλλου, από τους 229 ανθρώπους που απελάθηκαν στον Παναμά την περασμένη εβδομάδα είναι υπήκοοι της Κίνας, της Ινδίας, του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, του Ιράν, του Νεπάλ, της Σρι Λάνκα, της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν και του Βιετνάμ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας.
Βάσει συμφωνίας που σύναψαν η Ουάσιγκτον με το Καράκας δυο αεροσκάφη της Conviasa, παρότι οι ΗΠΑ εφαρμόζουν κυρώσεις σε βάρος της, εισήλθαν στις ΗΠΑ και παρέλαβαν τους περίπου 190 μετανάστες της Βενεζουέλας που απελάθηκαν.
Η Ονδούρα διευκρίνισε χθες πως η συμμετοχή της στη μεταφορά των μεταναστών χθες δεν σημαίνει πως είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» ούτε «γέφυρα» για τους μετανάστες που απελαύνει η κυβέρνηση Τραμπ. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τόνι Γκαρσία τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επρόκειτο απλώς για «μια μεταφορά», οι μετανάστες «άλλαξαν αεροσκάφος και συνέχισαν» το ταξίδι προς την πατρίδα τους και δεν έμεινε πίσω κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ