Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προσφέρουν πλοία LCS στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ο Hervé Guillou σημειώνει σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις ως επικεφαλής της Naval Group, πριν αποχωρήσει από τα ηνία της εταιρείας την επόμενη εβδομάδα.
Μιλώντας στην «La Tribune», ο Guillou λέει πως το βιβλίο παραγγελιών της Naval Group αποτιμάται σε 50 με 60 δις ευρώ, που αφορούν προγράμματα τόσο για το Γαλλικό Ναυτικό όσο για εξαγωγές.
Αυτή την χρονική περίοδο δίνεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση συμβολαίων στην Ελλάδα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και την Ολλανδία. Ο Guillou πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει το πρόγραμμα νέων φρεγατών και συμπληρώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε «καθαρά σημάδια» όταν επισκέφτηκε το Παρίσι τον Ιανουάριο.
Ο ίδιος δηλώνει λιγότερο ανήσυχος για την ελληνική περίπτωση από ότι ήταν πριν, αλλά τονίζει πως οι Αμερικανοί δεν θα πάψουν να προσπαθούν. Υπογραμμίζει δε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εξαντλήσουν τις οικονομικές δυνατότητες της Ρουμανίας και της Ελλάδας, ώστε να αποκτηθούν αποκλειστικά αμερικανικά όπλα, όπως έγινε με τα Α/Α συστήματα Patriot και τα μαχητικά F-35 στην Πολωνία.
Η γαλλική κυβέρνηση και η Naval Group στοχεύουν στην πώληση δύο φρεγατών FDI/Belh@rra στην Ελλάδα. Η γαλλική πλευρά θεωρεί ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο και ο γενικός διευθυντής ανάπτυξης της Naval Group, Alain Guillou, υποστήριξε τον Φεβρουάριο ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρώνονταν «σε μερικές εβδομάδες ή έναν μήνα το πολύ». Η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν στις 10 Οκτωβρίου 2019 Επιστολή Προθέσεων (Letter of Intent – LoI) για την προμήθεια δύο πλοίων. Η επιστολή, αν και αποτελεί μια μορφή ελληνικής δέσμευσης για τις γαλλικές φρεγάτες, δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει αυτόματα σε τελική συμφωνία, αφού η Ελλάδα λέει πως το θέμα έχει πολύ δρόμο ακόμα.
H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!
Η αμερικανική πρόταση για πλοία LCS έχει απασχολήσει το Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια και βασίζεται στην έκδοση MMSC που προμηθεύεται η Σαουδική Αραβία. Το θέμα συζητήθηκε για πρώτη φορά στο ταξίδι του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και τέως υπουργού Εθνικής Άμυνας ναυάρχου ε.α. Ευάγγελου Αποστολάκη τον Μάιο του 2018 στις ΗΠΑ και μπορεί πιθανότατα να συνδεθεί με το μέλλον της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας.
H πρόταση για 4 αμερικανικές φρεγάτες LCS ήταν στο τραπέζι από το καλοκαίρι και είναι αυτή!
Τα πλοία για τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνουν ένα σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk41, για 32 Α/Α πυραύλους ESSM Block II, και κύριο πυροβόλο Mk110 των 57mm. Tα πλοία έχουν επίσης 8 πυραύλους κατά πλοίων και αντιβληματικό σύστημα SeaRAM. Μεγάλα ατού των MMSC αποτελούν το μικρό πλήρωμα (μόλις 50 στελεχών) και η μέγιστη ταχύτητα που ξεπερνά τους 30kn (φτάνει μέχρι τους 47kn!), όταν η αντίστοιχη τιμή για τις FDI/Belh@rra είναι μόλις 27kn. Αλλά τα δύο πλοία εμφανίζονται να έχουν παρόμοιο κόστος.
Στην ίδια συνέντευξη, τέλος, ο Hervé Guillou μιλάει για την Κύπρο και την περίπτωση πώλησης δύο υπεράκτιων περιπολικών, σχολιάζοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος. Η γαλλική κοινοπραξία Kership, που έχει δημιουργηθεί από τις εταιρείες Piriou και Naval Group, προτείνει στη Λευκωσία δύο πλοία OPV-59 με εκτόπισμα 550t για την επιτήρηση της ΑΟΖ. Σε περίπτωση συμφωνίας τα δύο πλοία εκτιμάται πως θα κοστίσουν €75 εκατομμύρια.