Huawei, ZTE, Hikvision, Hytera, Dahua: Αυτές είναι οι κινεζικές εταιρίες που από πέρυσι έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, σε ότι αφορά την εισαγωγή τους και εγκατάσταση τους σε κρίσιμες υποδομές. Οι εταιρίες παράγουν και κάμερες ασφαλείας (είτε απευθείας είτε μέσω άλλων brands, είτε ως βασικά εξαρτήματα) οι οποίες τώρα σταδιακά αντικαθίστανται, καθώς θεωρείται πως μπορεί να κάνουν «διαρροή» προς Πεκίνο μεριά.
Η διάδοση άλλωστε των καμερών με σύνδεση μέσω διαδικτύου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και σύνδεση με τον κατασκευαστή (συνήθως αυτό αιτιολογείται για αναβάθμιση λογισμικού) έχει ήδη φανεί πως αποτελεί σοβαρό ρίσκο ασφαλείας. Έτσι κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, πλέον και Αυστραλία από φέτος, έχουν ξεκινήσει την αλλαγή τους σε κρατικά κτήρια, π.χ. στρατόπεδα, ερευνητικά ινστιτούτα και υπουργεία, ενώ απαιτούν το ίδιο από ιδιωτικές εταιρίες στο χώρο της άμυνας.
Γενικότερα εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεσπάσει ένας σοβαρός «πόλεμος» γύρω από την κινεζική τεχνολογία, ειδικά στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Και το πως η είσοδος της σε δυτικά δίκτυα, όπως το 5G, μπορεί να καταλήξει σε πλήρη παρακολούθηση και έλεγχο τους από τις κινεζικές αρχές. Ο «πόλεμος» συνεχίζεται με επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων, με αποκλεισμούς εταιριών όπως οι παραπάνω και με πολιτικές πιέσεις προς συμμάχους, να προχωρήσουν και αυτές σε παρόμοιες κινήσεις. Για παράδειγμα η Τουρκία έχει δεχθεί ισχυρή κριτική γιατί στο υπό ανάπτυξη δικό της δίκτυο 5G, χρησιμοποιεί τεχνολογίες της Huawei (έχει υπογράψει σχετικό μνημόνιο με την Turk Telecom).