Την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014 ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εις βάρος του ISIS.
Το τελευταίο κάλπαζε απειλητικά προς τη Βαγδάτη, ήλεγχε τη μισή Συρία και το μισό Ιράκ. Τέσσερα χρόνια μετά, το «Χαλιφάτο» έχει περιοριστεί σε μια μικρή περιοχή στη Συρία και εκριζωθεί από το Ιράκ. Αλλά με τί κόστος; Δεκατέσσερα κράτη έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 30.000 επιθέσεις με αεροσκάφη και πυροβολικό.
Στοιχεία για τη δράση των Δυτικών αεροσκαφών:
- 28.844 επιδρομές
- 14.287 επιδρομές στο Ιράκ
- 15.557 επιδρομές στη Συρία
- 1.459 ημέρες επιχειρήσεων
- 108.107 αφέσεις βομβών & πυραύλων
Τα αεροσκάφη του Συνασπισμού έχουν ρίξει 108.000 κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους και 70.000 μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης θεωρούνται νεκρά. Σύμφωνα με το «Airwars.org», όμως, από τα Δυτικά αεροσκάφη έχουν σκοτωθεί μεταξύ 6.500 και 10.000 αθώοι άνθρωποι. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τις απώλειες αμάχων σε 26.000! Αντίθετα, οι ΗΠΑ και τα υπόλοιπα Δυτικά κράτη κατεβάζουν τον αριθμό σε 650 – 1.059 άτομα. Τη λίστα των αθώων θυμάτων μεγαλώνει η δράση του «Χαλιφάτου», του Ιράκ, της Συρίας και των «αντικαθεστωτικών» φατριών και οργανώσεων, της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Στις αρχές της αμερικανικής επέμβασης υπήρχαν μικροί αριθμοί θανάτων πολιτών στο Ιράκ, ίσως επειδή οι αεροπορικές επιδρομές στόχευαν στη μη περαιτέρω εξάπλωση του ISIS. Με το πέρασμα από την άμυνα στην επίθεση, ωστόσο, που σηματοδοτήθηκε το 2016, ο αριθμός των αμάχων μεγάλωσε. Ενδεικτικά, η καταμέτρηση των θυμάτων σε Μοσούλη και Ράκκα, πόλεις που στην κυριολεξία σβήστηκαν από τον χάρτη, σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Από τα 14 Δυτικά κράτη, τέσσερα συνεχίζουν ακόμη τις επιχειρήσεις: ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία. Στόχος τους ο αφανισμός των εκτιμώμενων σε 1.200 άτομα τελευταίων υπερασπιστών του «Χαλιφάτου». Ίσως με το τέλος του Πολέμου υπολογιστεί τελικά ο μακρύς κατάλογος των νεκρών και των εκτοπισμένων που είναι τα μεγάλα θύματα των ευρύτερων στρατηγικών συμφερόντων…