Οι Ηνωμένες Πολιτείες τερμάτισαν την Πέμπτη την ειδική («προτιμησιακή») εμπορική μεταχείριση της Τουρκίας που της επέτρεπε σε ορισμένες εξαγωγές προϊόντων να εισέλθουν στη χώρα χωρίς δασμούς, αλλά έχει μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα στα 25%.
Υπολογίζοντας το κόστος της σύγκρουσης ΗΠΑ – Τουρκίας σε κάθε τομέα
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι είναι σκόπιμο να τερματίσει το δικαίωμα της Τουρκίας να συμμετάσχει στο Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων (ΓΣΠ), με βάση το επίπεδο της οικονομικής της ανάπτυξης. Η απόφαση θα έχει ισχύ από τις 17 Μαΐου, σήμερα δηλαδή.
Η Αμερικανική Εμπορική Αντιπροσωπεία (USTR) στις αρχές Μαρτίου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν έχει πλέον δικαίωμα (σ.σ. Δεν είναι «επιλέξιμη») για συμμετοχή επειδή πλέον είναι «επαρκώς οικονομικά ανεπτυγμένη». Η αναθεώρηση του καθεστώτος συμμετοχής της Τουρκίας, είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα.
Ωστόσο, η Άγκυρα είχε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υλοποιούσε αυτήν την απόφαση, λέγοντας ότι θα ήταν αντίθετη με τον στόχο του διμερούς αμοιβαίου εμπορίου ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συμφωνήσει προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Τραμπ είχε επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου προκειμένου να ασκήσει οικονομική πίεση στην Τουρκία.
Η Τουρκία, αν και πρόκειται για μέλος του ΝΑΤΟ, και να την αναγκάσει να απελευθερώσει τον αμερικανικό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που είχε κρατηθεί όμηρος για μεγάλο διάστημα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες συνεργασίας με την οργάνωση Φετό του εξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.
Τελικά ο Μπράνσον απελευθερώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
Η κίνηση αυτή του Τραμπ κατακρήμνισε την τουρκική λίρα σε μια σφήνα. Έκτοτε, οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένοι για διαφωνίες που ξεκινούν από την πολυδιαφημισμένη τουρκική αγορά των S-400 μέχρι τα διαφορετικά συμφέροντα των δυο χωρών στη Συρία.
Η Τουρκία ήταν μία από τις 120 χώρες που συμμετείχαν στο GSP, που είναι το πιο παλιό και το πιο μεγάλο αμερικανικό εμπορικό πρόγραμμα του είδους. Αποσκοπεί στο να βοηθήσει να αναπτυχθούν κάποιες χώρες με την απαλλαγή από φόρους εισαγωγών κι εξαγωγών.
Λευκός Οίκος: Οι δασμοί κατά της Τουρκίας θα παραμείνουν ακόμη και αν ο Μπράνσον απελευθερωθεί
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν αγαθά αξίας 1,66 δισεκατομυρίων δολαρίων από την Τουρκία για το 2017 μέσω του προγράμματος GSP, ποσό που αντιπροσωπεύει το 17,7% των αμερικανικών εισαγωγών από την Τουρκία.