Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες και είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, συνομίλησε σήμερα με τον Ινδό ομόλογό του, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ επισημάνθηκε το καλωσόρισμα των ΗΠΑ προς την Ινδία, για την ανάδειξή της ως ηγετική παγκόσμια δύναμη.
Thanks to @DrSJaishankar for a collaborative discussion today on many areas of cooperation, including efforts to support peace and stability in Afghanistan. India is one of our most valued partners, and the U.S. welcomes India's emergence as a leading global power.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) July 28, 2021
Η σύγκλιση απόψεων ΗΠΑ-Ινδίας, βασίζεται εν πολλοίς στην προσπάθεια περιορισμού της κινεζικής απειλής, σε στρατιωτικό, οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο, οι ΗΠΑ διοχετεύουν περισσότερους πόρους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και συνάπτουν συμμαχίες με κράτη της περιοχής.
Πως ωφελείται η Ελλάδα; Κατά την πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ, συζητήθηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ασία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ινδία, η Ελλάδα και τα ΗΑΕ θα ξεκινήσουν σύντομα τριμερή διάλογο, τη στιγμή που η Αθήνα εργάζεται για την “ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης” με το Νέο Δελχί.
Μιλώντας αποκλειστικά στον κύριο διπλωματικό ανταποκριτή του WION, Σιντάτ Σιμπάλ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε: “Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει την ικανότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας”.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω μια ακόμη σημαντική διάσταση: η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει την ικανότητα να ενεργεί ως γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας. Από αυτήν την άποψη, υποστηρίζουμε πλήρως την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας.”
Η Ινδία είναι γνωστό πως επιδιώκει να αναθερμάνει το διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, κάτι που για να πραγματοποιηθεί βέβαια, πρέπει να προσυπογραφεί από όλα τα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει πως η Αθήνα μπορεί να αναλάβει δράση ως διαμεσολαβητής προώθησης των ινδικών συμφερόντων στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας παράλληλα ανταλλάγματα όπως το να γίνει κύρια πύλη εισόδου ή μεταφορέας των ινδικών προϊόντων στην ΕΕ. Η αυξανόμενη προσοχή που δίνει η Ινδία στην Ευρώπη είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια εταιρική σχέση Ινδίας-ΕΕ τις επόμενες δεκαετίες. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τομείς πιθανής συνεργασίας όπως ο τουρισμός, το διμερές εμπόριο, ο πολιτισμός, ακόμη και η άμυνα.
Δεν χωρά αμφιβολία πως οι ΗΠΑ, για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων, προωθούν και υποστηρίζουν τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-Ινδίας, καθότι θέλουν να “περιχαρακώσουν” όσο μπορούν την Κίνα και μια ενίσχυση της Ινδίας, με ερείσματα στην Ευρώπη, θα ήταν ένα βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη Κίνα, ίσως κανένα άλλο έθνος δεν είναι πιο σημαντικό από την Ινδία για αυτό το σκοπό. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για τις ΗΠΑ είναι ο έλεγχος της περιοχής του “Ινδο-Ειρηνικού” και εδώ η Ινδία παίζει μεγάλο ρόλο. Και μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή Ινδία, τόσο καλύτερα για τις ΗΠΑ. Εδώ η ελληνική διπλωματία θα μπορούσε να παίξει έναν επικουρικό ρόλο (κάτι που ήδη το γνωρίζει) και να ανεβάσει το στάτους της Ελλάδας σε υψηλότερο επίπεδο. Η μετατόπιση της προσοχής των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό είναι κάτι παραπάνω από προφανής και αυτό είναι κάτι από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει οφέλη.