Ασυνήθιστες σκηνές έλαβαν χώρα στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Fort Bragg όταν Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν βολές με οπλικά συστήματα ξένης προέλευσης, μεταξύ τους και το vintage πολυβόλο υποστήριξης SG-43 Goryunov.
Το πολυβόλο Goryunov αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1943 και έχει βάρος 14 κιλά. Στην έκδοση υποστήριξης πεζικού το πολυβόλο φέρεται πάνω σε τροχήλατο κιλλίβαντα με ασπίδιο προστασίας που προσθέτει συνολικά άλλα 28 ακόμα κιλά. Σχεδιασμένο από τον Pyotr Maksimovich Goryunov ως αντικαταστάτης του παλιότερου M1910 Maxim, το πολυβόλο των 7.62×54mm είδε εκτεταμένη δράση στον Β΄Παγκόσμιιο Πόλεμο με τον Κόκκινο Στρατό είτε ως όπλο πεζικού είτε εδραζόμενο σε τρίποδα ή επί οχημάτων.
Μετά τον πόλεμο το πολυβόλο αναβαθμίστηκε με φίλτρα σκόνης, βελτιωμένο κλείστρο και νέα κάννη με ραβδώσεις εξωτερικά για καλύτερη ψύξη. Η βελτιωμένη αυτή έκδοση ονομάστηκε SGM ενώ μια νέα έκδοση ηλεκτρικής πυροδότησης για ανάρτηση ως ομοαξονικού όπλου σε τεθωρακισμένα οχήματα παρήχθη με την ονομασία SGMT (T για “Tankovy”). Άλλες εκδόσεις περιλάμβαναν τα SG-43M και SGMB για ομάδες μηχανοκίνητου πεζικού με επιπλέον φίλτρα σκόνης.
Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο το ‘Goryunov’ γνώρισε δράση στα πεδία μαχών της Κορέας, με τον Βορειοκορεατικό και Κινεζικό στρατούς και στο Βιετνάμ. Σε Σοβιετική υπηρεσία το SG-43 αντικαταστάθηκε τη δεκαετία του 1960 από τη γνωστή σειρά πολυβόλων ΡΚ, με το Σοβιετικό πεζικό να προσανατολίζεται πλέον στην ενσωμάτωση πολυβόλων γενικής χρήσεως στις ομάδες πεζικού, κάνοντας το παλιό δόγμα των πολυβόλων υποστήριξης ξεπερασμένο.
Ταξίδι στο χρόνο: Άσκηση Μέγας Αλέξανδρος με Αμερικανούς Πεζοναύτες (1993)
Οι Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα “όπλα του εχθρού” εκτελώντας βολές με το παλαίμαχο όπλο που ίσως οι πατέρες και παππούδες τους είχαν συναντήσει στα βουνά της Κορέας και στις ζούγκλες του Βιετνάμ πιθανώς να αισθάνονταν περίεργα γνωρίζοντας πως είναι πιθανόν να έρθουν σε επαφή στην καριέρα τους με αυτά τα όπλα στην Ασία ή στην Αφρική 80 χρόνια μετά την εισαγωγή του σε υπηρεσία.
Ο Αμερικανικός Στρατός εκπαιδεύει κατά διαστήματα το προσωπικό του στη χρήση οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος, μεταξύ τους τυφέκια, πολυβόλα, πιστόλια, αντιαρματικά, κάνοντας τα στελέχη του κοινωνούς των ικανοτήτων τους, του ήχου και των μειονεκτημάτων τους.
Πηγή