Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την Τρίτη την πώληση πυρομαχικών αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, δεσμευόμενη πάντως να ασκήσει πίεση στο Κάιρο για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς αμερικανοαιγύπτιος ακτιβιστής καταγγέλλει πως η οικογένειά του υφίσταται διωγμό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεσμεύθηκε να πάψει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη και το τρέχον διάστημα επανεξετάζει συμφωνία για την πώληση μαχητικών πέμπτης γενιάς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενημέρωσε πως ενέκρινε την πώληση 168 πυραύλων (σ.σ. τύπου RAM) στις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου.
Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως ενέκρινε την πώληση, η οποία εξετάζεται και από το αμερικανικό Κογκρέσο, διότι η Αίγυπτος «συνεχίζει να είναι εταίρος στρατηγικής σημασίας στη Μέση Ανατολή».
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση όσον αφορά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ό,τι ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, τον αιγύπτιο πρόεδρο ως τον «αγαπημένο του δικτάτορα».
Δικηγόρος του Μοχάμεντ Σουλτάν, αμερικανού υπηκόου που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη των ΗΠΑ για τα βασανιστήρια τα οποία καταγγέλλει πως υπέστη στα μπουντρούμια της Αιγύπτου, δήλωσε ότι άνδρες της αιγυπτιακής ασφαλείας με πολιτικά έκαναν την Κυριακή εφόδους στα σπίτια έξι μελών της οικογένειας του και έθεσαν δύο εξαδέλφους του υπό κράτηση. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ενήμερη και «μελετά» την υπόθεση.
Ο Μοχάμεντ Σουλτάν, γιος μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων, οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόμου και έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» στην Αίγυπτο, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2013, όταν ο τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον ισλαμιστή δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο. Το 2015, ο Σουλτάν αφέθηκε ελεύθερος προτού απελαθεί στις ΗΠΑ, αφού αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα. Ο ακτιβιστής προσέφυγε στα αμερικανικά δικαστήρια τον Ιούνιο, ενώ, τον περασμένο μήνα, συνεργάστηκε με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα εργασίας αφιερωμένη στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.