Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν, έφθασε στη Γεωργία, πρώτο σταθμό περιοδείας του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό την ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες που λένε που υφίστανται ρωσική πίεση. Ο πρώτος επικεφαλής του Πενταγώνου που επισκέπτεται τη χώρα από το 2014, ο κ. Όστιν θα επιδιώξει την ανανέωση προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και αναμένεται να διατρανώσει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στο Τμπιλίσι, το οποίο ζητάει να γίνει κράτος μέλος του NATO.
Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου είπε πριν από το ταξίδι πως η περιοδεία αποσκοπεί να «καθησυχαστούν» χώρες που «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρωσικής επιθετικότητας» και να «ενισχυθεί η εθνική κυριαρχία τους».
Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε δύο περιοχές της Γεωργίας που έχουν αποσχιστεί, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Η Μόσχα εναντιώνεται σε οποιαδήποτε απόφαση θα άλλαζε το καθεστώς της σχέσης της Γεωργίας με το NATO, δηλαδή τη μετατροπή της από χώρα-εταίρο και πλήρες μέλος.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης του γεωργιανού στρατού εδώ και χρόνια, που επικεντρώνονται στη διαλειτουργικότητα με τα κράτη μέλη του NATO και στην υπεράσπιση της επικράτειας. Το τρέχον πρόγραμμα τερματίζεται τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρέπει να αφοσιώσει περισσότερη προσοχή στη Γεωργία, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία ή η προσέγγισή της με την Κίνα, κρίνει ο Ντέιβιντ Κράμερ, πολιτικός επιστήμονας στο Florida International University, πρώην διπλωμάτης. Η γεωργιανή κυβέρνηση είναι «λιγάκι υπερβολικά συμβιβαστική με τη Μόσχα», διατείνεται. Αυτό «εν μέρει οφείλεται στην απογοήτευση για την έλλειψη προόδου που διαπιστώνει στην ολοκλήρωσή της με το NATO», προσθέτει.
Μετά το Τμπιλίσι, ο κ. Όστιν θα επισκεφθεί δύο χώρες που βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία και τη Ρουμανία, με το ίδιο μήνυμα, την αμερικανική υποστήριξη έναντι της Ρωσίας. Το Πεντάγωνο βλέπει την περιοχή αυτή ως δυνητικό σημείο θερμού επεισοδίου, ειδικά αφότου η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014.
Αεροσκάφη και πλοία της Ρωσίας εγείρουν ολοένα συχνότερα προκλήσεις για τα κράτη μέλη του NATO στη Μαύρη Θάλασσα. Τον Ιούλιο απείλησαν ολλανδικά και βρετανικά πολεμικά που έπλεαν ανοικτά της Κριμαίας.
Η Ουάσινγκτον έχει επίγνωση των ερωτημάτων που τίθενται για τη δέσμευσή της στην υπεράσπιση κρατών που γειτονεύουν ή βρίσκονται κοντά στη Ρωσία καθώς επικεντρώνει την προσοχή της στην ταχεία αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας. Τα ερωτήματα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν τις επαφές που θα έχει ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, στη σύνοδο με τους ομολόγους του των κρατών μελών του NATO.