Οι ΗΠΑ θα ανοίξουν επίσημα σήμερα μια νέα βάση στη βόρεια Πολωνία, καθώς η Βαρσοβία προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες της, πως το ΝΑΤΟ εγγυάται την ασφάλειά τους εν μέσω ανησυχιών μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.
Τα σχέδια για τη βάση, που βρίσκεται στην πόλη Ρεντζικόβο κοντά στις ακτές της Βαλτικής, ανάγονται στo 2000 και η Βαρσοβία λέει πως δείχνει ότι η στρατιωτική συμμαχία της Πολωνίας με την Ουάσινγκτον παραμένει στέρεη, όποιος κι αν βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. “Πήρε λίγο καιρό, όμως αυτή η δομή δείχνει τη γεωστρατηγική αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών”, ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες, Τρίτη, στο X ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι. Ο Πολωνός συντηρητικός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο οποίος τονίζει τις θερμές σχέσεις του με τον Τραμπ, θα είναι παρών στα εγκαίνια.
Η βάση των ΗΠΑ στο Ρεντζικόβο με το σύστημα Aegis Ashore, δηλαδή ένα ισχυρό επίγειο ραντάρ, με σύστημα διαχείρισης μάχης Aegis, και εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων, είναι μέρος μιας ευρύτερης αντιβαλλιστικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, η οποία σύμφωνα με τη Συμμαχία μπορεί να αναχαιτίζει μικρού έως μέσου βεληνεκούς εισερχόμενους πυραύλους.
Άλλα σημαντικά στοιχεία της ασπίδας περιλαμβάνουν μια δεύτερη εγκατάσταση Aegis Ashore στη Ρουμανία, αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο ισπανικό λιμάνι Ρότα και ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην τουρκική πόλη Κιουρετσίκ.
Η Μόσχα την είχε χαρακτηρίσει απειλή ήδη από το 2007, όταν βρισκόταν ακόμη στα σχέδια. Το ΝΑΤΟ λέει πως η ασπίδα είναι καθαρά αμυντική.
Στρατιωτικές πηγές δήλωσαν στο Reuters πως το σύστημα στην Πολωνία μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί μόνο εναντίον πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Μέση Ανατολή και πως το ραντάρ θα χρειαστεί μια αλλαγή κατεύθυνσης προκειμένου να αναχαιτίζει πυραύλους από τη Ρωσία, μία περίπλοκη διαδικασία που συνεπάγεται αλλαγή πολιτικής. Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Βλαντισλάβ Κοσίνιακ-Καμίζ δήλωσε τη Δευτέρα πως η εμβέλεια της ασπίδας θα πρέπει να διευρυνθεί, κάτι το οποίο θα συζητήσει η Πολωνία με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί με τον Ντούντα και τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία αργότερα μέσα στη μέρα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αντιτεθεί στα σχέδια για τη εγκατάσταση ήδη από τα χρόνια του 2000, όταν ο Τζορτζ Γ. Μπους ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Είπε πως ο Πούτιν είχε επιμείνει τότε πως οι ΗΠΑ έλεγαν ψέματα ότι σκοπός της ήταν η αναχαίτιση τυχόν ιρανικών πυραύλων. “Είναι μία επιβεβαίωση ότι ο πρόεδρος Πούτιν είχε δίκιο. Αυτά τα σχέδια εξακολουθούν να εφαρμόζονται. Είναι η ανέλιξη αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών στο ευρωπαϊκό έδαφος προς τα σύνορά μας”, είπε ο Πεσκόφ. Ο ίδιος δεν είπε τι μέτρα μπορεί να λάβει η Ρωσία ως απάντηση.