Η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ δημιουργήθηκε το 2002 για να προστατεύσει το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, τις στρατιωτικές δυνάμεις της που είναι αναπτυγμένες ανά τον κόσμο, φίλους και συμμάχους από εχθρική πυραυλική επίθεση κάθε είδους. “Η αποστολή δεν είναι εύκολη”, λέει ο διοικητής της αντιναύαρχος Jon A. Hill. Σε περίπτωση πολέμου “οι πύραυλοι θα έρχονται μαζικά εναντίον μας κατά κύματα και ελίγδην, θα είναι δύσκολο για τους χειριστές, τους αισθητήρες παρακολούθησης και το κέντρο διεύθυνσης πυρός να ανταπεξέλθει με επιτυχία”.
Για αυτόν τον λόγο, η επόμενη πρόκληση της ΥΠΑ θα είναι να “χτίσει” ένα δίκτυο αναχαίτισης και δορυφόρων εντοπισμού που να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση έναντι των νέων ταχέως κινουμένων απειλών, όπως των υπερ-υπερηχητικών (hypersonic) πυραύλων.
Γιατί οι πολυηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας μπορεί να μην φαίνονται στα ραντάρ
Μαζί με τις ΗΠΑ εργάζονται στο ίδιο δίκτυο και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Ιαπωνία. Οι συνεργασίες αυτές θα συνεισφέρουν με δική τους τεχνολογία ενισχύοντας την αμερικανική βιομηχανική βάση και ωφελόντας αλλήλους με ανταλλαγή στοιχείων, διαδικασιών, δοκιμών και λειτουργιών.
Αυτή τη στιγμή, η Υπηρεσία αναπτύσσει το σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου Διαχείρισης Επικοινωνιών που θα επιτρέψει τη διασύνδεση διαφορετικών συστημάτων αναχαιτίσεως (Patriot, Aegis, Standard SM-6) κάνοντας κοινή χρήση στοιχείων για επερχόμενες απειλές που συλλέγονται από διάφορους φορείς και δημιουργώντας μια μεγαλύτερη και πιο ξεκάθαρη εικόνα της απειλής ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.
Το Ιράν ισχυρίζεται πως εκτόξευσε 35 πυραύλους εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ
Οι πύραυλοι SM3Block1B μπαίνουν τώρα σε παραγωγή. Τα βλήματα αυτά είναι σχεδιασμένα για αναχαίτιση πυραύλων στο μέσον της τροχιάς τους, εκτοξευόμενα από πλοία και χερσαίες βάσεις Aegis. Επίσης, οι πύραυλοι SM3Block 2A θα ξεκινήσουν σύντομα να παράγονται. Οι πύραυλοι αυτοί αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Ιαπωνία για την αναχαίτιση βαλλιστικών βλημάτων.
Τέλος, νέα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κατασκευάζονται στην Αλάσκα. Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνονται ένα σύστημα αναχαίτισης νέας γενιάς, για το οποίο ήδη ζητήθηκαν προσφορές και ένα νέας έκδοσης σύστημα THAAD.
H μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία προέρχεται από την ραγδαία ανάπτυξη υπερ-υπεηχητικών (hypersonic) πυραύλων από τη Ρωσία και ιδίως από την Κίνα. Η τεχνολογία αυτών των συστημάτων ξεπερνά τις υπάρχουσες άμυνες του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στον Ειρηνικό κάνοντας επιτακτική την ανάπτυξη ενός νέου βασισμένου σε διαστημικές πλατφόρμες.
«Οι κινέζικοι πυρηνικοί πύραυλοι δεν απειλούν τις ΗΠΑ, εκτός εάν…»
Το επόμενο βήμα βρίσκεται στην ανάπτυξη νέων υπερ-υπερηχητικών βλημάτων από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Πρόοδος έχει γίνει στο τομέα των πυραυλωθούμενων, υπερ-υπερηχητικών οχημάτων ανεμοπορίας αλλά πολλά περισσότερα πρέπει να γίνουν. Σημαντικότερο είναι να αναπτυχθούν ειδικά υλικά που θα προστατέχουν τα βλήματα από την θερμότητα κατά την επανείσοδο των οχημάτων στην ατμόσφαιρα.
Ακολούθως θα πρέπει να κατασκευαστούν μεγαλύτερα βλήματα και σε μεγαλύτερους αριθμούς. “Δεν πρόκειται να εντυπωσιάσουμε κανέναν αν κατασκευάζουμε ένα βλήμα την εβδομάδα, όχι όταν οι αντίπαλοί μας παράγουν τα δικά τους κατά εκατοντάδες”, είπε ο Michael D. Griffin, υφυπουργός Αμύνης. Τα παραπάνω σχέδια καλούν για μεγάλες επενδύσεις και έξοδα που θα ανέλθουν σε δισεκατομμύρια δολάρια -προφανώς πολλά, καθώς ο Griffin απέφυγε συστηματικά να πει πόσα.
Πηγή