ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (322-87) χθες Δευτέρα υπέρ της απόρριψης του βέτο που άσκησε ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσα στα πολλά άρθρα του νόμου περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για την προμήθεια των ρωσικών S-400.
Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίνεται κάθε χρόνο από τη δεκαετία του 1960 και φέτος, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου το ενέκριναν με ευρείες πλειοψηφίες. Όμως ο Τραμπ όμως άσκησε βέτο, επικαλούμενος διάφορους λόγους – ανάμεσα σε αυτούς είναι το ότι προβλέπει τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (σ.σ. της συμμαχίας πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς, δηλαδή της παράταξης που ηττήθηκε στον αμερικανικό εμφύλιο τον 19ο αιώνα).
Ο Τραμπ απαίτησε επίσης να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιό του να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ή τη Γερμανία. Αξίωσε ακόμη να συμπεριληφθεί διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν νομική προστασία. Ο Τραμπ κατηγορεί τις εταιρείες αυτές ότι εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον του.
Πάνω από τα δύο τρίτα των παρόντων στη Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκαν χθες υπέρ του αμυντικού προϋπολογισμού, «παρά τις ενστάσεις του προέδρου», υπήρξε με άλλα λόγια η ενισχυμένη πλειοψηφία που απαιτείτο για να ανατραπεί το προεδρικό βέτο στο National Defense Authorization Act (NDAA). Υπέρ της απόφασης τάχθηκαν 212 Δημοκρατικοί και 109 Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, κάτι που χαρακτηρίζεται βαρύ χτύπημα για τον απερχόμενο πρόεδρο και υπογραμμίζει τον διχασμό στο κόμμα του.
Κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν είχε ασκήσει βέτο στον NDAA πριν από την 23η Δεκεμβρίου, όταν το έκανε ο Τραμπ. Το εάν θα ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο θα το κρίνει η Γερουσία, όπου είναι πιθανό να διεξαχθεί ψηφοφορία ακόμη και σήμερα Τρίτη, αν και δεν έχει προγραμματιστεί αυτό. Δεν αποκλείεται όντως η Γερουσία να μιμηθεί τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να άρει το βέτο του Τραμπ, μολονότι απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Είχε άλλωστε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία (84-13) το νομοσχέδιο.
Αν το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το Κογκρέσο θα ξεπεράσει βέτο του Τραμπ, καθώς πλησιάζει πλέον το τέλος της θητείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο Τραμπ έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια νόμου 9 φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια· το Κογκρέσο δεν μπόρεσε μέχρι εδώ να το ανατρέψει σε καμία.