Αν και μπορεί να είναι απλώς μια σύμπτωση, η απανωτή απώλεια δύο αεροσκαφών αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως κάτι να συμβαίνει στη Λιβύη, που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Σύμφωνα με τον Aviationist, ίσως να υπάρχει μία νέα δυνατότητα παρεμβολών, που έγινε διαθέσιμη μέσω μισθοφόρων που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.
Πράγματι λοιπόν, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αερόχημα επιτήρησης, ο ακριβής τύπος του οποίου δεν διευκρινίστηκε, χάθηκε στην περιοχή πάνω από την Τρίπολη της Λιβύης στις 21 Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της αμερικανικής διοίκησης AFRICOM.
Το αεροσκάφος συμμετείχε σε επιχειρήσεις στη Λιβύη “για να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και να παρακολουθήσει τη βίαιη εξτρεμιστική δραστηριότητα. Οι ενέργειες αυτές είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δραστηριότητας στη Λιβύη και είναι πλήρως συντονισμένες με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους.”
Το συγκεκριμένο αερόχημα δεν ήταν οπλισμένο. Είναι γνωστό ότι δύο τύποι αμερικανικών αεροχημάτων εκτελούν τακτικές πτήσεις πάνω από τη Λιβύη, το RQ-4 Global Hawks με μόνιμη έδρα την αεροπορική βάση Σιγκονέλα στην Σικελία της Ιταλίας και το MQ-9 Reaper.
Τα Reaper επιχειρούν από τρεις τοποθεσίες, την Σιγκονέλα, την αεροπορική βάση Agadez στο Νίγηρα, αλλά και τη Λάρισα.
Τα RQ-4 δεν φέρουν όπλα, αλλά τα MQ-9 μπορούν να οπλιστούν με κατευθυνόμενα πυρομαχικά, αν και ειδικά τα αεροχήματα που επιχειρούν από την Ελλάδα πετάνε άοπλα τις αποστολές αναγνωρίσης τους.
Όπως είπαμε, συμπτωματικά την προηγούμενη μέρα η ιταλική Αεροπορία έχασε ένα άλλο άοπλο αερόχημα MQ-9A Predator-B νοτιοανατολικά της Τρίπολης. Σύμφωνα με ιταλικές πηγές, το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε στα πλαίσια υποστήριξης της επιχείρησης “Operazione Mare Sicuro” (Ασφαλής Θάλασσα) ενώ η πορεία που θα ακολουθούσε ήταν γνωστή στις αρχές της Λιβύης.
Η επικοινωνία χάθηκε και το UAV τελικά συνετρίβη.
Ωστόσο, η ιταλική εκδοχή απορρίφθηκε από τον εκπρόσωπο του Εθνικού Στρατού του Λιβυκού στρατού (LNA), ο οποίος δήλωσε ότι το ιταλικό UAV καταρρίφθηκε από τη δύναμη του LNA διότι πετούσε πάνω από την περιοχή της Tarhouna, αρκετά μακριά από την ακτήγραμμή της Λιβύης.
Παρόλο που και τα δύο περιστατικά ερευνούνται ακόμα και δεν έχουν αποκαλυφθεί περαιτέρω λεπτομέρειες, οι περισσότερες πηγές φαίνεται να συμφωνούν ότι τα δυο αεροχήματα δεν χάθηκαν από εχθρικά πυρά. Σύμφωνα με μη επαληθευμένες φήμες που επικαλείται ο Aviationist, και τα δύο χάθηκαν λόγω παρεμβολών, γεγονός που υποδηλώνει την ανάπτυξη συστημάτων ικανών να παρεμβάλλουν τις συχνότητες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο αυτών των UAV.
Οι δυνατότητες παρεμβολών θα είχαν παρασχεθεί από ρώσους μισθοφόρους ιδιωτικής εταιρείας που βρίσκονται στη Λιβύη προκειμένου να κλιμακώσουν τη σύγκρουση και να ενισχύσουν την ρωσική επιρροή στην χώρα αυτή. Η Ρωσία βέβαια επίσημα αρνείται τη στρατιωτική παρουσία της στη Λιβύη, έχουν όμως υπάρξει πάμπολλες αναφορές (Ενδεικτικά) για μισθοφόρους της ρωσικής εταιρείας Wagner (με γνωστούς δεσμούς με την ρωσική κυβέρνηση) που δραστηριοποιούνται στο έδαφος γύρω από την Τρίπολη.
Σύμφωνα δε με το TheWarZone, «Η Ρωσία έχει επενδύσει σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που είναι ικανά να αποκόψουν τις επικοινωνίες και σήματα σε ένα ευρύ φάσμα, σύμφωνα με την ομάδα Ασύμμετρου Πολέμου του Στρατού των ΗΠΑ σε ένα εγχειρίδιο που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2016, το οποίο κατέδειξε σαφώς τη σημαντική αναβάθμιση των υβριδικών τεχνικών πολέμου. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν διαδοχικά αυτά τα συστήματα για να παρεμβάλλου ραδιοφωνικές συχνότητες, δορυφορικές επικοινωνίες (SATCOM), εκπομπές κινητής τηλεφωνίας, GPS και άλλα σήματα»
Εντούτοις, οι παρεμβολές στην ζεύξη δεδομένων μεταξύ των UAV και των σταθμών ελέγχου τους δεν είναι ο μόνος τρόπος για να καταρριφθεί ένα UAV. Παρεμβολές στο δορυφορικό σήμα GPS αλλά και η παραπλάνηση του σήματος αυτό (δηλαδή η τροφοδότηση με ψευδή γεωγραφικά δεδομένα) είναι γνωστές δυνατότητες ρωσικών φορητών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.