Για πρώτη φορά πύραυλος SM-3 αναχαίτισε πραγματικό βαλλιστικό βλήμα σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στον Ειρηνικό. Η δοκιμή απέδειξε την αξία του βλήματος SM-3 για την αντιμετώπιση επερχομένων εχθρικών βαλλιστικών όπλων.
Η εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού βλήματος (ICBM) έγινε από την ατόλη Kwajalein στον δυτικό Ειρηνικό με κατεύθυνση τη Χαβάη στις 16 Νοεμβρίου. Το αντιτορπιλικό USS John Finn (DDG-113), κλάσης Arleigh Burke, είχε λάβει θέση στο πεδίο βολής της Χαβάης στις 7:50 p.m. τοπική ώρα. Η αναχαίτιση του βλήματος έλαβε χώρα εκτός της γήινης ατμόσφαιρας φάση κατά την οποία τα επερχόμενα βλήματα βαλλιστικής τροχιάς ξεκινούν την κάθοδό τους προς τους στόχους τους πριν τη φάση τερματικής επίθεσης.
Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε από το αντιτορπιλικό ήταν ένας SM-3 Block IIA των Raytheon/Mitsubishi ενώ η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε ονομάζεται Έλεγχος Πτήσης Οπλικού Συστήματος Aegis-44 (FTM-44), μια δοκιμή απαραίτητη με βάση το Αμερικανικό Κονγκρέσο για να καταδειχθεί η απόδοση του πυραυλικού συστήματος SM-3 BlockIIA των εταιρειών Raytheon και Mitsubishi Heavy Industries σε επιχειρησιακές συνθήκες. Η προηγούμενη έκδοση του SM-3 προοριζόταν να αναχαιτίσει βαλλιστικά βλήματα μικρότερης-μέσης εμβέλειας (IRBM).
Η επιτυχία της δοκιμής έρχεται μετά από μία σειρά αστοχιών που σημάδεψαν την πορεία ανάπτυξης του SM-3 τα προηγούμενα χρόνια, περιλαμβανομένης μιας περίπτωσης που ναύτης χειριστής πάτησε το κουμπί αυτοκαταστροφής του πυραύλου εν πτήσει επειδή αναγνώρισε εσφαλμένα τον επερχόμενο πύραυλο ως φιλικό αεροσκάφος. Μια δοκιμή το 2018 επίσης απέτυχε. Η εταιρεία Raytheon που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του SM-3BlkIIA δεν έκρυψε την ικανοποίησή της.
BREAKING
: “This first-of-its kind test shows the effectiveness of the SM-3 IIA against long-range threats.”
Learn more about the SM-3 Block IIA and its recent successful #homelanddefense flight test demonstration: https://t.co/UP1TqFjTaT pic.twitter.com/vb9nQ6haMy
— Raytheon Missiles & Defense (@RaytheonDefense) November 17, 2020
“«Καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη ούτε για την τελευταία απόπειρα ανάμειξης στις υποθέσεις των χωρών μας», είπε.
«Και δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της κατάστασης στην χώρας μας και δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη των σεναρίων των αυτοαποκαλούμενων χρωματιστών επαναστάσεων».
Με δυο λόγια δηλαδή, ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα επεμβαίνει πλέον – προφανώς και στρατιωτικά – όταν θεωρεί ότι θίγονται κρίσιμα ρωσικά συμφέροντα. Εξάλλου, ο ίδιος επιμένει ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν πήγαν… απρόσκλητα στο Καζακστάν. Ο πρόεδρος του Καζακστάν ζήτησε τη σχετική βοήθεια ενώ κατήγγειλε και απόπειρα πραξικοπήματος.
Όσο για το πόσο θα μείνουν οι Ρώσοι στρατιώτες στην ασιατική χώρα; Μέχρι να τελειώσουν την αποστολή τους, όπως υπογράμμισε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος…”
Οπως έλεγε (για αλλα θεματα) και μια ψυχη που εχει χαθει τελευταια:
Τα καλυτερα ειναι εδώ και τα ακομα καλυτερα ερχονται.
Αψογα!